Складання рівнянь окисно-відновних реакцій методом електронного балансу. Презентація

Про матеріал
Дана презентація допоможе провести урок у 9 класі "Складання рівнянь окисно-відновних реакцій" тема "Хімічні реакції"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Окисно-відновні реакції, метод електронного балансу Під час складання рівнянь окисно-відновних реакцій потрібно дотримуватися наступних правил: у вихідних речовинах спочатку записують відновник а потім окисник і середовище﴾якщо це необхідно) в продуктах реакції – спочатку речовину, що окиснилася, потім ту що відновилася та інші речовини.

Номер слайду 2

Метод електронного балансу Метод базується на порівнянні ступенів окиснення в атомах вихідних та кінцевих речовин. Основна вимога в тому, щоб число приєднаних окисником та відданих відновником електронів була однакова. Також потрібно знати які речовини утворюються в результаті реакції.

Номер слайду 3

Пригадаємо Окиснення – це процес віддачі електронів атомами, ступінь окиснення при цьому збільшується Відновлення – це процес приєднання електронів атомами, ступінь окиснення при цьому зменшується Атоми, що віддають електрони - відновники. Атоми, що приєднують електрони – окисники.

Номер слайду 4

Порядок складання рівнянь реакцій методом електронного балансу Напишемо формули речовин взятих та отриманих під час реакції. Визначаємо ступені окиснення атомів, які їх змінюють. Записуємо окремо процеси відновлення та окиснення вказуючи кількість електронів, що беруть участь в кожному процесі. Визначаємо окисник та відновник. Визначаємо коефіцієнти, на які необхідно помножити рівняння окиснення та відновлення, щоб кількість електронів, відданих та приєднаних була однаковою. Розставляємо коефіцієнти.

Номер слайду 5

Наприклад: Написати рівняння реакцій між концентрованою хлоридною кислотою та манган (IV) оксидом Напишемо формули речовин взятих та отриманих під час реакції Визначаємо ступені окиснення атомів, які їх змінюють Складемо електронні рівняння

Номер слайду 6

В цій реакції хлор – відновник, манган – окисник. Знаходимо коефіцієнти біля окисника і відновника. Вони будуть відповідно дорівнювати 2 і 1: Коефіцієнт 2 (а не1) ставиться тому, що 2 електрона віддають 2 атоми хлору зі ступеню окиснення -1. Цей коефіцієнт вже стоїть в електронному рівнянні.

Номер слайду 7

Знаходимо коефіцієнти для інших речовин. З електронних рівнянь видно, що на 2 молекули хлоридної кислоти приходиться одна молекула манган(ІV) оксиду. Але враховуючи, що для зв’язування йона потрібно ще 2 молекули кислоти, перед формулою хлоридної кислоти потрібно поставити коефіцієнт 4. Води виходить 2 молекули. Тоді рівняння матиме кінцевий вигляд:

Номер слайду 8

Потренуйтеся. Розставити коефіцієнти методом електронного балансу

Номер слайду 9

Перевірте себе: відновник окисник Під час окиснення та відновлення коефіцієнти дорівнюють 1. Тому рівняння матиме такий вигляд:

Номер слайду 10

Перевірте себе: відновник окисник Перед формулою відновника ставимо коефіцієнт 2, перед окисником 1. Рівняння матиме такий вигляд:

Номер слайду 11

Використана література: Г.П. Хомченко, К.І. Севастьянов «Окисно-відновні реакції»: М.:«Просвіта» 1975 р.

ppt
Додано
19 жовтня 2021
Переглядів
3533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку