Що я знаю про природу взимку?

Про матеріал
Презентація призначена для уроків природознавства у 2 класі на тему "Я знаю про природу взимку?". Вона знайомить учнів із зимовими явищами в природі, змінами в житті тварин і рослин у цей період. Презентація містить інтерактивні тестові завдання та ігрові форми роботи, що сприяють закріпленню знань у цікавій та доступній для дітей формі. Матеріал допомагає розвивати пізнавальні навички, логічне мислення та зацікавленість до вивчення природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевір себе: що я знаю про природу? Підготувала вчитель початкових класів Мельничук Тетяна Володимирівна

Номер слайду 2

Мета: підсумувати знання учнів про природу взимку; розвивати навички самостійної роботи; виховувати дбайливе ставлення до природи.

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання—  Які народні прикмети про погоду взимку знають ваші рідні?—  Чи справджуються ці прикмети? Чому?—  Розкажіть, за що люблять зиму люди?

Номер слайду 4

ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ Що я знаю про природу взимку?  Робота за підручникам Синьокрила Сойка пропонує нам поміркувати та обрати правильну відповідь.

Номер слайду 5

1) Під час охолодження вода у твердому стані (крига й лід):а) розширюється;б) стискається.2) Що було б, якби восени з дерев та кущів не опало листя?

Номер слайду 6

3) Як рослини пристосувалися до зими?а) рослини взимку знаходяться у стані спокою;б) триває розвиток рослин.4) Яку групу птахів не можна побачити взимку в твоїй місцевості?а) Осілих;б) перелітних;в) зимуючих.

Номер слайду 7

5) Які зі звірів залягають на зиму спати? а) Борсук;б) лисиця;в) їжак;г) ведмідь.6) Що тралиться, якщо на .чиму в приміщеннях не заклеїти вікна, а двері у під'їздах тримати відчиненими?

Номер слайду 8

Фізкультхвилинка

Номер слайду 9

 Хвилинка милування природою—  Помилуйтеся пейзажами зимової природи та пригадайте нашу зимову мандрівку.—  Що вам запам'яталося, сподобалося найбільше?—  Про що захотілося розповісти своїм друзям?—  Що вас вразило?—  Які знання ни зможете никористати у щоденному житті?—  Тепер вирушаємо у третю мандрівку — у гості до весни.

Номер слайду 10

Проект «Має дерево»1) Читання віршів. Усі дерева в інії — У білому, у синьому. Ростуть димки над хатами Стовпцями волохатими. Гілки похитує вітрець. Снігур сніжок покльовує, А Морозенко — пустунець Нам вікна розмальовує. А. Камінчук

Номер слайду 11

ЗИМОЮЛіс в ясних коронках у вікна зазира. Скрізь по вітах тонких самоцвітна гра. Снігурів червоних сонце золотить. В снігових затонах щогли верховіть. Сад у білій піні, в кризі небеса. Перехресних ліній розцвіла краса. М. Рильський. Височенько чи низенько, В кожушку чи в тубі — Умостився Морозенко На столітнім дубі.

Номер слайду 12

МОРОЗЕНКОРаз дихнув — і облетіли Жолуді доспілі. Ще дмухнув — і задзвеніли Віти посивілі. От, мовляв, побавлюсь де я Листям лопатючим — Та й дихнув собі знічев'я Вітерцем колючим. Потім дмухав без угаву  згори, і здолу. Шарпав крону кучеряву. Зовсім охололу. Після хуги снігової Голо в лісі й лузі. Тільки дуб стоїть, як воїн, В листяній кольчузі. В. Скомаровський

Номер слайду 13

2) Складання розповіді про дерево. План1) Як називається твоє дерево?2) Де знаходиться твоє дерево?3) Яке твоє дерево (молоде, доросле, старе)?

Номер слайду 14

  Гра «Четвертий зайвий"»•   Грудень, січень, лютий, вересень•   Шуба, светр, шапка, валянки.•   Береза, клен, ялина, дуб.•   Заметіль, злива, завірюха, хурделиця.

Номер слайду 15

Підсумок уроку. — Що цікавого ви дізналися про природу взимку?