Презентація для учнів 5 класів з предмету "Технології" за темою "Правила сервірування святкового столу".
Дизайн презентації виконаний у журнальному стилі.
СЕРВІРУВАННЯ СТОЛУ – це підготовка його до обслуговування, тобто вірне розміщення в певному порядку всіх необхідних для цієї мети предметів (посуду, приборів, столової білизни та інше).1
Номер слайду 4
Корисна їжа часто не викликає бажання її з'їсти, а ось страва, яке виглядає красиво, пробуджує апетит. Вона виховує в людині повагу до їжі, не допускає недбалого ставлення до неї. Доведено, що чистий красивий посуд робить блюдо ще смачніше. НАВІЩО ПОТРІБНА СЕРВІРОВКА?2
Номер слайду 5
За вмінням людини користуватися столовими приборами робиться висновок про його вихованні. Приносить людині естетичне задоволення, прищеплює йому таку рису характеру, як акуратність, знайомить його з правилами поведінки в суспільстві.3
Номер слайду 6
СЕРВІРУВАННЯ СТОЛУ передбачає розстановку в певній послідовності всіх необхідних для організації трапези (прийому їжі) предметів. Створити святкову атмосферу та затишок допоможуть:оформлення столу4
Номер слайду 7
столові прибори(ножи, виделки, ложки, палички для їжі тощо)столовий посуд(тарілки, салатниці і оселедниці, чайники та кавники, чашки, склянки, чарки і келихи, соусники і молочники, сільнички тощо)столова білизна(скатертини, серветки, рушники та інші тканинні вироби для побутових потреб)5
Номер слайду 8
ЩО СЛІД ВРАХУВАТИ?Першою йде спеціальна підставна тарілка. Незалежно від зміни страв вона завжди залишається на столі. На неї ставлять столові та супові тарілки. Тарілки розташовуються на 2–5 см від краю столу. Це ширина приблизно двох пальців руки. Інтервал розставлення повинен бути комфортним для гостей.6
Номер слайду 9
СВЯТКОВЕ СЕРВІРУВАННЯ7
Номер слайду 10
Столовий ніж кладеться праворуч від тарілки лезом до неї. Далі йде ніж для м’яса і риби. Якщо застілля передбачає перші страви, праворуч від ножів розміщується ложка носиком вгору. Вважається, що положення зубчиками вгору — це англійський стиль, а вниз — французький. Келихи знаходяться праворуч від тарілки або перед нею на відстані 1 см один від одного. Вони мають бути чистими, блискучими, без розводів.8
Номер слайду 11
ОСНОВНА СЕРВІРОВКА9
Номер слайду 12
Де є урочистості, там місце й охайності. За чистоту одягу під час банкету відповідають серветки, які згідно з етикетом кладуть безпосередньо на тарілку. При цьому їх можна скласти квадратом, трикутником або згорнути рулоном, закріпивши кільцем-утримувачем. 10 Ви не обмежені у фантазії, тому пробуйте різні варіанти. Такі дрібниці говорять про увагу та бажання створити приємну атмосферу.
Номер слайду 13
СЕРВІРОВКА СТОЛУ НА КОЖЕН ДЕНЬ11
Номер слайду 14
КРАСИВЕ СЕРВІРУВАННЯ — ключ до успіху всього заходу:12 Оберіть відповідний посуд. Кожне окреме свято диктує свої правила. Дотримуйтесь єдиного стилю. Це основне правило будь-якої сервіровки. Навіть недорогий посуд в одному стилі виглядає гармонійно. Доповніть дрібницями: свічки, квіткові або фруктові композиції, гілочки рослин — роблять стіл неповторним.
Номер слайду 15
13
Номер слайду 16
СЕРВІРОВКА ЗИМОВИХ СВЯТ14
Номер слайду 17
15 ЧАРІВНА ЗИМА
Номер слайду 18
СЕРВІРОВКА ВЕСНЯНИХ СВЯТ16
Номер слайду 19
МЕЛОДІЯ ВЕСНИ17
Номер слайду 20
СЕРВІРОВКА ЛІТНІХ СВЯТ18
Номер слайду 21
19 СОКОВИТЕ ЛІТО
Номер слайду 22
СЕРВІРОВКА ОСІННІХ СВЯТ20
Номер слайду 23
ЗАТИШНА ОСІНЬ21
Номер слайду 24
22
Номер слайду 25
ОСНОВНІ ПРАВИЛА ЕТИКЕТУ23
Номер слайду 26
ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ТАКІ: За стіл сідаємо без головних уборів. Сидіти за столом потрібно прямо, не можна гойдатися на стільцях, як це люблять роботи маленькі діти. Не можна спиратися ліктями на стіл, це заважає сусідам. Ніколи не розмовляй, коли їси. Потрібно навчитися правильно користуватися виделкою і ложкою. Ложку тримають так, щоб великий палець лежав зверху на ручці. Зачерпувати їжу потрібно ложкою від себе, інакше можливо забруднити одяг.24
Номер слайду 27
7. Ніж тримають у правій руці, а виделку у лівій. Якщо їдять тільки виделкою, то її беруть у праву руку і тримають так, щоб вказівний палець був вверху.8. Не слід брати виделку та ніж дуже близько до основи. Не потрібно їсти ложкою те, що їдять виделкою.9. Ніколи не їжте з ножа, бо ним легко поранити язика чи губи. Ножем тільки ріжуть.10. Дуже негарно копирсатися виделкою у зубах, особливо за столом, адже виделка потрібна, щоб їсти! Якщо їжа застрягла в зубах, по обіді прополощи рот водою чи використай спеціальні палички для цього.25
Номер слайду 28
11. Котлети, рибу, варені овочі ніколи не ріжуть ножем. У цьому немає ніякої потреби, їх їдять, відокремлюючи виделкою невеликі шматочки, і тоді виделку тримають у правій руці.12. Коли їси, то не чавкай, не плямкай губами, не бризкай чаєм чи супом, не сьорбай так, щоб усі за столом чули.13. Їсти треба спокійно, неквапливо, пережовуючи їжу, тихенько ковтаючи її, а коли супу залишилося трішечки, то його можна залишити у тарілці, щоб не забруднити одяг та скатертину.14. Якщо чай гарячий, то помішайте його чайною ложкою, але робити це потрібно тихо, майже безшумно.15. Коли ти закінчиш їсти, виделку, ніж та ложку клади не на стіл, а на свою тарілку.16. Чашки й чайні ложки прибирають окремо. 26
Номер слайду 29
Джерела: блог EVA, pinterest, відкриті інтернет-джерела. Автор: Трубачова Олена, вчитель технології Слов’янськоїзагальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 Слов’янської міської ради Донецької області