Середньовічні школи та університети. Наукові й технічні досягнення. Книгодрукування.

Про матеріал
Презентація створена для проведення уроку у 7 класі за підручником "Історія України". Автор: Хлібовська Г. М. Видавництво: «Астон» Презентація містить основні відомості з теми, портрети історичних діячів, cхеми, ілюстрації, роботу з документами та творче домашнє завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ 4. МАТЕРІАЛЬНИЙ І ДУХОВНИЙ СВІТ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ. Тема уроку: Середньовічні школи та університети. Наукові й технічні досягнення. Книгодрукування.

Номер слайду 2

Домашнє завдання. Опрацювати §18, презентацію та відео. Вивчити поняття теми. Підготувати повідомлення про один із середньовічних університетів ( роботу виконати у програмі Canva та виставити на Padlet дошці

Номер слайду 3

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯВагант – мандруючи студенти від університета до університета. Декан – це той, хто очолював факультет. Діалектика – знайомила з основами філософії та логіки. Диспут – науковий спір; змагання у знаннях між учнями. Лекція – викладання навчального матеріалу в університеті розповіддю або читанням книг. Ректор – очільник університету. Риторика – вчила правильно, виразно і красномовно говорити; вміння писати твори, листи, ділові папери. Сім вільних наук – науки, що викладалися у Середньовіччі в школах. Сім вільних наук: нижні – трівіум (граматика, риторика, діалектика); вищі – квадріум (арифметика, геометрія, астрономія, музика). Студенти – учні університету. Університет (від латин.«сукупність, спільність») – вищий навчальний заклад, у якому об'єднувалися різні напрями підготовки фахівців. Факультет (від лат. «здатність») – здатність викладати який-небудь предмет. Об'єднання викладачів відповідно до предметів.

Номер слайду 4

ХРОНОЛОГІЯХІ-ХІІІ ст. — заснування університетів в Західній Європі1088 р. — засновано університет «БОЛОНЬЯ»1117 р. — в Англії засновано університет «ОКСФОРД» 1218 р. — засновано іспанський університет «САЛАМАНКА»1253 р. — у Франції засновано університет «СОРБОННА» 1348 р. — заснування Празького університету. 1364 р. — заснування Краківського університету. 1500 р. — в Європі діяло близько 70 університетів. 1481-1482 рр. — Юрій Котермак Дрогобич (1450-1494) (доктор медицини) - ректор Болонського університету медицини і вільних мистецтв7 лютого 1483 р. —  Юрій Котермак видав у  Римі книгу «Прогностична оцінка поточного 1483 року»XVI ст. — виникають нові університети в Голландії 1575 р. — засновано нові університети в Лейдені, пізніше у Гронінгені, Утрехті та ін.

Номер слайду 5

ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ НАУКИ В СЕРЕДНЬОВІЧЧІЕкономічні: зростає продуктивність сільського господарства; виникають ремесла, розвивається торгівля й грошовий обіг, прискорюється зростання міст. Хрестові походи сприяють знайомству Європи з культурними досягненнями Сходу. Важливе значення для нагромадження знань про закони природи мали виготовлення військового спорядження, суднобудування, містобудування, будівництво великих гідротехнічних споруд. У XII—XIII ст. європейська наукова література збагатилася великою кількістю латинських перекладів з арабської і грецької мов. Стали доступними твори Платона, Арістотеля, Евкліда, Архімеда, Птолемея, Герона, ал-Хорезмі, Сабіта Ібн Корри, Ібн Сіни.

Номер слайду 6

У перші століття середньовіччя відбувалося народження нової європейської середньовічної культури, яка черпала свої початки з античної спадщини, культури варварів і християнства. Перші результати такої взаємодії стали відчутними в період «Каролінгського відродження», як назвали історики період піднесення культури у Франкському королівстві за часів правління Карла Великого і його найближчих наступників. В цей період виникає потреба в освічених людях. (як ви вважаєте ЧОМУ?)Карл Великий заснував при центрах єпископств школи, де готували освічених людей для управління державою. Він видав ряд капітуляріїв, що стосувалося  навчання. Королівський двір називався «Палацовою академією». ЧАС І ОБСТАВИНИ ПОЯВИ СЕРЕДНЬОВІЧНИХ ШКІЛ. «КАРОЛІНГСЬКЕ ВІДРОДЖЕННЯ»

Номер слайду 7

Середньовічні школи. Капітулярій — загальнодержавне розпорядження, указ. Текст 1. Із Капітулярія «Загальне напучування» Карла Великого (789 р.). Нехай засновуються школи для навчання хлопчиків читання. Псалми, ноти, посібники зі співів та лічби, граматики і богослужебні книги в монастирях та єпископствах повинні бути виправлені. Бо часто буває, що деякі, бажаючи молитись богові, погано моляться з невиправлених книг. І не дозволяйте хлопчикам вашим псувати їх, читаючи й пишучи. Якщо ж буде потреба переписати Євангеліє, Псалтир чи молитовник, хай переписують їх якнайстаранніше люди зрілого віку.

Номер слайду 8

Освіта у СередньовіччіТри рівні освіти. Університети(4 факультети – юридичний, медичний, теологічний, філософський)Школи при єпископствах( «7 вільних наук»(граматика, риторика, діалектика, арифметика,геометрія, астрономія, музика)Школи при церквах (Латина, основи богослужіння)

Номер слайду 9

В ХІ-ХІІ ст. з’явилися школи для всіх бажаючих, незалежно від їхньої національності й походження, де викладали «сім вільних мистецтв». Вільними їх називали тому, що опановувати їх могли лише вільні люди, а мистецтвом вважалася діяльність, спрямована на осмислення, творче сприйняття навколишнього світу, що також робить людину вільною. Створена ще в Давньому Римі, така освіта діяла протягом усього Середньовіччя. Цикл навчальних предметів «сім вільних мистецтв» складався з двох частин — тривіума і квадривіума. Тривіум — перші три науки, які мали опанувати студенти, від цього слова походить слово тривіальний — дуже простий, звичайний. Граматика Риторика Діалектика. КВАДРІУМ Арифметика Геометрія Астрономія Музика В И Щ І ТРИВІУМ Н И Ж Н І ЧОМУ І ЯК НАВЧАЛИ В СЕРЕДНЬОВІЧНІЙ ШКОЛІ.

Номер слайду 10

Найдавніші університети Європи

Номер слайду 11

ВИНИКНЕННЯ СЕРЕДНЬОВІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТІВ. ХІ - ХІІІ ст. - виникнення університетів в Західній Європі. Університет (з лат. – корпорація) –  об’єднання викладачів між собою та викладачів зі студентами. Університет (від латин.«сукупність, спільність») – вищий навчальний заклад, у якому об'єднувалися різні напрями підготовки фахівців. Факультет (від лат. «здатність») – здатність викладати який-небудь предмет. Об'єднання викладачів відповідно до предметів.1088 р. — засновано університет «БОЛОНЬЯ»1117 р. — в Англії засновано університет «ОКСФОРД» 1209 р. — в Англії засновано університет «КЕМБРІДЖ» 1218 р. — засновано іспанський університет «САЛАМАНКА»1253 р. — у Франції засновано університет «СОРБОННА»

Номер слайду 12

ФОРМИ НАВЧАННЯ У СЕРЕДНЬОВІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТАХЛЕКЦІЯДИСПУТДиспут – науковий спір; змагання у знаннях між учнями. Лекція – викладання навчального матеріалу в університеті розповіддю або читанням книг. Ректор – очільник університету. Декан – це той, хто очолював факультет. Факультет (від лат. «здатність») – здатність викладати який-небудь предмет. Об'єднання викладачів відповідно до предметів. Студенти – учні університету. Вагант – мандруючи студенти від університета до університета.

Номер слайду 13

Навчання у середньовічному університетіСтудентам жилося нелегко. Вони самостійно дбали про харчування в чужому місті й оплату за навчання

Номер слайду 14

Християнські вчителі керувалися догматом: "Тіло - ворог душі". За провини учнів карали батогами, а обряд посвячення в студенти більше нагадував знущання.

Номер слайду 15

ФАКУЛЬТЕТИ СЕРЕДНЬОВІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТІВАртистичний факультет. Медичний факультет. Богословський факультет. Юридичний факультет

Номер слайду 16

Довідка 1. Університети не тільки давали високий рівень освіти та свободи, а й забезпечували розвиток науки, міста і навіть держави, у якій вони діяли. Найперші з них виникли в Болоньї (Італія), Парижі (Франція), Оксфорді (Англія). До кінця XV ст. у Європі було засновано понад 60 університетів. Університети самі обирали свого очільника — ректора, самостійно визначали склад викладачів і могли судити своїх учнів. Учні називалися студентами, що на латиниці означає «старанно вчитися». Викладачі утворювали свої об'єднання за предметами, які називалися факультетами. Довідка 2. В університетах так само вивчали «сім вільних мистецтв», але на вищому рівні. Провчившись п’ять-сім років на артистичному факультеті, який  був підготовчим i виконував роль середньої школи, можна було вступити на старші факультети — богословський, юридичний і медичний. Основними заняттями вважалися лекції, що читалися вранці та ввечері. Одягнений у чорну мантію магістр-викладач читав уголос яку-небудь учену книгу, не дозволяючи собі ні на букву відступити від тексту. Інший вид занять — диспути — словесні двобої, під час яких студенти вже мали право не тільки поставити запитання викладачу, а й виступити самі й навіть запропонувати будь-яку тему для обговорення. Перемагав на диспуті не той, хто більше знав, а той, хто переконливіше доводив свою точку зору.

Номер слайду 17

Довідка 3. Чимало студентів походили з городян, селян і небагатих рицарів, тому, аби заплатити за навчання і житло, вони змушені були заробляти уроками чи просити милостиню. Навчання в усіх університетах велося латиною, тому студент міг почати своє навчання в одному університеті, а закінчити його в іншому місті чи в іншій країні. Аби підтримати один одного, студенти різних країн об’єднувалися в земляцтва. Такий студент – мандрівник називався вагантом.ІЗ ТВОРУ НЕВІДОМОГО АВТОРА ПРО НАВЧАННЯ В ПАРИЖІ НА ПОЧАТКУ XIII ст. Майже всі паризькі школярі [студенти] займалися виключно тільки тим, щоб учитися й досліджувати щось нове. Одні навчалися виключно для того, щоб знати, але це тільки цікавість, інші — аби прославитись, але це марнославність; нарешті, дехто вчився, щоб діставати пізніше вигоду, але це користолюбність. Дуже небагато хто з них навчався, щоб здобувати науку або навчати інших.

Номер слайду 18

Середньовічна наука. Фома Аквінський. Наукове обґрунтування існування Бога. П’єр Абеляр. Поєднання логіки та теології. Розуміти, щоб вірити. Роджер Бекон. Ціль пізнання – панування людини над природою. Факти треба завжди перевіряти. Для цього найкраще годиться математика — найлегша і доступна кожному, хто сумнівається в достовірності інформації

Номер слайду 19

Математика : Лука Пачолі Портрет Луки Пачолі(художник Яколо де Барбарі 1495 р.)Особливо помітними були досягнення в математиці, яка мала практичне спрямування. Її здобутки використовували в бухгалтерії, будівництві й навіть в образотворчому мистецтві Італійський чернець, математик, сформулював правила арифметичних дій, засновник принципів сучасного бухгалтерського обліку та імовірний автор ідеї про «Золотий перетин». Праця «Про божественну пропорцію» була практичним посібником для архітекторів і художників

Номер слайду 20

АСТРОЛОГІЯ Астрологи вірили в можливість передбачення майбутнього за рухом і розташуванням небесних тіл на небесній сфері і відносно один одного

Номер слайду 21

Ніколя Фламель – французький алхімік кінця ХІV ст. АЛХІМІЯЗагальна назва систем трансформації людини, що засновані на метафорі хімічних перетворень та використанні хімічних сполук, а також спроб отримання дорогоцінних металів, еліксирів, філософського каменю, універсального розчинника, питного золота та інших речовин, які начебто володіють дивовижними властивостями. Ніколя Фламель –французький алхімік кінця ХІV ст.

Номер слайду 22

Ібн-Сіна (Авіценна) (980 – 1037 рр.)Перський лікар, автор праць з медицини. Головними факторами здоров’я лікар вважав фізичні вправи і режим харчування і сну. Він розробив вчення про чотири види людської натури, що в сучасній психології відповідає чотирьом видам темпераменту. був знавцем хімії, без якої немислима справжня медицина. Відкрив процес перегонки ефірних масел, вмів отримувати сірчану, соляну і азотну кислоти. У Исхафане він заснував обсерваторію, де вивчав рухливість апогею Сонця. Багато часу приділяв астрономії, займався проблемами логіки, математики, фізики, музики, писав віршовані твори. За неповні 57 років Авіценна створив праці в 29 областях науки. МЕДИЦИНА Ібн Сіні віддана належна шана сучасною наукою як науковцю, мислителю, гуманісту.

Номер слайду 23

«Канон лікарської науки» При написанні книги Авіценна спирався на прочитані ним праці античних медиків, зокрема Галена і Гіппократа, а також у значній мірі на власний досвід спостережень за хворими, дослідження лікувальних властивостей рослин. «Канон лікарської науки» був основним підручником для вивчення медицини у багатьох середньовічних університетах. Загальна складова праці – 5 книг. Уперше описав карантин як засіб для запобігання поширенню інфекції. Приділяв увагу питанням профілактики, запобігання хворобам, збереження здоров’я. Наголошував на тому, що дитину потрібно виховувати всесторонньо аби в майбутньому з неї виросла добра, розумна, вміла, фізично здорова людина.

Номер слайду 24

"ЧОРНА СМЕРТЬ" Пандемія чуми, яку часто називають «Чорною смертю», почалася в Європі у середині XIV століття і тривала до кінця XVIII століття. За різними оцінками, під час першого спалаху хвороби (1347-1353) загинуло від 30 до 50 відсотків населення континенту. Згодом у різних країнах Європи епідемії траплялися кожні 10-15 років.

Номер слайду 25

Книгодрукування Йоганн Гутенберг (1400–1468)німецький ювелір. Першою з-під друкарського верстата вийшла в світ Біблія, що її виготовили в 180 примірниках з 165 були паперовими та 35 – пергаментами Зробив чимало важливих для друкарської справи відкриттів: створив інструменти для виготовлення набірного шрифту, розробив необхідний сплав металу для літер, підібрав фарбу, вдосконалив друкарський прес. Відтепер книжку можна було виготовити значно швидше за її рукописну попередницю і притому випускати в сотнях примірників. Першу спробу надрукувати набірним шрифтом Гутенберг здійснив у 1445 р., тому цей рік вважається датою винайдення книгодрукування

Номер слайду 26

Наслідки винаходу книгодрукування Рукописні книги змінилися друкарськими. Ціни на книги негайно ж знизилися на 4/5 Дешеві книги породили масу читачів. Автор міг поширювати свої ідеї не обмежуючись часом і місцем. Друкарська книга рятує автора від забуття тому що друкується у тисячах примірників

Номер слайду 27

ТЕХНІЧНІ УДОСКОНАЛЕННЯВітражі — уламки кольорового скла, поєднані рамками з олова. Камін — спочатку це було тільки заглиблення у стіні, обрамлене двома стовпами, з дерев’яним або кам’яним карнизом і виходом для дим. Підкови. Справжні кінські підкови, тобто прибиті до копит спеціальними цвяхами-вухналями. Шатун — прилад, що імітує роботу коваля, тобто піднімає та опускає молот на ковадло. Дамба — запруда для води заради збільшення ефективності водяних млинів. Горизонтальний ткацький верстат, яким могли користуватися сидячи двоє людей. Він працював швидшеза стародавні вертикальні ткацькі верстати

Номер слайду 28

Завдяки удосконаленню способів видування скла винайдено окуляри«диво очі» придумав чернець Алессандро делла Спіна з італійського міста Піза. Найпершим графічним доказом використання окулярів є портрет кардинала Гуго де Прованса, зроблений Томмазо да Модена в 1352 р., який читає в скрипторії. Окуляри із заклепками. Ранні оправи для окулярів складалися з двох збільшувальних стекол, з’єднаних за допомогою ручок, щоб вони могли захоплювати ніс. Їх називають «окулярами з заклепками». Найперші збережені екземпляри були знайдені під дошками підлоги хору монахині під час реконструкції абатства Вінхаузен на півночі Німеччини в 1953 році.

pptx
Додано
5 травня
Переглядів
154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку