Символіка кольорів у літературі

Про матеріал
Матеріал розкриває символічне значення кольорів у літературі, допомагає навчити виконувати кольоровий аналіз твору учням 5-11 класів. Виконання такого виду аналізу дозволяє дітям глибше зрозуміти ідею та настрій тексту
Перегляд файлу

У літературі визначають символічне значення кожного кольору залежно від контексту:

Білий – символ невинності, чистоти й радості. Він – нейтральний: в ньому – чарівна сила денного сонячного світла

Червоний-символ крові й вогню, бо це – гарячий колір. У ньому – всі сторони життя: з однієї – повнота життя, свобода та енергія; з іншої – ворожнеча, помста й агресивність.

З однієї сторони – це символ любові, а з іншої – символ страждань.

Оранжевий – символ слави, величі та гідності. Його стихія – вогонь і Земля, а небесне світило-Сонце

Жовтий – символ тепла, радощів і поваги. Це – колір золота і стиглого колоса, через які він уособлює Сонячне світло. Він може мати і суперечливе значення: з однієї сторони, це – колір Сонця і золота, як застиглого сонячного променя, а з другої – колір опалого листя та достиглих хлібів, що означає завершення, кінець, а інколи і загибель

Золотий – символ святості. Він також символізує Сонце і багатство. Та золотий колір має бути чистим, а багатство – духовним.

Зелений – символ природи і молодості; він –«міст» між двома протилежними кольорами веселкового спектру -гарячим червоним і холодним синім. А тому виступає кольором надії на злагоду, мир і спокій.

Голубий – близький за духом синьому кольору, символізує благородство, ніжність і вірність, і легкий сум через розуміння конечності прекрасного і неповторного в людському житті та недосяжності вічного, як недосяжна небесна блакить…

Синій– символ вірності, задуми, довір’я і безкінечності. Як безконечними бачиться морська далечінь і небесна глибина. Він настільки серйозний, що аж холодний.  ньому – і фарби моря, і прохолода землі.

 Фіолетовий – особливий символ, бо поєднує в собі два протилежних кольори – гарячий червоний і холодний синій. Це колір філософських роздумів.

Чорний – символ темряви, зла і смерті. Взагалі, всіх злих сил, процесів гниття і затемнення.

Сірий– колір буденності й нудьги, пилу, диму, попелу

Коричневий – колір землі, дерева. Теплий колір, означає достаток

Рожевий – колір легковажності, мрій, флірту, легкої закоханості, наївності.

Кольори можуть поєднуватися, конфліктувати, домінувати чи навпаки – скорятися, потрапляти під вплив певного відтінку чи навіть потрапляти в пастку конкретної палітри, ставати лейтмотивом твору чи з’являтися одинично.

 

docx
Додано
17 січня 2021
Переглядів
13427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку