Ситуація спілкування. Діалог і монолог.

Про матеріал
Презентація до уроку української мови на тему: "Ситуація спілкування. Діалог і монолог"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ситуація спілкування Діалог і монолог. Мова і мовлення

Номер слайду 2

Любе сонце ясно світить,Посилає всім привіти, Ніжно гріє і ласкає,До роботи закликає. Не барись, а поспішайІ читати починай. Зошит свій я розгортаю,Навскоси його кладу. Ручку правильно тримаю. Буду я писати вправно,Сяду прямо, не зігнуся,До роботи вже беруся

Номер слайду 3

Повідомлення теми уроку. Сьогодні на уроці ми продовжуватимемо дізнаватися, що таке ситуація спілкування. Будемо вчитися розрізняти поняття діалог та монолог

Номер слайду 4

Мета нашого уроку: розвивати навички усного діалогічного мовлення відповідно до запропонованої ситуації; розширити словниковий запас, закріпити теоретичні знання про вітання, звертання, прохання, вибачення, співчуття, формувати навички культури поведінки і культури спілкування; виховувати любов і повагу до українського слова.

Номер слайду 5

Хвилинка каліграфіїПоясніть , як ви розумієте дану приказку

Номер слайду 6

Діало́г (dialog) — двосторонній обмін  інформацією (розмова, спілкування)між двома людьми у вигляді питань та відповідей. Монолог — мовлення, яке звернене до самого себе чи інших (мовлення від 1-ї особи), на відміну від діалогу.

Номер слайду 7

Діалог – це різновид прямої мови, який має свої специфічні особливості:1. При діалозі відбувається обмін інформацією між двома(власне діалог) чи декількома (полілог) учасниками розмови.2. Кожне висловлювання учасника в діалозі називається реплікою.

Номер слайду 8

3. Учасники діалогу почергово обмінюються репліками у форматі запитання/відповідь, ствердження/заперечення, ствердження/уточнення.4. Найчастіше на письмі кожна репліка пишеться з нового рядка, з великої літери, перед нею ставиться тире.

Номер слайду 9

Прочитай. Визнач, де діалог, а де — монолог1— Чи боїшся ти виступати перед класом?— Так, дуже. Бо я можу помилитися.— Ти ж навчаєшся в школі, а коли навчаєшся, то, буває, робиш помилки.— Так, але я ще червонію та плутаю слова.— Чи вдається тобі хоч колись бути спокійним?— Так, я буваю спокійним, але коли я виступаю перед класом, я зовсім один.— Невже усі неодмінно проти тебе?2 Я не виступаю перед класом щодня. Виступати буває приємно, а буває і лячно. Тому що слухачів багато, і мені не байдуже, що вони про мене будуть думати. Мені хочеться їм сподобатися. Іноді я так хвилююся, що й слова не вимовлю. Я не хочу ставитися до себе занадто суворо. Я ж можу помилятися. Буду тренуватися виступати перед класом. Навчитися можна, якщо тренуєшся.

Номер слайду 10

10.09.2022 Досліджую медіа. Новина. Читаю і спілкуюсь онлайн. Булінг — залякування, цькування, задирання. Прочитай текст впр.2«Булінг за книги» на сторінці 26-27

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дай відповіді на питання. Розповідь хлопця про книги є діалогом чи монологом? Чому?Склади монолог про улюблену книгу. Розкажи його у класі

Номер слайду 14

Складіть і допишіть пропущені репліки. Велика любов - Бабусенько, ти у мене найкраща! - …….- Ти такі смачненькі пиріжки печеш!- ……..- Ти й картопельку садиш, і їстоньки вариш, і порядок наводиш. Ти у мене молодець.- От дякую, ….., . Візьми за це ...- Дякую, бабусю! Я тебе так сильно люблю, як ….- ……….

Номер слайду 15

Складіть та запишіть діалог «У магазині»

Номер слайду 16

Дай відповідь на питання: - Що таке діалог?- А що ж тоді монолог?

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Використовуючи форми ввічливості, складіть діалог-розмову по телефону між друзями, які домовляються про спільний похід до цирку.

Номер слайду 18

Рефлексія Урок пройшов вдало.                        Я задоволений собою! Мені було важко, але я                       впорався із завданнями.                       Я цілком задоволений собою! Мені було дуже важко.                       Мені потрібна допомога!

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Середа Оксана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 вересня 2022
Переглядів
9470
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку