Ш. Бодлер. Життя та творчість

Про матеріал
Презентація для уроків зарубіжної літератури в 10 класі. Містить ілюстровані матеріали для вивчення біографії та творчого шляху предтечі символізму - Шарля Бодлера
Перегляд файлу

image«Складно говорити про таку безмірність, як Поет. Звідки починати? Й де закінчити? І чи можна взагалі починати й закінчувати, якщо те, про що я говорю: ДУША – є Все – Всюди – Вічне? Візьміть… вірші – це й є моє життя…», - ці слова належать М. Цвєтаєвій – поетесі Срібного століття. У них – формула безмежного й незбагненного світу душі поета, світу найпотаємніших почуттів, на валіших бажань, сміливих прагнень і боязких надій у серці, високих поривань думки, безмежного натхнення й болісних розчарувань, нестримних злетів – і … гріховних падінь.

          Бодлер.    Геній.    Божественний  посланець.

Таїна. Виклик. Біль. Прокляття.

image


image


image


image

image


image


image

image


image


image

image


image


image


Родинна драма болісно вплинула на душу хлопчика: смерть обожнюваного батька, новий шлюб матері, її покірність вітчиму, який завзято намагався

image«привести до норми» надто різкий, своєрідний характер Шарля — усе це зробило дитину вигнанцем у сім'ї та багато в чому визначило формування безрадісного й навіть трагічного світосприйняття. Муштра замість прогулянок, накази замість розповідей про Красу, заборони й обмеження замість свободи – цьому хлопчик  не скорився.

Проте вітчим — офіцер французької армії Жак Опік (1789-1857), людина доволі стримана, дисциплінована, освічена. Він зробив блискучу військову (генерал), дипломатичну (посол у Мадриді) та політичну (сенатор) кар’єри. Та шлях до серця пасинка був для нього закритим.

Вже  в підлітковому віці, на знак протесту вітчимові й матері, Шарль часто вдавався до вчинків, що  шокували суспільство.

У 1832 р. сім’я переїхала до  Ліону. А 1833 р. Бодлер вступив до закритого ліонського Королівського коледжу й мешкав у пансіоні.

image


image


image


image


image


image


image


image


image


Знайомі стверджували, що в Жанні не було ні особливої краси, ані розуму, ані таланту, ані серця, нічого, крім безмежного егоїзму, користолюбства й легкодумства. Та поет, бути може, спочатку покохавши щиро, вважав справою честі не залишати її.

Вона всіляко обманювала його, розоряла, вводила в неоплатні борги, накидала петлю на шию, а він лагідно й покірно виносив усе, ніколи не скаржачись, не намагаючись розірвати зв’язок зі своєю "belle ignorante", як називав він Жанну у віршах. Як більшість жінок кольорової раси, Жанна мала пристрасть до спиртних напоїв і ще в молоді роки була уражена паралічем.

Бодлер помістив її в одну з кращих лікарень, відмовляючи собі в усьому.

Вийшовши з лікарні, пасія оселилася в одній квартирі з поетом. Цей  період спільного життя з фривольною, неосвіченою й химерною жінкою був для нього особливо важким.

imageВ  останні роки, перебуваючи в добровільному вигнанні в Бельгії, в пазурах повної убогості, Бодлер не переставав допомагати Жанні; не забувала й вона його, - навіть у час, коли він лежав уже на смертному одрі, громила листами, вимагаючи грошей... Після смерті поета, впавши в страшну убогість, вона невдовзі  померла десь у шпиталі.


image


image


image

image


image


image


image

image


image

image


image


image


image


image

image


image

image

image

image


image


image

image

image


image


image

pdf
Додано
21 липня 2021
Переглядів
434
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку