Що таке Світовий океан?

Про матеріал
Презентація підійде до уроку засвоєння нових знань. Дана презентація містить інформацію до теми: Що таке Світовий океан. 6 клас НУШ. Інформація подана у зрозумілому для учнів форматі.Містить багато знімків різних частин гідросфери.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пустовойтова А.В. Опорний заклад освіти Шалигинської селищної ради “Шалигинська ЗОШ І-ІІІ ст.”

Номер слайду 2

Мета уроку: -формувати уміння працювати з різними видами карт, - називати суттєві ознаки понять «гідросфера», «океан», «море», «затока», протока», “острів”, “архіпелаг”; -пояснювати схему світового кругообігу води, - роль Світового океану в географічній оболонці; - визначати географічне положення водних об’єктів; -знаходити й позначати на контурній карті океани, моря, протоки, затоки, острови, - розвивати пізнавальний інтерес до вивчення даної теми; - виховувати бережливе і шанобливе ставлення до води яка нас оточує.

Номер слайду 3

Актуалізація “Вірю- Не вірю” Вірите ви, що між гідросферою і атмосферою є взаємозв'язок? Вірите ви, що головна частина вод гідросфери зосереджена в водах суші? Вірите ви, що завдяки кругообігу вода суші не зникає? Вірите ви, що на планеті Земля можливі проблеми забезпечення людства прісною водою? Вірите ви, що люди не можуть ні як вплинути на якість прісних вод на Землі?

Номер слайду 4

Світовий кругообіг води

Номер слайду 5

Світовий океан Світовий океан  — водна оболонка Землі, яка омиває всі материки та острови і займає близько 70,8 % поверхні земної кулі. Включає в себе: океани, моря, затоки, протоки, річки.

Номер слайду 6

Світовий океан та його частини

Номер слайду 7

Океан – це  водний простір земної кулі за межами суходолу. 

Номер слайду 8

Океани

Номер слайду 9

Море Море - частина океану, яка відокремлена від нього суходолом, підвищеннями підводного рельєфу або островами і має своєрідний гідрометеорологічний режим, відрізняється властивостями та складом води (солоністю, прозорістю, температурою та біологічним складом

Номер слайду 10

Найбільші моря Назва До якого океану належить Площа, тис.км Найбільша глибина, м Середня глибина, м Філіппінське Тихий 5 726 10 265 4 108 Аравійське Індійський 4 832 5 803 3 000 Коралове Тихий 4 068 9 174 2 470 Південно-Китайське Тихий 3 537 5 560 1 024 Тасманове Тихий 3 336 6 015 3 285 Фіджі Тихий 3 177 7 633 2 740 Уедела Атлантичний 2 910 6 820 2 880 Карибське Атлантичний 2 777 7 090 2 430 Середземне Атлантичний 2 505 5 121 1 440 Берингове Тихий 2 315 5 500 1 640

Номер слайду 11

Окраїнні моря – трохи вдаються в суходіл і відділяються від океану островами, півостровами і нерівностями дна. Наприклад Берингове. Внутрішні моря– ті, що глибоко вдаються в суходіл і сполучаються з океаном протоками. Наприклад, Чорне, Азовське, Червоне.

Номер слайду 12

Затока - частина моря, океану, що глибоко вдається в суходіл. Наприклад, Каліфорнійська, Мексиканська

Номер слайду 13

Протока – вузька смуга води, що розділяє ділянки суходолу і сполучає суміжні водні басейни. Наприклад, Дрейка, Берингова.

Номер слайду 14

Юний дослідник Дослідження за таким планом: назва океану; в яких півкулях розташований; береги яких материків омиває; протоки; великі затоки; великі моря; переважаючі глибини.

Номер слайду 15

Острови - це порівняно невеликі ділянки суходолу, з усіх боків оточені водою. Скупчення островів називають архіпелагом.

Номер слайду 16

Материкові острови - ділянки материка , які відокремилися від нього внаслідок абразії  або опускання частини суші нижче рівня моря (Гренландія, Мадагаскар).

Номер слайду 17

Вулканічні острови - острови, утворені внаслідок виверження вулканів у морі(Гавайські о-ви. )

Номер слайду 18

Кораловий острів - острів, який утворюється в результаті життєдіяльності коралів в океанах і морях тропічного поясу.(Мальдівські о-ви.)

Номер слайду 19

Атол – це  кораловий острів, який найчастіше має форму розірваного або суцільного кільця, що оточує неглибоку (до 100 м) лагуну.

Номер слайду 20

Архіпелаг- це група островів, що лежать близько один до одного. Як приклад Канадський Арктичний архіпелаг.

Номер слайду 21

Півострів – це ділянка суходолу, що оточена з трьох боків водою, а з четвертого є продовженням материка. (Кримський, Аравійський, Індостан)

Номер слайду 22

Для допитливих? Поміркуйте, де розташовується протока, яка з’єднує два моря, два океани, розділяє дві частини світу, два півострови і дві найбільші держави світу?  

Номер слайду 23

Шкала глибин

Номер слайду 24

Домашнє завдання: Опрацювати параграф §37 ст.156-162, на контурну карту нанести вивчену на уроці номенклатуру. Поміркуйте! Чому в Північному Льодовитому океані не визначено найглибший жолоб?

ppt
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
4 лютого
Переглядів
1050
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку