Сергій Носань. Збірка «Данилків календар». Оповідання «Козацький скарб»

Про матеріал
Сергій Носань. Збірка «Данилків календар». Оповідання «Козацький скарб». Мета: - формування предметних компетентностей: ознайомити учнів із життєвим і творчим шляхом Сергія Носаня; зробити ідейно-художній аналіз збірка «Данилків календар», зокрема оповідання «Козацький скарб»; удосконалювати навички виразного та вдумливого читання; розвивати образну уяву, мислення, зв’язне мовлення школярів, збагачувати їхній лексичний запас; пробудити інтерес до читання літературних творів; виховувати повагу до історичного минулого нашого народу, почуття патріотизму, любові до природи.
Перегляд файлу

Урок № 1

Тема. Сергій Носань. Збірка «Данилків календар». Оповідання «Козацький скарб».

Мета:

- формування предметних компетентностей: ознайомити учнів із життєвим і творчим шляхом Сергія Носаня; зробити ідейно-художній аналіз збірка «Данилків календар», зокрема оповідання «Козацький скарб»; удосконалювати навички виразного та вдумливого читання; розвивати образну уяву, мислення, зв’язне мовлення школярів, збагачувати їхній лексичний запас; пробудити інтерес до читання літературних творів; виховувати повагу до історичного минулого нашого народу, почуття патріотизму, любові до природи.

- формування ключових компетентностей:

спілкування рідною мовою: удосконалювати мовленнєві навички, вміння грамотно і чітко висловлюватися; налагоджувати взаємодію під час роботи в парі, групі, будуючи відповідним чином свої висловлювання;

уміння вчитися впродовж життя: формувати здатність сприймати мету, яку ставить учитель, відповідно до неї планувати й виконувати необхідні дії, контролювати свої результати;

соціальна і громадянська: формувати здатність працювати в команді, взаємодіяти з іншими, виховувати такі позитивні моральні якості як толерантність, доброта, взаємодопомога;

інформаційна: розвивати вміння здобувати з підручника та інших джерел необхідну інформацію;

загальнокультурна грамотність: виховувати повагу до історичного минулого свого народу, його традицій; формувати інтерес до вивчення історії своєї держави;

екологічна грамотність: на прикладі героїв твору вчити учнів жити серед природи, вміло користуватися її дарами.

Тип уроку: урок набуття нових знань і формування на їх основі умінь і навичок.

Обладнання: книжки різних видань із творами Сергія Носаня; портрет письменника; мулитимедійна презентація; лепбук «Життєвий і творчий шлях Сергія Носаня» в електронному вигляді; інсоляре «Сергій Носань. Політ думок».

Заздалегідь учні отримали завдання:

  1.   Ознайомитися з біографією Сергія Носаня, підготувати повідомлення.
  2.   Прочитати оповідання із збірки «Данилків календар» «Козацький скарб».

 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

- Твори на яку тематику вам найбільш цікаві?

- Яких сучасних авторів, що пишуть пригодницькі твори, ви знаєте?

ІІІ. Оголошення теми і мети уроку. Мотивація навчальної діяльності.

ІV. Сприйняття й засвоєння навчального матеріалу.

Тільки одна –

Одна є в людини Дорога.

…До світла Дорога,

Дорога – Добро творити.

С. Носань

1. Слово вчителя. Наша Черкащина багата на видатні особистості, особливо край славиться письменниками. Одним із сучасних майстрів слова ми познайомимося сьогодні на уроці. Це Носань Сергій Лукич – український поет, прозаїк, драматург, публіцист, Член Національної спілки письменників України, Заслужений діяч мистецтв України.

2. Життєвий і творчий шлях Сергія Носаня (повідомлення учнів).

1 учень. Носань Сергій Лукич народився 1 липня 1939 року у селі Чехівка Чорнобаївського району Черкаської області у працьовитій хліборобській родині. Насправді ж істинним місцем його народження є хутір Дубинка, що входив до Чехівської сільради. Просто рідний хутір затопили під час будівництва Кременчуцького водосховища.

Він був ще зовсім малим, коли батько пішов на війну і не повернувся. Усі сімейні турботи лягли на плечі матері, яка працювала у рільничій бригаді. Згодом матір померла.

Після закінчення школи працював у будівельній бригаді. Наступними віхами життя були служба в армії, робота на переправі (на поромі). 1967 року закінчив Черкаський педагогічний інститут. Працював матросом, учителем, журналістом, викладачем інституту. Зараз працює редактором Черкаської обласної державної телерадіокомпанії.

2 учень. Література приваблювала Сергія Носаня давно. Ще в п’ятому класі він створив одноактівку зі шкільного життя «Горобчик», у якій сам виконав головну роль. З того часу письменник залишився вірним літературі. Пише про побачене, вистраждане. Уже першу повість С. Носаня «Стежка в зеленому житі» (1976) помітив метр української прози Олесь Гончар і тепло привітав у пресі молодого автора.

Автор оповідань, повістей: «Стежка в зеленому житі» (1976), «Час глибокої осені» (1979), «Високі, високі гори» (1984), «Вогонь, що спалює дотла» (1989), «Пір’їна з крила Жар-птиці» (про народного майстра з Кам’янки Макара Муху), «Осіннє золото» (2004); романів: «Метеори» (1986), «Голгофа любові», «Пласти»; нарисів «Геній правда», «Ой, Дніпро, Дніпро»; поетичних драм «Остання мить» (про лицаря української поезії Василя Симоненка), «Судна ніч» (про Богдана Хмельницького), «Богом даний я народу», «Мазепа»; п’єс про Т. Шевченка «Та не однаково мені…», про Софію Потоцьку, чиїм ім’ям названо парк «Софіївку» в Умані – перлину паркової архітектури світового значення «Моя любове, моя Мадонно», трагікомедій «Монолог» та «Ювілей» та ін.

3 учень. Лауреат обласної літературної премії «Берег надії» імені Василя Симоненка (1994) та літературно-мистецької премії імені Михайла Старицького (2001).

Твори для дітей. Твори С. Носаня для дітей «Сонячний ранок», «Чисті плеса» та «Остання двійка» включені до антології дитячих оповідань українських письменників та до «Читанок» для 1-го і 2-го класів. Збірочки «Казки для Кирилка» (2006) та «Данилків календар» (2010) Сергій Лукич присвятив своїм онукам. Ці книги сповнені любові до дітей, тривоги за їхнє майбутнє і долю всієї України, її красивої та щедрої землі.

3. Ідейно-художній аналіз збірки «Данилків календар»

Слово вчителя. Збірочка «Данилків календар» – це своєрідна подорож веселого і кмітливого хлопчика Данилка, починаючи зовсім з юного віку, 4-5 років. Подорож цю і в часі, і в просторі стежками рідного краю веде Данилків дідусь-лісник.

Автор знайомить нас з головним героєм: «Данилко-непосидько, як того й бажала йому мама, виростає хлопчиком міцненьким, гарнесеньким, допитливим і розумненьким, вже чисто, дзвінко вимовляє кожну літеру і кожне слово, все такий же невгамовний непосидько і вигадливий хитрунець. Дуже любить, щоб розповідали йому казки і читали цікаві книжки з барвистими малюнками».

Книжка сповнена різноманітних цікавих і повчальних пригод. Хлопчик з дідусем часто ходять до лісу. Прогулянки в різні пори року: восени і взимку, весною і влітку, бо кожна пора року має свою особливу і неповторну, тільки їй притаманну красу, вчить онука вирізняти і бачити ту красу і скарби природи. І називає дідусь ті прогулянки «Данилків календар».

4. Робота над оповіданням «Козацький скарб»

Слово вчителя. Діти, краще зрозуміти, про що розповідається в оповіданні, нам допоможе ребус.

 

 

Розгадування ребусу

   лелека

 

      козак              скриня

 

  скарб

  • Переказ учнями казки, зачитування важливих епізодів.
  • Робота зі словником:

Повіткагосподарське приміщення для утримання домашніх тварин або зберігання сільськогосподарського реманенту та різного майна. 

Гнилички – різновид груш.

Хмизневеликі тонкі гілки, відділені від дерева. 

Козак вільна людина з кріпосних селян або міської бідноти, що втекла на південні землі України й брала участь у визвольній боротьбі проти татаро-турецьких і польських загарбників

Ляхиісторично поляки.

Сторожазагін, група людей (перев. озброєних), що охороняють кого-, що-небудь; варта. 

Обозтранспортні засоби у військах, призначені для перевезення боєприпасів, продовольства і т. ін. 

Щуп – назва різних приладів (перев. у вигляді стержнів), інструментів, за допомогою яких виявляють, зондують що-небудь. 

Соха товста жердина, стовп, переважно з розсохою на кінці, що служить підпорою, підставкою до чого-небудь. 

Берест – листяне дерево з коричнево-сірою корою і овальними, на кінці загостреними листками, яке використовують для живоплотів та захисних лісонасаджень. 

Гетьман в XVI ст. – виборний ватажок козацького війська Запорізької Січі, з XVII ст. до 1764 р. – начальник козацького війська та верховний правитель України.

Сотник на Україні в XVI-XVIII ст. – особа, яка очолювала сотню, обиралася спочатку козаками, а згодом призначалася гетьманом або царем. 

Скарбник той, хто відає коштами, цінними паперами.

Штандарт – особливий вид прапора.

  • Відповіді на запитання за текстом:
  •     Який гість зявився на подвірї  Данилчиних дідуся з бабусею?
  •     Як хлопчик любив проводити час з дідусем?
  •     Що лелека хотів показати людям? Яким чином він це робив?
  •     Хто вирушив на пошуки скарбу? Як відбувався цей процес?
  •     Що вдалося знайти, розкопавши землю? Яким був вміст скарбу?
  •     Як дідусь пояснив Данилку, чому лелека обрав саме їх для пошуків скарбу?

5. Гра-квест «У пошуках скарбу»

Слово вчителя. Ви прочитали захоплююче оповідання, в якому героям вдалося знайти справді цінний скарб. А чи готові ви, діти, відчути себе у ролі справжніх шукачів скарбів? Для цього необхідно об’єднатися в групи по 4-5 осіб.

Правила гри: кожна команда отримує карту із маршрутом. Необхідно по черзі виконувати відповідні завдання та за правильні відповіді отримувати бали. Перемагає та команда, яка найшвидше справиться із завданням і збере найбільшу кількість балів.

1 завдання. Дати відповіді на запитання про козаків.

- Розповісти про побут козаків (4 бали)

- Назвати 5 рис вдачі, які найбільше цінували козаки (5 балів)

- Кого не брали козаки до себе на Січ? ( 1 бал)

2 завдання. Із дужок обрати правильний варіант відповіді.

Особливості лелек

Лелека велика птиця. Висота її досягає (120, 250, 310) сантиметрів. Білий лелека важить близько (одного, чотирьох, двадцяти) кілограмів, чорний лелека – близько трьох кілограмів. Ноги, шия і дзьоб у лелеки довгі. Розмах крил (0,5; 1,5-2; 4) метри. Лелека в польоті витягує шию і ноги, повільно і плавно махає крилами. Лелеки птахи майже (співучі, шумні, мовчазні). Володіє голосом чорний лелека. Білий лелека, стукає однією половинкою дзьоба, створюючи при цьому певний звук, який стає зрозумілим всім оточуючим птахам.

Живе птах довго, в середньому до (5, 10, 20) років. У лелек майже немає ворогів, за винятком великих орлів і крокодилів. Лелека благородна птиця, її люблять у народі. Оспівують у піснях і віршах.

Максимальна кількість балів – 5 (по балу за кожну правильну відповідь).

 

3 завдання. З’єднати частини прислів’їв.

Максимальна кількість балів – 6 (по балу за кожну правильну відповідь).

4 завдання. Розгадати кросворд.

Максимальна кількість балів – 5 (по балу за кожну правильну відповідь).

 

 

5 завдання. Знайти відповідність назві предмета і його зображенню.

Штандарт

Булава

Щуп

Повітка

Обоз

 

6. Підсумки уроку.

Команда, що справилася найпершою і заробила найбільшу кількість очок, – отримує 12 балів за урок.

7. Рефлексія.

- Сьогодні на уроці я дізнався/лася…

-  Із творчості Сергія Носаня мені найбільше сподобалось …

7. Домашнє  завдання.                    

Написати твір-мініатюру «Що для мене являється найбільшим скарбом?».

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

  1.   Носань Сергій. Данилків календар / С. Носань; худож. Маршаленко І. О. – Черкаси: Видавець Чабаненко Ю. А. – 2010. – 32 с., ілюстр.
  2.   Рідні джерела. Уроки літератури рідного краю. Книга ІІ / упоряд. М. І. Гудзима. – Черкаси. – 2010. – 158 с.
  3.   https://onlyart.org.ua/biographies-poets-and-writers/nosan-sergij-biografiya/
  4.   https://ukrlit.net/biography/nosan.html

 

doc
Додано
30 серпня 2020
Переглядів
831
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку