"Синтетичні миючі засоби" презентація

Про матеріал
Даний матеріал можливо використовувати учням та вчителям при підготовці до уроку. Так, як побутова хімія займає важливе місце в нашому житті – миття посуду і підлоги, прання і прибирання квартири, освіжувачі повітря тощо. У синтетичних миючих засобах, які зустрічаються у кожній домівці: милах, шампунях, порошках, міститься майже вся таблиця Д. І. Менделеєва, що негативно впливає на організм. Завдяки цим засобам, ми можемо зустрітися із безліччю хвороб, починаючи від алергії і закінчуючи раком.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота вчителя. Зачепилівської ЗОШ I-III ступенів Іванової Наталі Олександрівни. СИНТЕТИЧНІ МИЮЧІ ЗАСОБИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

У синтетичних миючих засобах, які зустрічаються у кожній домівці: милах, шампунях, порошках, міститься майже вся таблиця Д. І. Менделеєва, що негативно впливає на організм. Завдяки цим засобам, ми можемо зустрітися із безліччю хвороб, починаючи від алергії і закінчуючи раком.

Номер слайду 3

Милодезодороване - в складі присутні парфумерні композиції та ефірні масла;кремове - з великим вмістом пом'якшувальних речовин і нейтральним рівнем р. Н, що зберігає зволоженість шкіри;гліцеринове - з високим вмістом головного компонента для кращого зволоження і захисту шкіри;бактерицидне - у складі даного засобу переважають дезінфікуючі компоненти

Номер слайду 4

В основний склад мила входять наступні компоненти:натрієві і калієві солі для глибокого очищення шкіри і видалення рогового шару;насичені і ненасичені жирні кислоти для глибокого очищення, усунення надлишків шкірного себума, але головне для того, щоб мило могло добре пінитися;тваринні жири і рослинні масла для живлення шкіри і попередження її пересихання при частому застосуванні засобу;гліцерин як пом'якшувальний, зволожуючий і сполучний компонент;фенол, крезол та інші бактерицидні та антисептичні добавки;віддушки;лужні добавки і поверхнево- активні речовини, які допомагають боротися із забрудненнями в глибині пор.

Номер слайду 5

ШампуніШампуні, засоби для догляду за волоссям, в своєму складі містять одну, або декілька поширених миючих речовин в складі яких є йон сульфату. Це такі нафтохімічні речовини, що слугують для ретельного спінювання і якісного миття шкіри голови.

Номер слайду 6

Засоби для миття посуду  не особливо токсичні, але постійно, по декілька разів на день потрапляють в їжу з „чистих тарілок”, вони важко відмиваються при митті посуду, навіть якщо ми по кілька разів омиваємо посуд проточною водою. Коли ми наступного разу їмо з цього посуду, їжа разом з хімією на посуді потрапляє до нас прямо в організм.

Номер слайду 7

Якої шкоди синтетичних миючих засобів відчуває на собі людина?Хлор є причиною захворювань серцево-судинної системи, сприяє виникненню атеросклерозу, анемії, гіпертонії, алергічних реакцій. Хлор руйнує білки, негативно впливає на волосся, шкіру, підвищує ризик захворювання на рак. Аніонні ПАР - це найбільш агресивні з поверхнево-активних речовин. Вони викликають порушення імунітету, алергію, можуть уражати мозок, печінку, легені. Фосфати також приносять велику шкоду організму людини. Проникаючи через шкіру і слизові оболонки, ПАРи призводять до посиленого знежирення шкіри, і навіть до порушення властивостей крові, розвитку ракових клітин. Гідрохлорид натрію, який спричиняє захворювання серцево-судинної системи, негативно впливає на шкіру і волосся, підвищує ризик захворювання на рак!Нафтові дистиляти. Входять до складу поліролів і негативно впливають на зір та нервову систему людини. Феноли та крезоли. Їдкі бактерицидні речовини, які можуть викликати діарею, втрату свідомості та порушення функцій печінки та нирок. Нітробензол. Міститься у поліролі для підлоги та меблів, викликає знебарвлення шкіри, задишку, блювоту і навіть смерть. Формальдегід. Сильний канцероген, який спричиняє подразнення очей, горла, шкіри та органів дихання.

Номер слайду 8

Експериментальна частина. Дослід 1. Визначення р. Н мила. Для досліду ми візьмем 5 зразків мила. Відповідні зразки мають значення р. Н – 5 та 6 . Таким чином, вибрані нами зразки відповідають нормі. 

Номер слайду 9

Дослід 2. Визначення р. Н шампуні. Для досліду ми візьмем 4 зразки шампуні. З використаних зразків приготуємо розчини. У кожну з них опустимо універсальний індикаторний папірець. Спостерігаємо, що відповідні зразки мають р. Н – 6, 7 . Таким чином, дані зразки теж відповідають нормі. 

Номер слайду 10

Дослід 3. Виявлення сульфат-йонів у складі шампуні. Для досліду ми візьмем 4 зразки шампуні, добавимо розчин Барій хлориду. Спостерігаємо, що у відповідних зразках змінилося забарвлення на біле лише у пробірках під № 1,4. Таким чином, у цих зразках присутні сульфат-йони, що зумовлює утворення білого осаду Барій сульфату. Ва2+ + SO2-4 = Ba. S04↓

Номер слайду 11

Дослід 4. Виявлення фосфат-йонів у складі мийних засобів для посуду. Для досліду ми візьмем 2 зразки мийних засобів, добавимо розчин Аргентум нітрату. Спостерігаємо, що забарвлення змінилося на жовтувате лише у пробірці з розчином дешевого мийного засобу, що свідчить про наявність там фосфат-йонів. 3 Ag+ +  PO43– = Ag3 PO4

Номер слайду 12

Приготування шампунів вдома. Якою б не була хімічна сполука, вона чужа нашому біологічному організму. На відміну від них, шампуні, виготовлені своїми руками, містять тільки натуральні інгредієнти.

Номер слайду 13

Мило в домашніх умовах. У «домашньому» милі, як і в «дитячому» практично не міститься лугу. А готується воно на основі саме «дитячого» мила.Інгредієнти: Дитяче мило (1 шматок), сушені трави: дві чайні ложки ефірної олії олії .

Номер слайду 14

Висновки Побутова хімія займає важливе місце в нашому житті – миття посуду і підлоги, прання і прибирання квартири, освіжувачі повітря тощо. Під час використання хімікатів у своїй квартирі необхідно: захищати органи дихання; руки захищати гумовими рукавицями;  вологе прибирання приміщення; ополіскуйте достатньою кількістю проточної води посуд.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Іванова Наталя
Додано
1 грудня 2019
Переглядів
2791
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку