Складні слова. Сполучені о, е в складних словах. Творення складноскорочених слів. Абревіатура. Правопис.

Про матеріал
Складні слова. Сполучені о, е в складних словах. Творення складноскорочених слів. Абревіатура. Правопис.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Складні слова. Сполучені о, е в складних словах. Творення складноскорочених слів. Абревіатура. Правопис.

Номер слайду 2

Епіграф: Висне небо синєє, Синє, та не те, Світе, та не гріє Сонце золоте. Темная діброва Стихла і мовчить, Листя пожовтіле З дерева летить. Я. Щоголів

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1. Словникова робота. Прочитати записані на дошці слова. Пояснити, чому ці іменники є складними. З яких частин мови вони утворилися? Назвіть букви на позначення сполучних голосних. Кіноактор, землевласник, законопроект, маслозавод, кіноповість, хлібозаготівля, птахоферма, водосховище, ракетоносій, торфопідприємство, водолікарня, льоноочисник, чужоземець, теплолюб, правдоборець, качкодзьоб, шовкопряд.

Номер слайду 6

Творче конструювання. Розкриваючи дужки, запишіть у дві колонки слова: 1) які пишуться разом; 2) які пишуться через дефіс. Вугле(видобуток), озерно(болотний), здивовано(розгублений), всесвітньо(відомий), червоно(гарячий), вакуум(камера), в’єтнамсько(український), сніго(затримання), перекоти(поле), тьмяно(жовтий), всесвітньо(історичний), овоче(сховище), м’ясо(молочний), вічно(зелений), світло(рожевий), темно(зелений), одно(денний), блок(схема), видимо(невидимо), корабле(будівник), ячмінно(житній), сніжно(білий), смагляво(лиций), синьо(зелений), легко(крилий), зменшено(пестливий). Ключ. У кожному слові підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте вислів давньоримського історика Тацита.

Номер слайду 7

«Усе невідоме здається величним» Тацита.

Номер слайду 8

Орфографічна хвилинка. Від поданих словосполучень утворити складноскорочені слова: 1) з початкових букв або звуків; 2) іншими способами. Запишіть їх.1. Міністерство охорони здоров’я, наукова організація праці, електронно-обчислювальна машина, Львівський автомобільний завод, будівельно-монтажне управління, інженерно-технічні працівники, запис актів громадянського стану.2. міський комітет, професійна спілка, виконавець робіт, універсальний магазин, спеціальний кореспондент, Кременчуцька гідроелектростанція, Донецький басейн.

Номер слайду 9

Вибірково-дослідницька робота Прочитати виразно уривки з поезій. Виписати слова, утворені лекси-ко-синтаксичним способом словотворення (злиття сполучень слів). Дослідити, від чого залежить написання складноскорочених слів. МІНУС СОРОК П’ЯТЬНа просіку, між кедри і модрини,У «ватниках» стосилі Кр. АЗи мчать. Достоту все, як бути і повинно, —На трасі БАМу — мінус сорок п’ять.(М. Братан)***Техніка — землею й небесами. Всюди й мови: НТР. А над полем — жайворон. Той самий. Що про нього скажемо тепер?(М. Братан)

Номер слайду 10

ВЕСЕЛА ВІКТОРИНАДайти відповіді на запитання-жарти, використовуючи складні слова.1. Яка лікарська рослина може вбити звіра? 2. У якого співочого птаха горить хвіст? 3. Яка рослина живе сто літ? 4. У якої рослини горить цвіт? 5. У назві якої тварини «заховалися» мурахи? 6. Який птах і яка рослина ловлять мух? 7. У назві якої лікарської рослини «заховано» золото? 8. Яка африканська тварина має на переніссі ріг?

Номер слайду 11

Звіробій

Номер слайду 12

Горихвістка, жар-птиця

Номер слайду 13

Столітник

Номер слайду 14

Горицвіт

Номер слайду 15

Мурахоїд

Номер слайду 16

Мухоловка

Номер слайду 17

Золототисячник

Номер слайду 18

Носоріг

Номер слайду 19

Робота з текстом (редагування)Переписати, знімаючи риски.1. За останні пів/століття населення планети збільшилося майже вдвічі (З журналу). 2. Пів/біди, що взялись звоювать вороги, а біда, коли друзі мовчать (В. Козак). 3. А хто від правди ступить на пів/мегра, душа у того сіра й напів/мергва (Л. Костенко). 4. Забрела у гай пила, загарчала, загула. Дика грушка від розпуки заломила віти-руки: «Ти не руш мене, не руш! На мені пів/тонни груш!» (О. Пархоменко).

Номер слайду 20

Домашнє завдання1) Опрацювати теоретичний матеріал ♦ Накресліть у зошиті таблицю «Написання складних слів разом і через дефіс», заповніть її самостійно дібраними прикладами.2) Виконати вправу 319.

pptx
Додано
11 вересня 2023
Переглядів
862
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку