Система образів (Джим Хокінс і його товариші, пірат Сільвер та ін. пірати)

Про матеріал
Презентація до теми "Система образів (Джим Хокінс і його товариші, пірат Сільвер та ін. пірати)"
Перегляд файлу

Тема: Система образів (Джим Хокінс і його товариші,
пірат Сільвер та ін. пірати)

 

Мета:

- продовжити аналітичне дослідження роману «Острів Скарбів»;

- з'ясувати й схарактеризувати поведінку персонажів, що об'єднують їх у діаметрально протилежні групи

- визначити систему цінностей, що намагається довести до свідомості читача автор;

- сприяти формуванню гуманістичних якостей особистості, визначенню життєвих пріоритетів школярів.

Обладнання: ілюстрації персонажів роману (радянський мультфільм 1988 року, фільм 1982 року та малюнки І.Кускова, Р.Інноченті та Ф.Вісенте)

Тип уроку: комбінований

 

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація попередніх знань

Дiти, на минулому уроці ми почали вивчати роман… (дати можливість класу згадати назву самостійно) «Острів скарбів» та познайомилися із чудовим автором…. Р.Стивенсон, який подарував світові цей захоплюючий твір. Сьогодні ми продовжимо досліджувати його творчість, але перед цим трохи освіжимо у пам'яті основні відомості про письменника та його книгу. Тому, як я і обіцяла, невеликий тест із пройденого матеріалу.

Міні-опитування

1. Ким був за національністтю Р. Стівенсон?

2. Як спочатку називався роман «Острів скарбів»?

3. Хто надихнув письменника створити цю історію?

4. Як звали головного героя (від його імені ведеться розповідь)?

5. Ім'я пірата, чиї скарби шукають герої книги?

6. Кого називали «джентльменами удачі»?

(зібрати листочки і відразу коротко прокоментувати правильні відповіді)

III. Мотивація навчальної діяльності

«Острів скарбів» вважають зразком «піратського роману», хоча в ньому немає класичних піратських сцен і зображено неактивних піратів, а лише «уламки піратства», які не можуть самостійно здобути скарби в бою, а хочуть вирвати з рук одне одного надбання відчайдушних піратів минулого – Моргана, Флінта та ін. Вони називають себе «джентльменами фортуни», бо у їхньому житті все залежить від удачі: пощастить – повернуться з грошима, не пощастить - загинуть.

З іншого боку, у книзі заради розмаїття з піратами присутні і позитивні персонажі, представлені командою капітана Смолетта. На перший погляд може здатися, що тут звичайне літературне протистояння добра і зла, але насправді не все так однозначно. Тому давайте з вами спробуємо проаналізувати найяскравіших героїв книги та порівняти їхні життєві цінності.

Відкриваємо зошити, списуємо з дошки дату та тему уроку: «Система образів (Джим Хокінс і його товариші, пірат Сільвер та ін.)»

 

IV. Робота за темою уроку

Згадаймо найяскравіших персонажів книги «Острів скарбів». За сюжетом у нас було дві команди: хороші (Джим Гокінс, доктор Лівсі, сквайр Трелоні, капітан Смолет) та погані (капітан піратів Біллі Бонс, судновий кок Джон Сільвер, Бен Ган та чорний пес). Давайте зараз у зошиті запишемо їхні імена у вигляді таблиці, щоб було простіше орієнтуватися, і потім по черзі розбиратимемо кожного героя.

Починаємо з піратів. Ви напевно дивилися різноманітні фільми про них (її обов'язково за мотивами книги, що розглядається) і у вас склалася певна думка про таких людей. Хто може згадати якісь цікаві відомості про піратів?

(запитувати вибірково клас)

Але ви ж розумієте, що образ піратів, який створили у сучасному кіно та книгах, суттєво відрізняється від реалій? Як підтверджує історія, справжні пірати поводилися зовсім інакше. Тому минулого разу дала деяким учням завдання знайти цікаві факти про піратів, щоб ми порівняли, що правда, а що міф. Слухайте уважно, адже саме на основі цієї доповіді ми продовжимо розглядати персонажів та оцінювати їхні вчинки:

(виступ 1-2 учнів, коментувати їх відповіді)

 

Бенджамін «Бен» Ганн — колишній пірат, плавав на «Моржі». Під час свого перебування на острові спорудив човник, на якому пізніше Джим Хокінс зумів доплисти до «Іспаньйоли». Після смерті Флінта плавав на іншому піратському кораблі, але посварився з матросами і на покарання був залишений на Острові скарбів. Під час трирічного життя на острові покаявся у своїх злочинах; знайшов основну частину скарбів Флінта і переніс їх у печеру. Після повернення витратив свою частку скарбів за дев'ятнадцять днів, після чого працював біля сквайра воротарем у парку та співав у церковному хорі.

Біллі Бонс – колишній штурман капітана Флінта, старий пірат. Після смерті капітана Флінта придбав карту Острова скарбів і втік до Англії, цим став мішенню інших піратів. Поява Біллі Бонса в шинку «Адмірал Бенбоу» фактично започаткувала всі пригоди Джима Хокінса. Біллі багато пив і мав дуже поганий і владний характер. У корчмі його називали «капітаном». Лаявся, наказував пити разом із ним і слухати страшні розповіді про піратів та їхні злочини. Біллі боявся розголосу та органів влади. Бонс жив у постійному страху перед колишніми товаришами, які врешті-решт знайшли його і довели чорною міткою до інсульту, від якого Бонс і помер.

Чорний Пес — один із найнебезпечніших піратів із команди капітана Флінта, на лівій руці у нього не вистачало двох пальців. Приходив у корчму і був поранений у бійці з Біллі Бонсом. Брав участь у нападі на шинок «Адмірал Бенбоу». Не зміг брати участь у плаванні «Іспаньоли», оскільки як пірат і мисливець за скарбами був відомий Джиму Хокінсу. Пірат Чорний Пес не сміливець (боявся Біллі Бонса), лицемірний, хитрий: щоб вивідати, де знаходиться Біллі, розмовлявши з Джимом ласкаво, лагідно, а коли той не послухався, почав лаятися. Після бійки з Біллі Бонсом рятується втечею.

Джон Сільвер – він же Довготелесий Джон, та Окіст – кок на «Іспаньйолі», потім капітан піратів, що збунтувалися. Вік - 50 років (за словами самого Сільвера). На «Моржі» у Флінта виконував обов'язки квартирмейстера. Втратив ногу в бою під командуванням капітана Інгленда. Нагромадив грошей і відкрив власну таверну «Підзорна труба» у місті Брістоль. Дружина "не належить до білої раси". Взяв у плавання папугу на ім'я Капітан Флінт. Після закінчення роману не тільки залишився живим, вчасно перекинувшись на бік сквайру, а й зник від них в одному з портів не без допомоги Бена Ганна, прихопивши з собою мішечок з грошима.

Доктор Девід Лівсі – джентльмен, лікар і суддя, чоловік вражаючої сміливості та героїзму, готовий без вагання виконати свій професійний та людський обов'язок. Колись служив в армії Камберлендського герцога і був поранений у битві під Фонтенуа (1745). Після штурму форту та поранення капітана Смоллетта став лідером загону чесних людей. Лікар Лівсі — це молодий, чистий, підтягнутий чоловік. Він спокійна, витримана людина, як і годиться його професії. Лівсі вірний своєму обов'язкові навіть тоді, коли доводиться лікувати неприємних чи огидних людей (наприклад, пірати на острові, Біллі Бонс). Лікар — чоловік чесний, порядний і надійний, сміливий і розумний.

Сквайр Трелоні – чоловік немолодий та запальний. Він добре стріляє, має чималий життєвий досвід, але наївний і довірливий, через що мало не загинули чесні люди на «Іспаньйолі». Поступившись правом командування капітанові Смоллетту, коли дізнався про підготовку заколоту. Відмінні стрілки. Взявши у плавання трьох вірних слуг, які добре показали собі у сутичці з розбійниками. Порядний, сміливий, але має ряд недоліків.

Капітан Смолетт – не викликає захоплення у героїв, які вирушають у небезпечне подорож. Він здається їм надто суворим, нелюб'язним, принциповим, хоча він просто виконує свій обов'язок. Чоловік сталих принципів, відповідальний, вимогливий до себе та підлеглих. Але оцінити позитивні риси його характеру герої змогли, лише перебуваючи в екстремальній ситуації. Чудовий організатор та командир. Погано стріляє, але чудово бореться холодною зброєю. Під час битви з піратами за форт отримав два вогнепальні поранення і не міг самостійно пересуватися. Після повернення Англію капітан залишає морську службу.

Джим Хокінс – юнак, головний герой роману “Острів скарбів”, від імені якого (за винятком декількох глав від імені доктора Лівсі) і ведеться розповідь. Саме його вчинки розкручують сюжет роману Стівенсона. Джим Хокінс активно бере участь у всіх подіях: це він подружився з піратом Біллі Бонсом, це він викрав карту Острова Скарбів зі скрині цього пірата, яку передав доктору Лівсі і сквайр; він виявив на кораблі змову, знайшов Бена Ганна, убив Ізраеля Хендса, відвів корабель піратів на Північну стоянку і став яблуком розбрату в протистоянні між Джоном Сільвером і залишками його зграї.

V. Висновки

Який герой сподобався вам найбільше? Чому? Чому саме цей герой викликає у вас захоплення і повагу?

(скоріше за все, більшість голосів буде у Джима Хокінса)

Чим відрізняється Джон Сільвер від морських розбійників?

(він був 100% втіленням зла і тлі інших піратів здавався більш людяним)

Чому команда капітана Смолетта , яка була набагато меншою, ніж команда Сільвера, змогла перемогти?

(у них були дисципліна, вони підтримували один одного, поважали )

Позитивні герої роману «Острів скарбів» не схожі між собою, когось із них можна вважати ідеалом, когось — ні, але їх об’єднує віра в добро, порядність, відповідальність за життя інших людей, вірність своєму слову, високим моральним принципам. Среди пиратов тоже встречаются довольно неоднозначные личности, як ми можемо бачити на прикладi Джона Сільвера. Вiн неоднозначна особистість, у його характері переплелися позитивні й негативні риси, він міг би багато досягти у житті. Але хибний крок, зроблений в юності, призвів його до піратства, як способу життя і перекреслив усі можливості, які мала ця смілива, розумна людина.

(виставити оцiнки)

VI. Домашнє завдання

Дочитати роман «Острів скарбів» (скорочений варіант у підручнику) – по ньому наступного разу буде опитування за змістом, намалювати ілюстрацію до книги та читати О. Генрі «Вождь червоношкiрих»

docx
Додано
12 лютого
Переглядів
98
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку