семінар з юридичної психології

Про матеріал
Юридична психологія знаходиться на межі психології та правознавства, залишаючись психологічною, а не юридичною наукою за своїм змістом, вона використовує методи і методологічні принципи загальної та соціальної психології. На базі отриманих знань фахівці вирішуватимуть психологічні проблеми, які виникають у професійній діяльності юриста: щодо правової соціалізації особистості, факторів і умов формування правосвідомості і причини її деформації, психологічні аспекти криміналізації особистості, механізми злочинної поведінки і особистості злочинця, психологічні питання перевиховання правопорушників.
Перегляд файлу

Шановні студенти вам необхідно виконати одне із завдань наведених нижче на ваш вибір та зробити глосарій Основних понять теми:  в будь-який зручний вам спосіб.

 

Практичне заняття 1

Вступ до юридичної психології

 

План

1. Юридична психологія як наука і навчальна дисципліна, її роль у професійній підготовці юриста.

2. Становлення і розвиток юридичної психології у світовій та українській науковій думці.

3. Організація навчального процесу з курсу «Юридична психологія».

4.Огляд джерел, наукової та навчальної літератури.

 

Основні теоретичні відомості

Юридична психологія знаходиться на межі психології та правознавства, залишаючись психологічною, а не юридичною наукою за своїм змістом, вона використовує методи і методологічні принципи загальної та соціальної психології. На базі отриманих знань фахівці вирішуватимуть психологічні проблеми, які виникають у професійній діяльності юриста: щодо правової соціалізації особистості, факторів і умов формування правосвідомості і причини її деформації, психологічні аспекти криміналізації особистості, механізми злочинної поведінки і особистості злочинця, психологічні питання перевиховання правопорушників. Психологічні знання потрібні кожному юристу. Вони дозволяють глибше пізнати психічні особливості особистості, властивості й спе­цифіку її поведінки, діяльності, спілкування тощо. Знання психоло­гічних закономірностей, застосування в юридичній діяльності психо­логічних методів і прийомів підвищує ефективність праці юриста, до­помагає глибше зрозуміти мотиви вчинків людей, регулювати відносини з ними, виявити неординарні риси індивідуальності особи­стості. За специфікою досліджуваних проблем і практичної спрямованості юридична психологія невіддільна від юридичної науки і практики. Водночас юридична психологія є прикладною галуззю психології і ба­зується на загальній та соціальній психології. У зв'язку з цим вивчення юридичної психології студентами юридичного інституту передбачає знання основних положень загальної і соціальної психології.

Юридична психологія галузь психологічної науки, яка ви­вчає закономірності та механізми психічної діяльності людей у сфері відносин, що регулюються правом. Об'єктом психологічної науки є психіка особистості як власти­вість високоорганізованої матерії, яка є особливою формою відобра­ження суб'єктом правовідносин об'єктивної реальності, саморегуля­ції на цій основі своєї поведінки і діяльності.

Завдання, котрі ставить перед собою юридична психологія як на­ука, прийнято ділити на загальні й одиничні. Загальними завданнями юридичної психології є: науковий синтез юридичних, психологічних і соціально-психо­логічних знань; розкриття психологічної сутності фундаментальних понять і категорій права; вивчення методологічних і теоретичних основ юридичної пси­хології; розробка методик теоретичних і приклад­них досліджень у сфері юридичної психології; створення професіограм і психограм юридичних професій; розробляння методики профорієнтації й профвідбору юристів та ін. Одиничні завдання юридичної психології пов'язані з розробкою теоретичних підходів і практичних рекомендацій щодо найефектив­нішого здійснення правочинної діяльності. Серед них виділяють такі: дослідження психологічних аспектів ефективності правових норм і розробка психологічних основ щодо нормативної ре­гуляції різних правовідносин; психологічне дослідження особистості злочинця, розкриття мо­тивації злочинної поведінки; розробка методів і заходів психологічного впливу з метою викриття злочинців; дослідження психологічних закономірностей діяльності різних видів професійної юридичної діяльності; розробка соціально-психологічних основ профілактики зло­чинів; дослідження психологічних закономірностей діяльності виправ­но-трудових закладів для розробляння системи заходів щодо виправлення і перевиховання засуджених.

Метою викладання дисципліни є оволодіння теоретичними знаннями щодо проявів і використання психічних закономірностей і психологічних особливостей у сфері правового регулювання і юридичної діяльності, а також закріплення практичних навичок для їх застосування у конкретних життєвих ситуаціях.

Навчальний матеріал дисципліни структурований за модульним принципом і складається з одного класичного навчального модуля. У результаті засвоєння навчального матеріалу навчального модуля №1 «Психологічні основи діяльності людини у сфері регульованих правом відносин» студент повинен знати основні принципи і методи юридичної психології; психологічні аспекти правової соціалізації особистості; класифікацію злочинних типів; психологічні основи проведення слідчих дій; психологічні аспекти кримінального, цивільного і господарського судочинства; сутність пенітенціарної психології. А також вміти використовувати відповідні психологічні знання при вирішенні окремих юридичних питань; застосовувати методи психологічного впливу; призначати й оцінювати результати судово-психологічних експертиз; аналізувати особливості поведінки, психічних станів й психічної діяльності окремих суб’єктів правовідносин.

 

Основні поняття теми: кримінальна психологія, методи, об’єкт, предмет, правова психологія, пенітенціарна психологія, психологія слідчої діяльності, судова психологія, юридична психологія.

 

Джерела: [1]; [2]; [3]; [4]; [5]; [6]; [7]; [8].

 

Завдання 1

Напишіть есе на тему: «Юридична психологія у професійній підготовці юриста». Розподіліть елементи бази знань до розділу «Вступ до юридичної психології» на три групи: 1) дуже важливо засвоїти; 2) важливо засвоїти; 3) бажано засвоїти. Форма виконання завдання – таблиця.

Завдання 2

На основі аналізу тексту підручників і навчальних посібників складіть періодизацію становлення і розвитку вітчизняної юридичної психології.

Завдання 3

Виконайте психологічну вправу «Імена-дії» на знайомство з викладачем, самостійно проаналізуйте процес її виконання та запишіть у робочий зошит отримані результати.

 

Завдання 4

Запишіть у робочий зошит бібліографічні дані виданих за останні роки підручників, навчальних посібників і довідкової літератури з юридичної психології. Основними елементами бібліографічного опису є прізвище та ініціали автора, назва роботи, місце випуску, назва видавництва, рік видання, кількість сторінок. Наприклад: Іванов В.І. Юридична психологія: підручник /                 В.І. Іванов. – К.: Атіка, 2002. – 500 с. 

 

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Що є предметом та об’єктом курсу «Юридична психологія» ? З’ясуйте різницю між предметом і об’єктом науки.

2. Які основні етапи розвитку юридичної психології ?

3. Назвіть особливості вивчення юридичної психології.

4. Охарактеризуйте наукову і навчальну літературу курсу.

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Розробки уроків
Додано
9 травня 2022
Переглядів
573
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку