Шкільне шоу "Я люблю Україну"

Про матеріал
Сценарій шкільного шоу "Я люблю Україну" містить відомості про походження слів, що використовуються в сучасній мові, завдання, які сприяють розвитку швидкості та гнучкості мислення учнів, формуванню стійкого інтересу до вивчення рідної мови. У розробці інтегрується матеріал з української мови, літератури, історії, математики, мистецтва
Перегляд файлу

Шкільне шоу «Я люблю Україну»

 

Мета: повторити вже вивчений учнями матеріал з української мови, з’ясувати походження слів, що використовуються в сучасній мові, розвивати швидкість та гнучкість мислення, формувати стійкий інтерес до вивчення рідної мови, уміння працювати в різновіковій команді, виховувати повагу до українського слова та пісні.

 

Заздалегідь за допомогою жеребкування визначаються учасники гри в червоному, синьому, жовтому й зеленому секторах та вболівальники (теж за секторами). У кожній команді – по 6 учнів (6, 7, 8, 9, 10, 11 кл.).

Команда, яка знає відповідь, піднімає картку кольору свого сектора й відповідає. Журі підраховує кількість балів. Додаткові бали для команд отримують уболівальники (вони відгадують мелодію української пісні та співають її).

 

І раунд «Розминка»

 

  1. Буква алфавіту, яка позначає два приголосні звуки. (Щ)
  2. Член речення, який відповідає на запитання непрямих відмінків. (Додаток)
  3. Скільки звуків у слові «Україна»? (8)
  4. Розділ науки, що вивчає правила написання слів. (Орфографія)
  5. Рік видання першого «Кобзаря» Т.Шевченка. (1840)
  6. Людина, яка знає багато мов. (Поліглот)
  7. Яка частина мови не належить ні до самостійних, ні до службових? (Вигук)
  8. Як називаються слова типу ООН, США, СНІД? (Абревіатури)

 

Музична хвилинка

 

ІІ раунд «Вірю – не вірю»

Запитання кожному учаснику гри (за секторами)

 

Червоний сектор

Чи віриш ти, що…

  1. Слово «театр» споріднене зі словом «теорема»? (Так. Обидва слова походять від давньогрецького «теомай» - «дивлюся»).
  2. Чоловіче ім’я Іван є найближчим «родичем» імені Ганна? (Так. Воно, як і Ганна, утворилося від імені Йоханаан, що в перекладі з давньоєврейської означає «Божа благодать, милість». Ім’я Іван  утворилося від усієї основи, а Ганна від її кінцевої частини chanan, тобто «благодать, милість»)

 

  1. Лілія і Лія – однакові імена? (Ні. Ці імена різні за походженням: Лія (Лея) – давньоєврейське ім’я, яке буквально означає «ялівка», «антилопа», а Лілія – латинське, називає відому квітку).
  2. Людина, яка приймала чернечий постриг, залишала собі власне ім’я? (Ні. Ім'я змінювали, бо вважалося, що, присвячуючи себе Богові та йдучи в монастир, людина для світу вмирала і ніби народжувалася знову для Бога, тому й мала прибрати нове ім’я, яке починалося б на ту саму літеру, що і її світське).
  3. В українській мові з 38-и звуків один лише звук за походженням «іноземець»? (Так. Його запозичено з грецької мови; народна мова українців довгий час не визнавала його й змінювала на інші. Та й зараз цей звук уживається в порівняно невеликій групі іншомовних слів.[ф]).
  4. Вислів «лізти на рожен» походить від слова «кіл»? (Так. Рожен – це гострий кіл, з яким ходили на ведмедів).

 

Жовтий сектор

Чи віриш ти, що…

  1. Син головної героїні з поеми Т.Шевченка «Катерина» мав би прізвище Катренко, Катрич, Катренчук або подібне до них? (Так. Бо позашлюбні діти одержували прізвища за материним іменням, а не прізвищем – у такий спосіб батьки покритки хотіли убезпечити себе від ганьби, осуду громади).
  2. Слово «мрія» почало вживатися в Україні тільки в ХІХ столітті? (Так. Першою його почала вживати  у своїх творах Ганна Барвінок, письменниця, дружина П.Куліша, авторка етнографічно-побутових оповідань із життя народу. Воно утворилося від слова «мріти», тобто виднітися вдалечині).
  3. Ярослава Мудрого називали «свекром Європи»? (Ні. Його називали «тестем Європи», бо більшість його доньок повиходили заміж за європейських монархів).
  4. Леся Українка була художником? (Так. Вона мала неабиякі малярські здібності, про що свідчать ті картини, які збереглися до наших днів. Вона навчалася живопису в українського художника Миколи Мурашка, який, одержавши звання академіка Академії мистецтв, заснував у Києві малювальну школу, яку й відвідувала Леся Українка).
  5. Назви українських річок: Дунай, Дніпро, Дон, Дністер – походять від одного кореня? (Так. Від праіндоєвропейського кореня «дану», що мав значення «вода, річка»).
  6. Тарас Шевченко прожив стільки ж років, скільки Василь Стус? (Так. Вони прожили 47 років, але в різних століттях).

 

Синій сектор

Чи віриш ти, що…

  1. Ім'я Гордій утворене від слова «гордий»? (Ні. Ім'я Гордій утворилося від однойменної назви столиці Фрігії, провінції в Малій Азії).
  2. Назва першої квітки весни «пролісок» походить від слова «ліс»? (Ні. Назва квітки утворилася від слова «лізти». Справді, на світ вона з’являється, пролізаючи, продираючись крізь сніговий покрив).
  3. Матір’ю Лесі Українки була письменниця Олена Пчілка? (Так).
  4. Українські числівники своїм походженням пов’язані з особливостями лічби на пальцях? (Так. «Один» - із словосполучення «от він» (великий палець), «два» - від займенника «ти», що пов’язується із вказівним пальцем та його функціями вказати на когось або щось, «три» - від дієслова «терти» (третій палець – середній – треться об інші пальці), «чотири» - від «ще треться», що згодом трансформувалося в «чотири», тощо)
  5. В українській мові є 10 букв на позначення голосних звуків? (Так. А, О, У, Е, И, І, Я, Ю, Є, Ї).
  6. Значення слів «танок» і «танець» не відрізняються? (Ні. Слово «танок» називає різновид танцю, якому відповідає російське «хоровод», а слово «танець» - ритмічні рухи під музику або спів).

 

Зелений сектор

Чи віриш ти, що…

  1. Народна українська назва горілки «оковита» споріднена з ім’ям Віталій? (Так. Бо це ім’я постало з латинського слова «vita» - життя, яке лежить в основі творення слова «оковита», котре утворилося від вислову «agua vita», тобто вода життя. Саме так називали жартома в давнину горілку).
  2. Свою збірку «Сад божественних пісень» Г.С.Сковорода написав після одруження? (Ні. Він ніколи не був одружений).
  3. Український народний ляльковий театр-вертеп мав два поверхи? (Так. На І поверсі розігрувалися комічні сценки з побутового життя, на ІІ виставлялися новозаповітні сюжети, пов’язані з Різдвом Христовим).
  4. Автором рядків «Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну» є Т.Г.Шевченко? (Ні. Вірш, з якого взяті рядки, написаний В.Сосюрою під час Другої світової війни).
  5. Леся Українка знала, окрім рідної, ще 10 мов? (Так. Вона знала німецьку, французьку, грецьку, латинську, англійську, італійську, польську, російську, болгарську, іспанську).
  6. Числівник «тисяча» утворився від злиття двох компонентів словосполучення, перший із яких прикметник, що давав обрану характеристику другому складникові – слову «сотня»? (Так. Перша частина числівника «тисяча» утворилася від слова «туп», що означало «жир, товщ», і надавала слову «сотня» значення «товста, жирна, велика»).

 

Музична хвилинка

 

ІІІ раунд «Правильне письмо»

(Учасники називають по черзі букви, які пишуться в слові)

Червоний сектор – пріоритетний

Жовтий сектор – розчищення

Синій сектор – возз’єднання

Зелений сектор – студентський

 

Музична хвилинка

 

ІV раунд «Переклад»

 

(Кожному учаснику – одне слово чи словосполучення для перекладу)

 

Червоний сектор

  1. Вмешательство (втручання)
  2. Дарование (хист, талант, обдарування)
  3. Действительный (справжній, дійсний)
  4. Напрасный (даремний, марний)
  5. Сосредоточить усилия (зосередити зусилля)
  6. Стечение обстоятельств (збіг обставин)

 

Жовтий сектор

  1. Таможня (митниця)
  2. Осуществиться (здійснитися)
  3. Плоскость (площина)
  4. Чертёжный (креслярський)
  5. Точно известно (достеменно відомо)
  6. Ужесточить требования (посилити вимоги)

 

Синій сектор

  1. Пограничный (прикордонний)
  2. Толчок (поштовх)
  3. Чемодан (валіза)
  4. Чистоплотный (охайний, чепурний)
  5. Ход событий (перебіг подій)
  6. Работать по схеме (працювати за схемою)

 

Зелений сектор

  1. Осторожно (обережно)
  2. Стирка (прання)
  3. Хваткий (беручкий, чіпкий)
  4. Чулочный (панчішний)
  5. Согласно приказу (згідно з наказом)
  6. Прекратить переписку (припинити листування)

 

Музична хвилинка

 

V раунд «Угадай героя»

(Один учасник команди  «показує» відомих людей міста, району, України; дійових осіб казок за допомогою жестів та міміки або вказує словесно на їхні якості. Час – 1,5 хв)

 

 Червоний сектор

  1. Микита Кожум’яка.
  2. Лисиця.
  3. Пан Коцький.
  4. Мишенята.
  5. І.Франко
  6. Т.Шевченко.
  7. Княгиня Ольга.
  8. О.Усик
  9. І.Мазепа.

 

Жовтий сектор

  1. Котигорошко.
  2. Півник.
  3. Коза-дереза.
  4. Дюймовочка.
  5. А.Шевченко.
  6. В.Симоненко
  7. Ярослав Мудрий.
  8. Л.Костенко.
  9. Князь Кий.

 

Синій сектор

  1. Червона Шапочка.
  2. Заєць.
  3. Кощій Безсмертний.
  4. Царівна жаба.
  5. Тіна Кароль.
  6. Брати Кирило та Мефодій.
  7. Б.Хмельницький.
  8. Ю.Горбунов.
  9. Володимир Великий.

 

Зелений сектор

  1. Вовк.
  2. Попелюшка.
  3. Ведмідь.
  4. Баба Яга.
  5. В.Козловський.
  6. Леся Українка.
  7. П.Сагайдачний.
  8. Князь Ігор.
  9. Ярославна.

 

Музична хвилинка

 

VІ раунд «Статистика»

 

(Учасники команд називають своє число. Якщо число вгадане, команда отримує 5 балів, якщо є близьким до правильного – 4 бали і т. ін.)

  1. У сучасній українській мові іменник «тьма» вживається на позначення дуже великої кількості чогось. А первісно він мав конкретне числове значення. Яке саме? (10000)
  2. У 1964 році побачив світ двотомний «Словник мови Т.Шевченка. Скільки слів зареєстровано в ньому? (10116)
  3. Українська мова – одна з найпоширеніших мов світу. Нею спілкуються багато людей в різних країнах. Назвати кількість. (45000000).
  4. Канівський державний заповідник розташований на березі Дніпра. Там похований Т.Шевченко. Скільки займає площа? (2000 га)

 

Музична хвилинка

 

Підбиття підсумків шоу.

Нагородження.

 

 

1

 

doc
Додано
9 лютого 2020
Переглядів
517
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку