Система вправ для підлітків, які допомагають перемогти власні страхи та сім технік роботи зі страхами

Про матеріал
В даному матеріалі подано систему вправ для підлітків на подолання страхів та сім технік роботи зі страхами. Завданням вправ є: - підвищення впевненості у собі; - подолання негативних переживань; -зниження емоційного напруження.
Перегляд файлу

Система вправ, які допомагають перемогти власні страхи та сім технік роботи зі страхами

1.  Вправа «Стакан»

Коли головним вашим страхом є спілкування з оточуючими людьми, допоможе наступний метод. Спробуйте помістити свого опонента в скляну ємність, наприклад, у склянку. Для початку зменшіть його до відповідних розмірів, потім обхватіть долонею і поставте на дно склянки. Уявіть, як почувається ваш супротивник у цьому ізольованому просторі. А якими є ваші відчуття? Ця вправа допомагає зменшити розмір проблеми, завдяки чому ваше ставлення до неї зміниться. Не треба ображати свого опонента або завдавати йому страждань. Просто візуалізувавши ситуацію, ви зрозумієте, що людина не така страшна, якщо вам з легкістю вдалося помістити її в склянку.

2.  Вправа «Станьте вище»

Іноді, щоб подолати страх спілкування з керівником, потенційним роботодавцем або іншою людиною, яку ви боїтеся, потрібно згадати, що у вас є почуття власної гідності. Як цього досягти? Спробуйте стати вищим, важливішим, значущим. Наприклад, уявіть себе вчителем, а людину, яку ви боїтеся - учнем, або себе психологом, а його клієнтом, якому ви делікатно розповідаєте про його проблеми. Якщо ж жоден жоден метод не працює, уявіть, що ви ростете, а оточуючі вас люди візуально зменшуються. Невже ви, такий великий і такий величезний когось боятиметеся?

3.  Вправа «Райський куточок»

Людям, які бояться будь-якої події або дії, постійно відкладаючи та переносячи його, можна порадити таку вправу. Подумки знайдіть місце, де вам легко і добре. У моменти, коли ви пригнічені і пригнічені, коли ви не можете наважитися зробити крок вперед, вирушайте в свій «райський куточок», щоб відпочити і позбутися страху, що давить. Відтепер це місце – ваша точка комфорту. Відвідуйте її перед важкими життєвими кроками, і ваш шлях стане значно легшим.

4.  Вправа «Приручення страху»

За словами психологів, з будь-яким страхом можна боротися, якщо спробувати візуалізувати його, надати йому форми і, зрештою, приручити. Щоб здійснити це, спробуйте надати формі небезпечного звіра або предмета, який лякає вас, що виводить вас проблемі. Коли вам вдасться це, перетворите цього небезпечного звіра на щось м'яке, ручне і цілком поступливе, тобто. в те, що ви можете абсолютно спокійно погладити, приголубити і посадити поряд. Така вправа дасть вам внутрішню впевненість у тому, що свого страху не варто боятися.

5.  Вправа "Поглянь страху в очі"

Існує один досить екстремальний, але водночас дієвий спосіб боротьби зі своїми страхами і фобіями. По суті, це усвідомлений ризик або спроба зазирнути власному страху в очі. Наприклад, якщо ви до заціпеніння боїтеся висоти, ризикніть політати над містом вертольотом або стрибнути з парашутом, якщо стороною обходьте воду запишіться на плавання. Такі радикальні кроки у боротьбі зі своїми страхами надзвичайно дієві, адже вони допомогли отримати свободу від своїх страхів мільйонам людей у  всьому світі.

6.  Вправа «Експозиція»

Показовим є й інший екстремальний метод приручення власного страху, який психологи назвали методом експозиції. Наприклад, якщо ви боїтеся щурів, вам пропонується поетапно позбавитися цієї фобії. І тому першому етапі слід розглядати зображеного гризуна на картинці у суспільстві інших людей. Коли намальований щур перестане викликати у вас огиду, можна купити собі іграшку із зображенням щура і поступово звикати до образу гризуна. На останньому етапі, коли ви будете готові, можна спостерігати за живим щуром, що сидить у клітці або на руці в іншої людини. Згодом ви зможете навіть погладити або взяти цю милу істоту на руки. Це буде моментом перемоги над страхом.

7.  Вправа «Стань веденим»

Як ми вже говорили на початку статті, страх невідомості – один із найпоширеніших і найжахливіших страхів, з яким доводиться стикатися людині. Але навіть його можна легко подолати, якщо виконувати наступну вправу. Вас лякає все нове і невідоме, а тому все ваше життя розписане по хвилинах, ви завжди рухаєтеся одними і тими ж відомими маршрутами і не робите жодного кроку убік. А спробуйте поринути у новизну з головою! Для цього виберіть людину, яка має стати вашим «поводирем». Нехай він складе графік, про який ви не повинні знати, і призначений день ви проживете за його планом, проходячи його вибудованим маршрутом. Ви не повинні порівнювати, обговорювати або чинити опір, просто прислухайтеся до себе, навчаючись сприймати інший, невідомий вам світ. Як показує практика, один тренувальний день на тиждень протягом кількох місяців повністю позбавить вас страху перед невідомістю, зробивши ваше життя яскравішим і різноманітнішим.

8.  Вправа «Камнепад»

Особам, які бояться публічних виступів, бояться засудження натовпу або не можуть ужитися в колективі, постійно побоюючись каверзи з боку колег, може допомогти така чудова практика. Для її виконання вам знадобиться усамітнення та максимальне зосередження. Сядьте, розслабтеся та відчуйте умиротворення. Уявіть себе біля підніжжя гори. Ви сидите і насолоджуєтеся красою природи, як раптово помічаєте, що на вас летять із гори дрібні камінці. Не варто переживати. Ви точно знаєте, що вони не завдадуть вам шкоди. Камені облітають вас стороною.

На другому етапі великий камінь летить на вас. І у вас немає можливості ухилитися. Не напружуйтесь, приймайте цей удар із гідністю. І о диво, камінь проходить крізь вас, зовсім не завдаючи шкоди! Спокій і впевненість у собі треба зберігати і на третьому етапі, коли на вас з гори покотиться величезний валун. Здається, ніби він сомне вас, розчавить у корж! Але і цей гігант проходить крізь тіло, а ви залишаєтеся абсолютно неушкодженими! Саме таким способом вправу за вправою ви вироблятимете стійкість і невразливість.

До речі, цю вправу можна проводити, уявляючи, ніби у вас стріляють з пістолета, кидають ножі або крізь вас проїжджає автомобіль, що мчить на величезній швидкості. У будь-якому випадку ви залишаєтеся невразливими, а всі ваші страхи минають, зникаючи в небуття. І навіть страх висоти зникає під впливом цього. Уявіть, що ви падаєте з величезної висоти, стрімко летить униз, але поступово починаєте уповільнювати падіння з наступним м'яким приземленням, а тому відразу після падіння встаєте на ноги і йдете, як ні в чому не бувало.

9.  Вправа "Перемога над страхом смерті"

Що не кажи, а страх смерті тією чи іншою мірою живе в кожній людині. Але деякі люди страждають від нього сильніше, ніж інші, і це суттєво псує їм життя. Як перемогти цей страх? Як і в попередніх вправах, вам доведеться залишитися наодинці, сісти зручніше і повністю розслабитися.

Подумайте про ситуацію, яка загрожує смертю. Уявіть, що це все ж таки трапилося, і ваше життя добігло кінця. Закінчилося те життя, яке ви знали і вам доведеться попрощатися з нею. Дайте волю сльозам і переживанням, що охоплюють вас у цей момент, попрощайтеся з коханими людьми і навколишнім світом. У цей момент відчаю ви обов'язково відчуєте неймовірне бажання продовжувати жити! Щиро віддавшись своїм почуттям, ви відчуєте, що страх, що леденить душу, поступово йде, а всередині вас з'являється нове почуття радості буття, радості тому, що ви живі! Пройшовши таким способом крізь страх смерті, ви станете сміливішим, рішучішим і безстрашнішим, а значить, цей страх більше не потурбує вас.

Страхи можна і треба долати. Ви ж пам'ятаєте відоме прислів'я «У страху очі великі», а тому зменшивши, приручивши або переставши звертати увагу на свій страх, ви відразу відчуєте полегшення від того, що подолали себе і стали кращими, досконалішими і безстрашнішими! Бережіть себе!

Ви знаєте, як багато страхів може жити в одній людині? Чи є у вас страхи? Чи боїтеся чогось? Нещодавно, я нарахувала у себе 86 страхів! Ця цифра мене приголомшила. 86 страхів у мене? У тієї, яку називають реактивною, позитивною та життєствердною?

Я була впевнена: мені вже нічого боятися. Окрім страху висоти та страху потонути – мої найбільші, як я думала раніше, страхи. Так, страх смерті — один із найсильніших страхів на рівні інстинктів, із цим усе зрозуміло. Але крім нього є купа інших.

Страх втрати, страх випробувати біль, страх бути непотрібною, страх оцінки, страх зради, страх близькості, страх самотності, страх втрати контролю, страх обману, страх розчарування, страх близьких, страх провалу, страх не дійти остаточно, страх відмови.

Виписавши список, я зрозуміла, що більшість моїх страхів була неусвідомленою, неприйнятою. Це означає, що вони жили глибоко всередині і гальмували мій рух вперед. Адже без цього руху немає результату, немає виконання цілей та бажань.

Страхи різні потрібні, страхи різні…

Коли ви розумієте, що відчуваєте страх, що відразу спадає на думку? Думка «треба швидше його позбутися!», вірно? Не поспішайте.

Страхи нам для чогось дано. Кожен страх виконує якусь функцію, грає важливу роль нашому житті. Він попереджає про небезпеку, захищає підсвідомість від болю та сумного досвіду, допомагає вижити. Наприклад, ми не перебігатимемо дорогу перед їдучим на великій швидкості автомобілем або не стрибатимемо з висоти, знаючи, що це може сумно закінчитися. Ми не згадуватимемо про якийсь поганий випадок, бо ці спогади боляче ранять.

Але захищаючи нас, страх блокує енергію. І це добре, якщо він реальний, найчастіше він надуманий. І в такому разі страх нам заважає, через нього ми тупцюємо на місці, не можемо реалізувати свої цілі, виконати мрії. Важливо усвідомити свої страхи та прийняти їх. І це вже більша частина успіху.

7 технік роботи зі страхами

Нижче я розповім вам про сім технік роботи зі страхами. Перші техніки спрямовані усвідомлення страху, наступні — з їхньої трансформацію. Комусь вистачить і одного способу, комусь слід пропрацювати усі сім. Хтось впорається за один раз, а хтось відчує, що ці техніки слід використовувати постійно.

Я раджу пройти всі техніки та вибрати свою.

Техніка №1.

Випишіть докладний перелік страхів. Пишіть все, що йде на думку, мінімум 15 хвилин. Виберіть    той            страх, який    є          актуальним    на        сьогоднішній  момент.          З          рештою працюватимете пізніше. Перейдіть до наступних технік.

Техніка №2.

Напишіть страху листа. Потім лівою рукою напишіть відповідь страху. Я підготувала для вас шаблон такого листа:

Шаблон листа:

Привіт мій страх ______(який? страх чого?).

Ти називаєшся ________(назви його на ім'я).

Коли ти є присутнім, я відчуваю ______.

Страх, ти кажеш мені, що _________.

І даєш мені зрозуміти, що _______.

Страх, ти звертаєш мою увагу на _____.

І звільняєш мене від наступної небажаної діяльності: __(перерахувати).

Страх, ти корисний для мене тим, що _.

Ти виконуєш роль _________.

Страх, ти належиш до сфери_________.

Страх, ти— як здатність, яку хочу розвинути. (Назвати здатність) Страх, я дякую тобі за _________.

Страх, ти дав мені можливість. Страх, я хочу ___________.

Тепер уявіть, що страх це ви. І вам надійшов лист. Що у ньому? Напишіть відповідь страху лівою рукою, або правою, якщо ви лівша.

Техніка №3.

Напишіть розповідь про свій страх: який він, на що схожий, коли з'явився ваші дії.

Техніка №4.

Намалюйте страх, вивчіть його. Потім намалюйте трансформований результат страху.

Техніка №5.

Уявіть, що все, чого ви боялися, сталося. Що найстрашнішого в цьому? Вигадайте хід ваших дій у цій ситуації.

Техніка №6.

Доведіть страх уяви до абсурду. Уявіть комічну ситуацію і посмійтеся з неї.

Техніка №7.

На багатьох заняттях ми розуміємося зі страхами, переконаннями, негативними установками та сценаріями. Ми знайдемо, що вас блокує та заважає рухатися в житті.

pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
24 жовтня 2022
Переглядів
3639
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку