Символічні образи в легенді "Берегиня". Утілення образу Берегині в різних видах народного мистецтва

Про матеріал
Презентація містить багато наочних матеріалів. Буде цікавим та яскравим доповненням до очних та онлайн уроків. Простежується зв'язок літератури з мистецтвом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Легенда «Берегиня». Протистояння добра і зла. Символічні образи в легенді. Утілення образу Берегині в різних видах народного мистецтва.

Номер слайду 2

Актуалізація знань. Чи знаєш ти, що означає слово «оберіг»?Які українські обереги тобі відомі?

Номер слайду 3

Обереги – наші прадавні добрі символи-захисники, знаки віри у вище заступництво. Символи-обереги втілювались у побутових речах, їх шанували, про них складали легенди.

Номер слайду 4

Зелені обереги України: калина, верба, мальва, ружа, півонія, барвінок, ромашка

Номер слайду 5

Птахи: лелека, ластівка, зозуля.

Номер слайду 6

Вишита сорочка. Давні узори мали оберігати людину "від лихого ока" та чорних і злих духів. Цій меті слугували й мережки на кінцях рукавів та Горловині.

Номер слайду 7

Намисто. За українським звичаєм, кожна дівчина й жінка постійно носили намисто, особливо коли виходили на люди. Що пишнішим, барвистішим, із більшою кількістю разків було намисто, тим магічнішим вважалося.

Номер слайду 8

Оберіг вірності й любові – вишитий рушник. Оберіг української родини. І у горі, і у радості він завжди поряд. Рушник передавався з роду в рід. Батьки, які отримали рушники від своїх батьків, берегли їх як реліквію не тільки для дівчат, а й для хлопців і не віддавали їх нізащо з рідної хати. Рушник характеризував працьовитість, майстерність і охайність господині та її дочок. А виряджаючи в далеку путь-дорогу батька чи сина, чоловіка чи коханого, мати, дружина чи наречена давали їм хлібину, сіль та жменьку рідної землі, загорнуті в найкращий рушник провідник.

Номер слайду 9

Лялька-мотанка – берегиня та богиня. Найдавніший зразок оберега – жіноче божество, берегиня-ляля (тобто "земля", "богиня землі", "охоронниця"). Берегиня – мати всього живого, захисниця людини, природи та добра, охоронниця дому. Ляльку-берегиню створили понад 5 тисяч років тому. Це не просто дитяча іграшка, це витвір мистецтва.

Номер слайду 10

Писанка - оберіг, символ життя. З давніх-давен люди звертаються до Бога з молитвою, здіймаючи руки до неба, благаючи захистити від лиха та зла. Тому рука, розкрита долоня стала символом захисту. Охоронцем домашнього вогнища завжди вважався вуж, а оберегом господи від грому і пожежі – півень. Найсильнішою захисницею всього живого є Мати. Берегиня. Люди малювали її зображення на стінах житла, вишивали, ліпили з глини. Але найбільшу силу ці обереги мають, якщо їх написати на білому яйці. Вважали, якщо в кожній сім'ї будуть писати писанки з такими символами, то сім'ю минатимуть біди.

Номер слайду 11

Розкажи про Сварога. Чого він навчав людей? Сварог розповідав чи показував, як і що робити. Чи доречне до цього епізоду прислів’я «Краще раз побачити, ніж сто разів почути»?

Номер слайду 12

Чого вчила людей Берегиня? Пригадай та перекажи технологію виготовлення одягу. Із чим асоціюється білий колір у цьому епізоді? Чому? Чи схожа роль білого кольору в легенді «Берегиня» і казці «Чотири сестри» Валерія Шевчука (образ Білокосої)? Доведи свою думку

Номер слайду 13

Розкажи про Чорнобога. Із чим асоціюється чорний колір у цьому епізоді? Чому? Чи можна ототожнити символіку чорного кольору в легенді «Берегиня» і казці «Чотири сестри» Валерія Шевчука (образ Чорного Птаха)? Доведи свою думку.

Номер слайду 14

Опиши битву добра і зла у легенді. Хто уособлює добро, а хто зло? Чому Берегині з Білобогом вдалося подолати Чорнобогове військо?

Номер слайду 15

Розглянь репродукції картин українського художника Олега Шупляка. Опиши першу картину. Чому Берегиня зображена з піднятими руками? Друга картина називається «Хранителька». Чому, на твою думку, вона має таку назву?

Номер слайду 16

Який час доби зображено на третій картині? Що охороняє «Нічна Берегиня». На четвертій картині, яка називається «Під покровом», Берегиня своїми руками-крилами ніби закриває землю. Як ти вважаєш, від чого?

Номер слайду 17

У Києві на Майдані Незалежності одинадцять років тому встановлено Монумент Незалежності. Це колона, увінчана фігурою жінки (Берегині) з калиновою гілкою в руках. Як модель для статуї Берегині автор Анатолій Кущ вибрав свою дочку, художницю зі світовим ім'ям Христину Катракіс. Чи можна стверджувати, що колона створена за образом давньоукраїнської Берегині? Чому?

Номер слайду 18

Підсумок уроку1. Чого навчає нас легенда? 2. Чому важливо знати історію свого народу, берегти його традиції? 3. Що може трапитися, якщо нехтувати цим?

Номер слайду 19

Домашнє завдання Підготуй розповідь про символи Берегині на вишиванках, писанках. Відшукай інформацію в інтернет-джерелах.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Іванівна Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лашкова Олена Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
6160
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку