Символічність образів Мавки й дядька Лева

Про матеріал
Символічність образів Мавки й дядька Лева – уособлення духовності й краси. Мати Лукаша й Килина – антиподи головній героїні Мавці в драмі – феєрії Лесі Українки «Лісова пісня». Симбіоз духовності і прагматизму в образі Лукаша
Перегляд файлу

Урок № __

Natale,нарисовал сам,Арт-клуб,арт-клуб, артклуб,,фэндомы,славянская мифология,мифология,акварель,девушка art,art,арт,Мавка,Українське мистецтво,Моя УкраїнаТема: Символічність образів Мавки й дядька Лева – уособлення духовності й краси. Мати Лукаша й Килина – антиподи головній героїні Мавці в драмі – феєрії Лесі Українки «Лісова пісня».  Симбіоз духовності і прагматизму в образі Лукаша

ЗАВДАННЯ УРОКУ:

Пригадуємо з минулої теми:

Рід: драма.

Жанр: драма-феєрія (проблемно-філософська драматична поема)

Тема: зображення світу людини й світу природи в їх гармонійних і суперечливих взаєминах.

Головна ідея: оспівування краси людських взаємин, пориву до щастя, незбагненної сили великого кохання.

Головна проблема: пошуки ідеалу людини.

Проблематика твору:

                людина і природа;

                людина і мистецтво;

                проблема добра і зла;

                проблема кохання;

                проблема самозради.

«Незакінчене речення» (допишіть)

1609890_391959634272787_1773916890_n1.  Драматична поема – це

2. Жанр твору "Лісова пісня" Лесі Українки - це ...

3. В основу "Лісової пісні" покладені спогади...

4. Твір за структурою має...

5. До світу міфологічних істот належать...

6. До світу людей належать ...

Довідка:

Мавки це душі померлих дітей, але на відміну від русалок, які мешкають у воді, живуть на деревах у лісах, полях і в траві. Люблять жити і в гірських печерах. Там їхні світлиці вистелені та обвішані барвистими килимами.

(https://uamodna.com/articles/ya-v-serci-mayu-te-scho-ne-vmyrae-abo-hto-taka-mavka/)

Сучасність:

Всесвіт Мавки розширюється щодня, з’являються нові колаборації, що охоплюють дедалі більше сфер життя. Так, були укладені ліцензійні угоди з такими брендами:

  •                  Цукерки «Мавка» отримали нове яскраве оформленняТМ «Галичина», Lantmannen AXA (надійшли у продаж сухі сніданки «Мавка» START!) і ТМ «Лукас» (цукерки й подарункові набори солодощів).

http://report.if.ua/wp-content/uploads/2017/07/navro_mavka-e1500463493926.jpg Раніше були створені:

  •                  колекція суконь MAVKA  BY NAVRO від відомої української дизайнерки Ольги Навроцької;
  •                  лімітована серія кулонів «Мавчин оберіг» від ювелірного дому OBERIG Jewelry;
  •                  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT0mmSqOAR3tRvzND_FPrC3OEjNL8BabfhUjA0BF9doxxCthtzweg&shttps://mavka.ua/uploads/assets/images/9D0A5860.jpgбрендована серія книжок від видавництва «Київський будинок книги»; гобелени ручної роботи від майстерні «Соломія» та AR-додаток від розробників Signal Red.

Перегляньте відеоролики:

  •                 Тоня Матвієнко «Мавка»

https://www.youtube.com/watch?v=b6IT-tNhj3Y

  •                  Олена Єфімчук – Мавка (офіційний кліп)

https://www.youtube.com/watch?v=dVUnXsdE0XU

 "Лісову пісню" не можна ні читати, ні осмислювати похапцем, бо десь на узбіччі залишаться непомічені справжні золоті розписи. Хочеться, щоб цей твір не лише збагатив кожного духовно, а й спонукав замислитись над людськими цінностями і своїм життям.

«Лісова пісня» вражає нас красою мрії, глибиною думки, музикою мови. Вона відкриває перед нами чари Полісся у шумах і тінях лісових, у веселкових барвах  квітів, у зітханні вітру, гомоні весняної ночі, у буйних силах природи. Це пісня пісень не лише Лесі Українки, а й усієї української драматургії. Жагуча й пристрасна пісня про велику любов і жорстоку зраду.

МАВКА В Мавці гармонійно злилися духовне багатство і зовнішня краса. Великі очі, що грають різними кольорами, розкривають її швидке і глибоке сприйняття дійсності, вразливу і добру душу. Довгі коси і зоряний вінок на голові, любов до квітів свідчать про неабиякий естетичний смак, нестримний потяг до прекрасного.   Мавка – це символ кохання і вічно молодої весни. Все прекрасне в неї асоціюється з чудовою музикою весни, яку почула від Лукаша. Глибоке і самовіддане кохання до Лукаша – найкращий цвіт її душі.   Мавка – це маленька часточка природи, яка вимагає до себе дбайливого ставлення. Леся Українка наділила Мавку співучою, подібною до дзюрчання струмка, мовою, дала ій прекрасну вроду. Вона розуміє мову дерев, квітів.)

Образ Мавки є символом ідеальної, гармонійної людини, яка узгоджує свої потреби із законами природи, пізнає світ через своє «я», живе любов’ю до людини і здатна на самопожертву в ім’я людини, вона має «в серці те, що не вмирає». Отже, Мавка є втіленням всього доброго, гарного, світлого, є втіленням вимріяного щастя.

Визначити та записати риси характеру Мавки та Килини

Картинка 34 из 78591              Картинка 82 из 172

                Мавка                                                       Килина

 

 

 

 

 

 

ДЯДЬКО ЛЕВ "дуже добрий з виду", у нього "довге волосся білими хвилями спускається на плечі з-під сивої шапки-рогатки", на ньому світлий, ясно-сивого кольору полотняний одяг, що свідчить і про високий естетичний смак тих, хто цей одяг робив, і про високий естетичний смак тих, хто його носить.  Змальований світлими фарбами зовнішність дядька Лева гармоніює з душевною його красою та з ніжною красою лісового куточка. 

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Написати листа до Мавки або Лукаша (на вибір) або написати міні-твір "Якби я був Лукашем (Мавкою).

 

 

5555555555555555555555555555555555555555555

 

 

docx
Додано
29 грудня 2023
Переглядів
1488
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку