Швидкість. Поняття про швидкість, вимірювання швидкості.

Про матеріал
Презентація з ДОВКІЛЛЯ для 6 класу на тему "Швидкість. Поняття про швидкість, вимірювання швидкості."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОВКІЛЛЯ 6 клас. Швидкість. Поняття про швидкість, вимірювання швидкості.

Номер слайду 2

Поняття про швидкість. Однакову відстань можна проїхати за різний час. Так, спортивна машина один кілометр може проїхати швидше, ніж навантажена вантажівка. Одна і та сама машина може їхати як швидше, так і повільніше. Щоб порівняти рух різних об’єктів необхідно знати швидкість їх руху. Швидкістю руху називають величину, що чисельно дорівнює відстані, яку проходить тіло за одиницю часу. Швидкість обчислюють за формулою: V = S/ Tде v — швидкість, s — пройдений шлях, t — час.

Номер слайду 3

Поняття про швидкість. Чим більша швидкість, тим більший шлях проходить тіло за одиницю часу. Якщо шлях вимірюється в метрах (м), а час руху в секундах (с), то швидкість тіла вимірюється в метрах за секунду. Метр за секунду (м/с) — одиниця швидкості в Міжнародній системі одиниць. Швидкість можна виражати і в інших одиницях, як-от у (км/с) або в (км/год) чи в (м/год).

Номер слайду 4

Поняття про швидкість. Напевно вам траплялися об’єкти з різною швидкістю, приміром:швидкість реактивного літака — 3000 км/год;швидкість звуку в повітрі (за 18 °С) — 1224 км/год;максимальна швидкість гепарда — 114 км/год;швидкість спринтера на дистанції — 37 км/год;середня швидкість ходьби — 6 км/год;швидкість равлика — 0,02 км/год

Номер слайду 5

Поняття про швидкість. Найбільша швидкість, з якою може поширюватися будь-що у Всесвіті, дорівнює швидкості світла у вакуумі — близько 300 000 км/с.

Номер слайду 6

Визначення швидкостіАби визначити швидкість певного об’єкта, слід знати довжину пройденого шляху і час, за який цей шлях пройдено. Час виміряти зазвичай нескладно, для цього підійде як звичайний секундомір (годинник), так і вбудований у смартфон. А от шлях (особливо на великих відстанях) вимірювати не так просто. Виміряти відстань можна «на око», але багато що залежить від дальності дистанції та необхідної точності вимірювань. Залежно від цього обирають той чи інший метод вимірювання і відповідні прилади.

Номер слайду 7

Визначення швидкостіДля відстані у десятки сантиметрів можна взяти металевий метр або рулетку. А оцінити відстань у декілька десятків або навіть сотень метрів ми можемо навіть без хитромудрих електронних пристроїв, як-от лазерні далекоміри тощо

Номер слайду 8

Визначення швидкості«Інструмент» для вимірювання відстані є в кожного з нас — це наш голос. А також відбитий сигнал — відлуння. Наші голосові зв’язки випромінюють у простір звукові хвилі частотою 3–4 к. Гц на швидкості 330 м/с. Якщо до найближчої перешкоди близько 300 метрів, то наш крик або вигук, досягнувши, приміром, схилу гори або стіни будівлі, відіб’ється і повернеться назад у вигляді луни за 2 секунди з урахуванням прямого і зворотного шляху. Якщо за своїм суб’єктивним відчуттям або секундоміром зафіксувати момент крику і повернення голосового сигналу, ми отримаємо результат. Тож вимірювач відстані фактично завжди у наявності.

Номер слайду 9

Визначення швидкостіУтім, є три обмеження: має бути наявна перешкода достатньої площі для відбиття звуку; голос має бути досить потужним; виміряти відстань неможливо як на малій дистанції — занадто малий час відлуння (долі секунди), що неможливо зафіксувати ручними методами, так і на великій відстані — енергія голосу розсіється, не досягнувши перешкоди.

Номер слайду 10

Визначення швидкостіНу і, певна річ, точність «кульгає». Провести замір дистанції з точністю до метра не вийде. Похибка становитиме декілька десятків метрів. Тож практичного застосування «голосовий прилад» не отримав. А от принцип його дії «відправив — отримав відгук» впроваджено, зокрема в лазерних далекомірах: пристрій випромінює лазерний промінь, відбиток якого уловлює приймач. Лазерний далекомір вимірює відстань за допомогою принципу «відлуння»

Номер слайду 11

Визначення швидкостіА справжнє відлуння для визначення відстаней використовують в ехолотах — ультразвукових вимірювачах підводних відстаней для обстеження дна водойми. Радіолокатор — ще один інструмент для вимірювання кілометрових дистанцій шляхом генерації й аналізу відгуку радіохвиль. Його застосовують в авіації та судноплавстві . У побуті таке обладнання практично не застосовується, бо складне, дороге й габаритне. Та й потреби нам у ньому немає. Радіолокаційна станція «спостерегає» за літаками в повітряному просторі

Номер слайду 12

Висновок Швидкість — одна з головних величин для характеристики руху тіл.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацюйте § 36. Завдання на 10 балів - виконати тести. Щоб отримати додатково ще 2 бали - підготуйте повідомлення ( не менше 6 речень) на питання 358 або 360 з 163 сторінки.

pptx
Додав(-ла)
Гришина Лариса
Додано
7 квітня
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку