Взаємні права та обов’язки батьків та дітей

Про матеріал
Після цього уроку учні зможуть: пояснювати, чому права та обов’язки батьків і дітей є взаємними; наводити приклади прав батьків і дітей; описувати обов’язки матері й батька утримувати дитину та обов’язки повнолітніх дітей утримувати батьків; моделювати і розв'язувати правові ситуації, пов’язані з правами та обов’язками батьків і дітей; висловлювати власне ставлення до взаємних прав і обов’язків батьків і дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Інтерактивна вправа „Бінго”

Номер слайду 3

1.Шлюбний вік в Україні для чоловіків. Відповідь: 7.Шлюбний вік в Україні для жінок. Відповідь: 2..Мінімальний вік для вступу у шлюб за рішенням суду. Відповідь: 8.Вік, з якого дитина може самостійно звернутися до суду за захистом своїх прав. Відповідь: 3.Максимальний строк чинної заяви про реєстрацію шлюбу Відповідь: 9.Строк, протягом якого має бути зареєстрована новонароджена дитина. Відповідь: 4.Назва особи чоловічої статі, яка подала заяву про вступ до шлюбу. Відповідь: 10.Як називається шлюб, який укладається без наміру створити сім’ю. Відповідь: 5.Вік, до якого дитина вважається малолітньою. Відповідь: 11.Особа, яка посвідчує шлюбний договір. Відповідь: 6.Вид прав, які не можуть регулюватися шлюбним договором. Відповідь: 12Назва органу, який розриває шлюб за спільною заявою подружжя, яке має дітей. Відповідь:

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Сім’я – це _____ , які проживають Хто? _____, пов’язані спільним як? побутом та мають взаємні ______та ________ що? що?

Номер слайду 6

Сім’я – це особи , які проживають спільно, пов’язані спільним побутом та мають взаємні права та обов'язки

Номер слайду 7

Тема уроку: «Взаємні права та обов’язки батьків та дітей»

Номер слайду 8

Після цього уроку учні зможуть: пояснювати, чому права та обов’язки батьків і дітей є взаємними; наводити приклади прав батьків і дітей; описувати обов’язки матері й батька утримувати дитину та обов’язки повнолітніх дітей утримувати батьків; моделювати і розв'язувати правові ситуації, пов’язані з правами та обов’язками батьків і дітей; висловлювати власне ставлення до взаємних прав і обов’язків батьків і дітей.

Номер слайду 9

Що означає взаємна відповідальність батьків і дітей?

Номер слайду 10

Які основні права та обов’язки батьків по відношенню до своїх дітей? І група –Ознайомтесь зі статтями 51, 52 Конституції України та зі статтями 141, 150, 151, 153, 154, 155, 160, 164, 180 Сімейного Кодексу України й випишіть у таблицю основні права та обов’язки батьків по відношенню до своїх дітей. Права батьків Обов'язки батьків

Номер слайду 11

Як регулюються законом майнові права у сім’ї? ІІ група -Ознайомтесь зі статтями 173, 174, 175, 177, 178 Сімейного кодексу України та виконайте вправу «Право власності у сім’ї» Власність батьків Моя власність Спільна власність

Номер слайду 12

Права та обов’язки повнолітніх дітей щодо надання матеріальної допомоги своїм батькам. ІІІ група - Ознайомтесь зі ст. 51 Конституції України та с. 81, 202, 203, 204, 206 Сімейного кодексу України та визначте, у яких випадках діти зобов’язані надавати матеріальну допомогу своїм батькам Обов'язок повнолітніх дітей утримувати батьків Коли обов'язок утримувати батьків не виникає

Номер слайду 13

«Розгляд у суді цивільної справи громадянина Іванова»

Номер слайду 14

Завдання І групі «Адвокати Іванова»: Якби ви були пенсіонером Г. Івановим: Які аргументи ви навели б на захист своєї пропозиції. Підберіть аргументи на користь того, що діти повинні подбати про старого батька і надавати йому матеріальну допомогу.

Номер слайду 15

Завдання ІІ групі «Адвокати дітей»: Якби ви були Ольгою і Богданом – дітьми Іванова: Погодилися б ви задовольнити його прохання про аліменти? Які аргументи ви висунули б на захист своєї пропозиції? Підберіть аргументи, які свідчать, що Богдан та Ольга не повинні сплачувати аліменти батькові.

Номер слайду 16

Завдання ІІІ групі «Судді»: Якби ви були суддями і повинні були прийняти рішення, обов’язкове для обох сторін: Яким було б ваше рішення в цьому випадку? Як закони діють в даній ситуації? На які аргументи ви спиралися б в остаточному рішенні?

Номер слайду 17

Що означає взаємна відповідальність батьків і дітей?

Номер слайду 18

1. Опрацювати статті КУ та СКУ. 2.Написати есе-роздум на тему «Чи повинна держава втручатися у сімейні стосунки». 3. Скласти дві юридичні задачі з питань сімейного права.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Сімейна радість Щасливі обличчя! Бажаю всім сім'ям Любов'ю світитися! Хай в родинах веселий Звучить дитячий сміх, Весіннє і радісне Свято для всіх! Любов процвітає Кругом по Землі! Мир вашому дому І кожній родині завжди! (Олена Морозова )

Номер слайду 21

ppt
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Андрусишин Б.І., Берендєєв С.О., Губань Р.В.)
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
453
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку