Семінар для вчителів: "Як не порушувати авторське право під час створення освітнього контенту"

Про матеріал
Ознайомлення з правилами та вимогами авторського права допомагає уникнути випадкових порушень, таких як плагіат або незаконне використання чужого контенту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯК НЕ ПОРУШУВАТИ АВТОРСЬКЕ ПРАВО ПІД ЧАС СТВОРЕННЯ ОСВІТНЬОГО КОНТЕНТУАвтор: Сажнєва Ю. М.

Номер слайду 2

ПЛАНАвторське право. Виникнення та строк охорони авторських прав. Алгоритми захисту авторських прав Вільне використання творів. Characteristics

Номер слайду 3

Нормативно-правове забезпечення у сфері авторського права. Цивільний кодекс України (книга IV Право інтелектуальної власності)Постанови Кабінету Міністрів України : «Про державну реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір» «Про державну реєстрацію прав автора на твори науки літератури і мистецтва»Закон України «Про авторське право і суміжні права»

Номер слайду 4

Міжнародні договори. Бернська конвенція з охорони літературних та художніх творів (1886 р.)Всесвітня (Женевська) конвенція про авторське право (1952 р.)

Номер слайду 5

Авторське правоце виключне право автора твору оголосити себе творцем цього твору, відтворювати його, розповсюджувати або доводити його до відома публіки будь-якими способами і засобами, а також дозволяти іншим особам використовувати твір визначеним способом

Номер слайду 6

Стаття 5. Зміст і суб'єкти авторського права1. Авторське право становлять особисті немайнові права автора і майнові права суб'єктів авторського права.2. Первинним суб'єктом авторського права є автор твору. Суб'єктами майнових авторських прав можуть бути також інші фізичні або юридичні особи, до яких перейшли майнові права на твір на підставі правочину або закону.

Номер слайду 7

Стаття 6. Об'єктами авторського права є твори у сфері літератури, мистецтва, науки, зокрема:1) літературні твори белетристичного, публіцистичного, наукового, технічного або іншого характеру (книги, брошури, статті тощо) у письмовій, електронній (цифровій) чи іншій формі;2) виступи, лекції, промови, проповіді та інші усні твори;3) музичні твори з текстом і без тексту;4) драматичні, музично-драматичні твори, пантоміми, музично-світлові шоу, циркові вистави, хореографічні та інші твори, створені для сценічного показу, та їх постановки;5) театральні постановки, сценічні переробки творів, зазначених у пункті 1 цієї частини, і обробки нематеріальної культурної спадщини, придатні для сценічного показу;6) аудіовізуальні твори;7) тексти перекладів для озвучення (у тому числі дублювання), субтитрування аудіовізуальних творів іншими мовами;8) твори образотворчого мистецтва;9) фотографічні твори;

Номер слайду 8

Стаття 6. Об'єктами авторського права є твори у сфері літератури, мистецтва, науки, зокрема:10) твори ужиткового мистецтва, у тому числі твори декоративного ткацтва, кераміки, різьблення, ливарства, з художнього скла, художня ковка, ювелірні вироби тощо;11) твори архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва та ландшафтних утворень;12) твори художнього дизайну;13) похідні твори;14) збірки творів, збірки обробок нематеріальної культурної спадщини, енциклопедії та антології, збірки звичайних даних, інші складені твори, за умови що вони є результатом творчої діяльності за добором або упорядкуванням змісту;15) ілюстрації, карти, плани, креслення, ескізи, пластичні твори, що стосуються географії, геології, топографії, техніки, будівництва та інших сфер діяльності;16) комп'ютерні програми;17) бази даних (компіляції даних), якщо вони за добором або упорядкуванням їх складових частин є результатом інтелектуальної діяльності;18) інші твори.

Номер слайду 9

Особисті немайнові права автора1) право вимагати визнання свого авторства шляхом зазначення належним чином імені автора в оригіналі і копіях твору і за будь-якого використання твору, якщо це практично можливо;2) право забороняти під час будь-якого використання твору згадування свого імені, якщо автор твору бажає залишитися анонімом;3) право обирати псевдонім, зазначати і вимагати зазначення псевдоніма замість справжнього імені автора в оригіналі і копіях твору і за будь-якого використання твору;4) право вимагати збереження цілісності твору, протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, у тому числі супроводження твору ілюстраціями, передмовами, післямовами, коментарями тощо без згоди автора;5) право надати назву твору або залишити його без назви;6) право присвятити твір особі (особам), події або даті. Особисті немайнові права належать лише автору та не можуть бути передані (відчужені) іншим особам і не переходять у спадщину.

Номер слайду 10

Майнові права інтелектуальної власності на твір. Суб'єкт авторського права має право використовувати твір будь-яким способом (способами), а також виключне право дозволяти або забороняти використання твору іншими особами.

Номер слайду 11

Майнові права інтелектуальної власності на твір. Способами використання твору є:1) відтворення;2) включення до складеного твору;3) включення до іншого твору, крім складеного твору;4) розповсюдження примірників твору;5) імпорт примірників твору;6) здавання в найм або в позичку примірників твору;7) публічне виконання, публічний показ, публічне демонстрування, публічне сповіщення, інтерактивне надання доступу публіці та інші способи доведення до загального відома публіки;8) переклад;9) переробка, адаптація, аранжування та інші подібні зміни твору.

Номер слайду 12

Майнові права інтелектуальної власності на твір. Передача права на використання твору іншим особам може здійснюватися на основі авторського договору про передачу прав на використання твору.

Номер слайду 13

Порушення авторського праваплагіат - це опублікування твору або його частини у незмінному або видозміненому вигляді, включаючи опублікування перекладу іншомовного твору або його частини, під іменем особи, яка не є автором цього твору;

Номер слайду 14

оприлюднення (опублікування) об'єкта, який є повним відтворенням чужого твору або до складу якого включено чужий твір (твори) чи його частину (частини).зазначення імені особи, яка не автором твору;Порушення авторського праванеправомірне використання чужого твору;

Номер слайду 15

Строки охорони авторських прав:авторське право на твірвиникає внаслідок факту йогостворення і починає діяти від дня створення твору;особисті немайнові права охороняються безстроково;по закінченню строку правової охорони твори стають СУСПІЛЬНИМ НАДБАННЯМ.строк охорони майнових правстановить усе життя автора та 70 років після його смерті;

Номер слайду 16

Як сповістити про авторське право. Можна використовувати символ Copyright на наших фотографіях, відео, книгах, текстах, публікаціях, які поширюємо в Інтернеті. Copyright © 2020 by Stephen Fishman. Знак Copyright складається:слово "Сорyright" літера "с" в колі (©)дата публікації та ім’я автора або власника прав на опублікований твір.

Номер слайду 17

Як захистити свої творчі доробки? Зробіть фото своєї роботи. Зніміть на відео хореографічну постановку. Запишіть роботу на матеріальний носій. Опублікуйте розробки в мережі Інтернет. Зверніться до нотаріуса: завірте копію документа. Обзаведіться свідками. Отримайте авторське свідоцтво. Скористайтесь сервісом Creative Commons

Номер слайду 18

Державна реєстрація авторських та суміжних прав. Державна реєстрація авторського права в Україні здійснюється Національним органом інтелектуальної власності (НOIB)Охорона творові надається автоматично, фактом створення твору і не залежить від його реєстрації, та інших дій (Презумпція авторства)Для реєстрації заявник (суб'єкт авторського права абойогодовірена особа), подає до ДП УКРПАТЕНТ заявку на реєстрацію та комплект документів.

Номер слайду 19

Алгоритм дій у разі порушення авторських прав. Зафіксувати правопорушення, зробити скріншоти екрану факту порушення ваших авторських прав. Зв'язатися із правопорушником. Написати офіційний лист, в якому зазначити, що ви являєтесь власником авторських прав і ви не надавали дозвіл на публічне розповсюдження вашого твору. Вимагайте видалення об'єкта із мережі Інтернет. Подавайте позов до суду!

Номер слайду 20

Стаття 22. Вільне використання твору із зазначенням імені автора та джерела запозичення. Використання цитат (коротких уривків) 3 опублікованих творів, використання літературних і художніх творів в обсязі, виправданому поставленою метою, як ілюстрацій у виданнях, передачах мовлення, звукозаписах чи відеозаписах навчального характеру. Для забезпечення та реалізації освітнього процесу або з метою наукових досліджень, якщо такі дії не мають самостійного економічного значення, в обсязі, що відповідає визначеній меті, за умови, що:обсяг такого використання відповідає визначеній меті;використання творів здійснюється суб'єктами освітньої або наукової діяльності у місцях, де цими суб'єктами здійснюється освітня або наукова діяльність, або через захищене електронне (цифрове) середовище, до якого забезпечується доступ виключно здобувачам освіти та педагогічним, науково-педагогічним працівникам навчального закладу або працівникам наукової установи.

Номер слайду 21

Вільне використання творів Освітня діяльність. Наукове дослідження. Критика та Відгуки. Некомерційні ціліПародія. Сповіщення новин

Номер слайду 22

ПРАВИЛА, ЯКІ ПОТРІБНО ПАМ'ЯТАТИТе, що ви знайшли твір в Інтернеті, не означає, що ним можна користуватися безкоштовно (навіть, якщо ви вчитель).Є багато ресурсів, які ви можете вільно використовувати. Проставляйте посилання на першоджерела. Ви як автор маєте право на захист своєї роботи. Якщо ви сумніваєтеся щодо використання вмісту, запитайте дозвіл у автора, створіть власний матеріал або придбайте твір.

Номер слайду 23

ПОСИЛАННЯ НА ПЕРШОДЖЕРЕЛА:https://ips.ligazakon.net/document/T222811?an=362https://yur-gazeta.com/publications/practice/zahist-intelektualnoyi-vlasnosti-avtorske-pravo/yak-ilyustruvati-navchalni-vidannya-za-novim-zakonom-pro-avtorske-pravo.htmlhttps://vseosvita.ua/https://depositphotos.com/ua/photos/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE.html

pptx
Додано
5 серпня
Переглядів
24
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку