«Що таке права людини? Чому вони такі важливі?»

Про матеріал

Дана розробка правового заходу призначена для учнів 5-9 класів. Основною метою є формування правових знань школярів, почуття відповідальності та виховання правової свідомості та громадянської позиції.

Перегляд файлу

 

 

ВИХОВНИЙ ЗАХІД

для учнів 5-9 класів

«Що таке права людини?  Чому вони такі важливі?»

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель історії та правознавства

Федюк Ольга Дмитрівна,

Садківського НВК Шумського району

Тернопільської областї

0977505146, sadkivska-z-o-h@ukr.net

Картинки по запросу титулки в українському стилі 

 

 

Тема заходу: «Що таке права людини?  Чому вони такі важливі?»

 

Мета заходу: познайомити учнів зі змістом основних статей Загальної Декларації прав людини, Конвенції про права дитини, Конституції України; формувати правові знання школярів, почуття відповідальності; виховувати  правову свідомість та громадянську позицію.

Обладнання: Конституція України, Декларація прав людини, Конвенції про права дитини, ілюстративний матеріал,  презентація «Права дітей», виставка символів «Права дітей».

Хід заходу

Звучить пісня О. Янушкевич «Дитинства світ» http://romneyready.com/music/%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82

Учень 1

У кожного в житті є вибір,                                                                                                              Він інколи буває в нас важкий,                                                                                                                       Але попри усі проблеми,                                                                                                                                                   Його зробити треба назавжди.                                                                                                                       Хтось вибирає між бідним і багатим,                                                                                                                              А хтось-між добрим і поганим,                                                                                                                                                   Ще інші незнають що їм взяти,                                                                                                                           Але потрібно правильно вибирати

 

Ведучий 1 Колись давним давно, коли Бог створив перших людей, він дав їм ПРАВО обирати між добром і злом. У стародавні часи у людей виникла необхідність відстоювати свої права. « Око за око, зуб за зуб» - основна догма закону, яка існувала досить довго.

Ведучий 2 Історія знає багато неписаних законів . Держави створювалися, розросталися, процвітали або гинули. Правителі й уряд не завжди  піклувалися про свій народ. Але коли виникли перші  держави у людське суспільство все-таки прийшов закон права.

Ведучий 1 Біблія і навіть добіблійні джерела містили інформацію про цінність людського життя, недоторканість приватної власності, про заборону посягання на честь і гідність людини та рівність людей перед судом. По суті це були перші спроби суспільства виділити права та свободи людини. Колись людина, як перший вільновідпущеник природи, вирвалась з дикого світу, розпрямилася на весь зріст і промовила: « Я-людина! Я маю право».

 

Учень 1

Пишаюсь тим,що я людина,

Що маю розум,почуття,

Що неповторна і єдина

І маю право на життя!

Учень 2

Пишаюсь тим,що я любити можу,

Своє добро у білий світ нести

І що несу свою життєву ношу

Лише для віри,світла,доброти.

Учень 3

Прожити хочу я життя в любові,

Бо це вона нам душі окриляє

І робить нас людьми,і в кожнім слові

На вірний шлях заблудлі душі направляє.

Учень 4

Нам всім потрібно вірити й любити,

Нідіятись і думати про те,

Що треба нам своє життя прожити

З любов"ю в серці,з вірою в святе.

 

 

 

 

 

Учень 5

Без цього нам на світі не прожити,

Бо лиш добро тримає білий світ,

Нам  треба ближнього немов себе любити,

Тоді не буде ні війни,ні бід.

Учень 6

Я вірю,що прийдуть такі часи,

Коли не буде ворожнечі й зла

І забуяють квітами сади

Й серця людей розквітнуть від добра.

Учень 7

Усі ми люди й гордо це звучить,

Нас всіх єднає віра у життя,

Ми мріємо, щоб краще стало жить

І щоб настало світле майбуття.

Учень 8

Та щоб не сталось -пам"ятай, що ти- людина!

Що маєш розум і найкращі почуття,

Що неповторна ти- єдина,

Що маєш горде право на життя!

 

Ведучий 1 Багато людей присвятили своє життя боротьбі за права людини. У 1945р.закінчилася одна із найстрашніших воєн людства. Загинуло 60млн.людей. Мільйони людей втратили домівки, розпалося безліч сімей, багато дітей залишилися сиротами. Саме тоді люди усвідомили необхідність об’єднання для захисту своїх прав. У 1945р. була утворена ООН.

Ведучий 2 А 1948 року держави, що увійшли до ООН, підписали Загальну декларацію прав людини – документ, у якому вони пообіцяли одна одній і своїм народам забезпечити громадянські права й свободи, рівність усіх перед законом, особисту недоторканість, свободу совісті, можливість дотримуватись своєї релігії  й багато іншого.

Ведучий 1  Загальна декларація прав людини – важливий і корисний документ. Але в ньому говориться про людей загалом – і жодного слова про дітей. Але ж діти потребують особливої уваги й захисту з боку держави.

Ведучий 2 Саме тому 1989 року ООН прийняла окремий документ під назвою „Конвенція про права дитини”. Конвенція – це міжнародна угода. У ній держави беруть зобов’язання дотримуватись прав  кожної дитини. І наша держава також підписалася під цим документом, а значить – пообіцяла світові  піклуватися про своїх  маленьких громадян.

Перегляд презентації «Права дітей». https://www.youtube.com/watch?v=bt9v_CrhSOA

Учень 1

Конвенція – це просто

Оголошення всіх прав,

Є права й в дітей, звичайно,

Треба, щоб усяк їх знав.

Учень 2

Знайте ж, що усі  ви – рівні,

Від народження в правах,

І людина – змалку вільна,

Наче в небі синій птах…

Учень 3

Знайте ж, змалечку, всіх діток

Треба вчить, оберігать,

І ніхто в усьому світі

Їх не сміє ображать!

Учень 4

Треба діткам всього світу

Не сваритись,а дружить,

І по правилах хороших,

По закону треба жить.

Учень 5

Дитина, як і кожна людська істота, від народження має права.
Дитя моє! Бог дав тобі життя,
І щоб ніхто не заподіяв шкоди
Тобі, маленький громадянин,
Бог дав закони нашому народу.

Учень 6

Від дня народження, від іменин –
Він твій, цей світ широкий за вікном,
Ти на життя і щастя маєш право
Під золото-блакитним знаменом
Своєї Української Держави.

Виступ фахівця у галузі права.

Ведучий 1. 28 червня 1996 року назавжди увійде в історію нашої держави. Ця урочиста дата стала днем народження Конституції України, молодої незалежної держави. Нарешті здійснилася багатовікова мрія українців – ми стали вільним народом, здобули право самостійно обирати своє майбутнє.

Учень 1

У згусток, спресований мудро і чисто,

Він змістом став наших і діянь, і мрій.

Основа життя і мого, і Вітчизни.

І доля моя — мій Закон Основний.

Учень 2

Закон життя я схвалюю в труді.

Він в нашім хлібі, в пісні та у слові.                                                                                                 Законом цим зростають молоді,

Законом цим красуються будови.

Учень 1

Я — українець. Є у мене право

На рідну мову та свою державу,

На гордий прапор золотисто-синій,

На щастя жити у такій країні.

Я — українець. Право знати маю

Про тих, кого героями вважаю,

Що людство рятували від руїни, —

Синів і дочок, гідних України.

Я — українець. Хочу право мати

Завжди усе, що думаю, казати,

На незалежну та міцну державу,

На все, що гарантовано по праву.

Я — українець. І моє це право

Любити землю горду й величаву,

Та дух свободи набирати в груди.

Я — українець. Був ним, є, і буду

На сцену виходять учні із написами в руках

Я маю право на життя,                                                                                                                              Я маю право на свободу,                                                                                                                        Я маю право на освіту,                                                                                                                              А також на щастя для мого народу!                                                                                              Я маю право на роботу,                                                                                                                              Я маю право на сім'ю,                                                                                                                             А також на вступ до інституту,                                                                                                                                І право любити Україну цю!!!

 

Ведучий 1. Від народження ви маєте певні права, що гарантовані й захищаються державою. Їх повинні знати й реалізовувати щодня. Але пам'ятайте: ваші права не повинні порушувати права інших. З часом у вас стане більше обов'язків і відповідальності. Існують закони, що визначають ваші обов'язки. Ви мусите їх знати. Незнання закону не звільняє вас від відповідальності за ваші вчинки, дії або бездіяльність. Пам'ятайте! Саме ви відповідаєте за своє здоров'я. Від вашого ставлення до здоров'я залежите не тільки ви самі. Ваша позиція впливає на ваших друзів, знайомих, батьків, на ваших майбутніх дітей. 

Ведучий 2

Мораль і право, право і закон –

Рушійні сили для життя людини.                                                                                                    А їх знання задасть нам вірний тон

 У розвитку держави України!

Учениця 1:                                                                                                                           Україно. Ти для мене диво,

І нехай пливе за роком рік

Буду, мамо. Горда  і вродлива,

З тебе дивуватися повік.

Учень 2:

 Одійдіте, недруги лукаві.

Друзі, зачекайте на путі.

Маю я святе синівське право

З матір'ю побуть на самоті.

Учень 3:

Україно, ти моя молитва ,

Ти моя  розпука світова…

Гримить над світом люта битва

За твоє життя, твої права.

 

 (Звучить аудіо запис пісні О.Білозір «Неповторна кожна людина») http://mp3cc.com/m/2925-oksana-b-loz-r/37234043-nepovtorn-st-version/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
13 лютого 2018
Переглядів
1273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку