Склад аптечки. Перша допомога при кровотечах

Про матеріал
До нещасного випадку ніколи не готуєшся і не буваєш готовим. Тому кожен із нас повинен вміти надавати першу медичну допомогу : на робочому місці, вдома, в навчальній аудиторії чи в шкільному класі. Слід також мати індивідуальні аптечки та знати куди, до кого і за якою допомогою потрібно звертатись. Особливо часто нещасні випадки трапляються під час занять фізичною культурою. Пам’ятайте, що вчасна й правильно надана допомога може врятувати життя потерпілому.
Перегляд файлу

 

Картинка 491 из 37290Перша допомога - це:

1. Надання негайної медичної допомоги до прибуття кваліфікованих медиків.
2. Це лікування, що надається жертвам до прибуття кваліфікованої медичної допомоги.


Коли виникає необхідність в наданні першої медичної допомоги, необхідно дотримуватися наступних правил:

1. Не впадайте в паніку та зберігайте спокій.
2. Ніколи не переміщайте важко пораненого потерпілого, крім випадків, коли постраждалому необхідне свіже повітря, або з метою захисту від подальших каліцтв.
3. Проведіть уважний огляд потерпілого.
4. Якщо необхідно провести негайні заходи для врятування життя (штучне дихання, зупинка кровотечі, і т.д.) надайте доцільну допомогу без зволікання.
5. Викличте необхідні служби для порятунку потерпілого.

 

pohod_2СКЛАД АПТЕЧКИ ДЛЯ ПОХОДІВ І ВІДПОЧИНКУ:


1. Перекис водню . Промивається  рана.
2. Йод - достатньо 1-2 пляшки. Обробляється шкіра тільки навколо рани. Можна також використовувати спирт.
3. Стерильна марлева серветка. Застосовується замість вати. Еластичний бинт-1-2 шт.
4. Бинт стерильний - мінімум 2, один вузький, другий широкий. Вузьким бинтом бинтуємо пальці, широким все інше. Якщо немає вузького бинта розрізайте широкий. Зручний в застосуванні індивідуальний перев'язувальний пакет.
5. Пластир - краще широкий, якщо буде необхідність можна розрізати.
6. Лейкопластир бактерицидний .
7. Активоване вугілля - 60-80 пігулок. Застосовується при отруєнні,  приймати 1 таб. на 10 кг. маси тіла, запиваючи водою.
8.  Фталазол, левоміцитин - застосовується при проносі.
9. Альбуцин - краплі для очей. Застосовувати при  травмі ока.
10. Лоратадин, діазолін - 10 шт. (протиалергічні). Застосовується при укусах комах особливо при сильному почервонінні і пухлині у місці укусу, а також при укусах в шию.
11. Жаропонижаючі, знеболюючі - парацетомол - 500 міліграм. Кетанол - (до 4 на день) знімає сильний біль.
12. Пантенол - мазь або спрей. Застосовується при опіках, наноситься на рану.
13. Корвалол, валідол, нітрогліцерин - серцеві препарати. 20-40 крапель корвалолу також добре заспокоюють та допомагають при болях в животі.
14. Нашатирний спирт.
15. Преднізолон, або гідрокортизон - внутрішня ін'єкція при укусах комах у шию, рот, язик, обличчя - 0,5-1,0 мл.
16. Мазь від ударів та забиття.
17. Пінцет, ножиці, голка, нитки.

18. Протизапальні: терафлю, флюкольд та інші.
19. 5-7 шприців, новокаїн.

 

Картинка 326 из 37290КРОВОТЕЧА

pohod_4 Види кровотеч. Залежно від поранення судини: артеріальна, венозна, ка­пілярна, паренхіматозна.Залежно від місця виливання крові: зовнішня, внутрішня (явна і скрита). Залежно від часу виникнення: первинна, вторинна (рання і пізня).

Перша медична допомога при кровотечах (тимчасові способи зупи­нення кровотечі): підняти кінцівку, притиснути головні артеріальні стовбури до кісток, максимально зігнути або розігнути кінцівки в суглобі з попереднім накладанням на кровоточиву рану ватно-марлевого валика; притиснути крово­точиву рану здавлювальною пов'язкою; накласти на кінцівку кровоспинний джгут, джгут-закрутку.

Техніка накладання кровоспинного джгута. Той, хто надає допомогу, стає із зовнішнього боку ушкодженої кінцівки; піднімає ушкоджену кінцівку догори (при відсутності перелому) для венозного відтоку крові; під джгут під­кладає матерчасту підкладку або одяг потерпілого; бере джгут двома руками посередині або однією рукою за кінець джгута, а другою дещо вище і розтягує його в руках; накладає джгут вище рани і якомога ближче до неї; перший оберт джгута накладає туго з натягом, а наступні тури - туго без натягу; кінці джгу­та закріплює за допомогою гачка і ланцюжка або зав'язує вузлом; під джгут вкладає записку, вказавши час накладання джгута; проводить транспортну іммобілізацію кінцівки; утеплює кінцівку в зимовий період року; відправляє потерпілого на носилках у лежачому положенні до лікувального закладу.

Припинення артеріальної кровотечі за допомогою джгута:
а - гумовий джгут;
б – м’яка прокладка під джгут та розтягування джгута;
в - накладання джгута.

Помилки при накладанні джгута: джгут накладено без показань (при відсут­ності артеріальної кровотечі); джгут накладений на голе тіло; слабке затягуван­ня посилює венозну кровотечу, кінцівка синіє, надзвичайно сильне затягування джгута призводить до травматизації нервових стовбурів; не вказано час накла­дання джгута; не проведена іммобілізація кінцівки після накладання джгута.

Ознаки правильного накладання джгута: зупиняється кровотеча в рані; відсутній пульс на кінцівці нижче накладання джгута; шкірні покриви кінців­ки бліді; відсутній біль у кінцівці.

Техніка здавлювання сонної артерії: притискають сонну артерію паль­цем; кладуть дротяну драбинчасту шину (шину Крамера, дерев'яну шину або використовують руку потерпілого) із здорового боку, упираючись у голову і плече для утворення каркасу; на місце рани кладуть ватно-марлевий валик; накладають джгут, здавлюючи ватно-марлевий валик, через каркас шини з протилежного боку від поранення.

Ваше основне завдання - зменшити кровотік в пошкодженій ділянці, сприяючи згортанню крові в рані і закупорці пошкодженої судини.  Запам'ятаєте загальне правило: пошкоджену частину тіла бажано тримати вище за рівень серця. Не намагайтеся промивати глибоку рану водою або антисептиком. Як тільки ви надали першу допомогу, викличте швидку допомогу.

Носові кровотечі
Кровотеча з носа - явище досить поширене і може бути наслідком навіть невеликої травми носа.
Ознаки кровотечі:
Кров з носа при ударах. Або поява крові само по собі без видимих причин.
Що потрібно робити?
1. Посадити потерпілого.
2. Голову нахилити вперед.
3. Зтиснути ніздрі з боків на 10 хвилин.
4. Після зупинки кровотечі не видаляти згустки крові, не робити великих фізичних навантажень, не сякати.
Рекомендації:
- звернутися до лікаря, якщо кровотеча не зупиняється в течії 15 хвилин;
- перш ніж йти до лікаря, в ніс вставте тампони;
- зверніться до лікаря, якщо кровотеча з носа повторюється кілька разів або кров починає стікати по задній стінці глотки.

Загоєння невеликих порізів

Протріть шкіру навколо порізу в напрямі від країв ранки чистим ватяним тампоном, кожного разу міняючи його.
Антисептики нанесіть не на ранку, а на використовуваний тампон.
Невеликі порізи заживають швидше, якщо їх не бинтувати.
Проте якщо краї рани розійшлися, стягніть їх і накладіть поперек  рани одну або дві смужки лейкопластиря.

Колоті рани
Глибока рана, нанесена забрудненим предметом (наприклад, іржавим цвяхом), вельми небезпечна через можливого проникнення інфекції, оскільки бруд заноситься глибоко в тканини, а кровотеча з подібних ран буває дуже невеликою і для їх очищення недостатньою.
Втрата чутливості, поколювання або слабкість, що виникли після отримання глибокої коленої або різаної рани, можуть свідчити про пошкодження прилеглих нервів або сухожилків. При будь-яких проникаючих пораненнях бажано ввести антибіотики і обов'язково - протиправцеві засоби. Це зроблять в лікарні за призначенням лікаря.

 

doc
Додано
27 березня 2019
Переглядів
1364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку