Складання тексту-розповіді з елементами міркування про прочитаний текст

Про матеріал
Розробка матеріалу до проведення уроку для 4 класу на тему: " Складання тексту-розповіді з елементами міркування про прочитаний тест"
Перегляд файлу

Складання тексту-розповіді з елементами міркування про прочитаний текст

1.Прочитайте текст.
     Хліб завжди був мірилом життя та культури. Будь-який обряд і нині не обходиться без хліба: народження дитини, проводи сина в дорогу, зустріч дорогих гостей, поминки. Хліб у народі завжди берегли, цінували, ставилися до нього як до святині. Пильнували, щоб хліб не падав додолу. А якщо раптом упаде, то відразу піднімали, обтирали, цілувати. Уважалося, якщо так не зробити, то родина зазнає великих збитків. Коли хтось знаходив на дорозі окраєць, не можна було через нього переступати. Треба було підняти, обтрусити й покласти на видному місці-птахам. Крихти зі столу ніколи не змітали на долівку, ретельно збирали й віддавали птахам, а крихти свяченої паски –худобі   ( З інтернет-видань).

                                        Цікаві факти про хліб
-З одного зернятка пшениці можна отримати майже двадцять міліграмів борошна. А для приготування одного батона треба змолоти приблизно десять тисяч зернят.
-Зерно, що проростає, має неабияку силу. Набухнувши, воно  ламає контейнери й рве мішки.
-У музеї швейцарського міста Цюриха зберігається коржик, спечений майже шість тисяч років тому. Його знайшли під час розкопки будівель на місці висохлого озера.

 

2.Прочитайте вірш

Скоринка хліба у трамваї під ногами

Проходять люди. І ніхто не поміча,
Що топче хліб. Юрба спішить.
Раптом підліток-дівча
На мить схилилась, підняла оту скоринку,
З трамваю вийшла й недалеко від зупинки
Поклала хлібчик  на траву. І геть пішла.
Що ж сталось далі?-….

Віолетта Дворецька

3.Попрацюйте разом
Зробіть змістовий аналіз тексту вірша В. Дворецької:
Де відбуваються події? Про кого йдеться в прочитаному вірші? Де лежав хліб? Хто звернув увагу на хліб? Що вона зробила з хлібом? Чи схваєте ви поступок дівчинки? А як вчинили б ви?
4. Складіть і запишіть текст-розповідь з елементами міркування про прочитаний текст. Використовуйте зміст тексту вправи 1.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. Прочитайте батькам складений вами текст.
   
 

docx
Додано
5 жовтня 2022
Переглядів
2812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку