Синдром merrf (міоклонус епілепсія, “рвані червоні волокна”)

Про матеріал
Генетичні захворюваня .Синдром merrf (міоклонус епілепсія, “рвані червоні волокна”). Із фото та інформацією
Перегляд файлу

Синдром merrf (міоклонус епілепсія, “рвані червоні волокна”)

Цій синдром відноситься до групи мітохондріопатій, які викликаються мутаціями в гені тРНК.

Вперше описаний N.Fukuhara із співавторами в 1980 році. Синдром MERRF обумовлений точковими мутаціями в гені тРНК-лизін у позиціях 8344 і 8356 мтДНК. Захворювання успадковується із внутрісімейним поліморфізмом, що може бути обумовлено різним співвідношенням між мутантними і нормальними мтДНК у різних ооцитах (гетероплазмія)

Вік хворого при початку захворювання варіює від 3 до 65 років. Ранніми клінічними ознаками є швидка стомлюваність при фізичних навантаженнях, болі у ікроніжних м’язах, зниження пам’яті, уваги. Найбільш типовим є симптомокомплекс: прогресуюча міоклонус-епілепсія, що включає міоклонус (раптове, швидке, короткочасне м’язове скорочення, яке обумовлене залученням у патологічний процес ЦНС), атаксія і деменція. Також у хворих спостерігаються генералізовані тоніко-клоничні судороги, нейросенсорна глухота, атрофія зорових нервів, помірні ознаки міопатії, сенсорні порушення (розлад вібраційної чутливості і м’язово-суглобного почуття) та інші неврологічні симптоми (відсутність сухожильних рефлексів). Можливий розвиток ліпоматозу. Перебіг захворювання прогресуючий.

Критерії діагнозу:

  • материнський тип успадкування;
  • дебют у віці 3-65 років;
  • ураження ЦНС: міоклонус, атаксія, деменція у поєднанні з нейросенсорною глухотою, атрофією зорових нервів, порушенням глибокої чутливості;
  • лактат – ацидоз;
  • помірне підвищення білку в лікворі;
  • недостатність I, III, IV комплексів дихального ланцюга;
  • ЕЕГ: генералізованні комплекси “ спайк-хвиля”;
  • ЕМГ: первинно-м'язовий тип ураження;
  • КТ: атрофія мозку, лейкоенцефалопатія, іноді кальцифікація базальних гангліїв;
  • “рвані червоні волокна” в біоптатах кістякових м’язів;
  • прогресуючий перебіг.

Диференційний діагноз проводиться з іншими прогресуючими міоклонус-епілепсіями (денторубропаллідол’юісовою атрофією, хворобою Гоше, галактосіалідозом ІІ типу, синдромом міоклонуса з нирковою недостатністю та ін.), хворобами накопичування (наприклад, хвороба Краббе), синдромом Айкарді та іншими дизгенезіями мозку.

+Лікування, насамперед, спрямоване на корекцію порушень енергетичного обміну, зменшення лактат-ацидозу, попередження ушкоджень мембран мітохондрій вільними радикалами. Встановлена ефективність рибофлавіну, нікотинаміду, цитохрому С та коензиму Q10, L-карнітину, вітаміну С.

Велике значення має також протисудомна терапія. Препаратами першої черги є вальпроати по 30мг/кг/доб, а при їх неефективності – клоназепам.

 

docx
Додав(-ла)
Ліза
Пов’язані теми
Біологія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
7 березня 2021
Переглядів
1379
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку