Словник "Географія материків і океанів. " Короткий словник термінів і понять

Про матеріал
Пропонований посібник містить визначення основних географічних понять з фізичної географії. Крім цього в навчальному посібнику міститься ілюстративний матеріал до кожного поняття. Усі матеріали дібрано відповідно до чинної програми МОН України
Перегляд файлу

 

Відділ освіти Дубровицької районної державної адміністрації

              Селецький навчально-виховний комплекс

 «Загальноосвітня школа  I-III ст.- дошкільний навчальний заклад»

 

 

 Ю.М.Дворак

 

                Географія материків і океанів.

           Короткий словник термінів і понять

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                              Селець-2015

 

  Дворак Ю.М. Географія материків і океанів.Короткий словник термінів і понять

 

 

 Рецензенти :

Пікнер Т.М – методист КУ Дубровицької районної ради «Дубровицький районний методичний кабінет»

 

Схвалено методичною радою Селецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» (протокол № 4  від 02 вересня  2014 року)             

 

Пропонований посібник містить визначення  основних географічних понять з фізичної географії. Крім цього в навчальному посібнику міститься ілюстративний матеріал до кожного поняття. Усі матеріали дібрано відповідно до чинної програми МОН України та підручника  Географія материків та океанів: підруч. для 7 кл.загальноосв. навч. закл. / С.Г.Кобернік, Р.Р.Коваленко. - К.: Навч.книга, 2007. - 272с.

Посібник призначено для учнів 7-х класів,учителів географії середньої школи.

 

 

 

«Географія  материків  і  океанів. Короткий словник термінів і понять / Автор-упорядник  Ю. М. Дворак

-Селець,2015.-55 с.

 

Компютерний набір Ю.М.Дворак 

                                   Передмова

 

     Словник є одним із засобів накопичення результатів пізнавальної діяльності людства, показником культури народу. Ще,М. Т. Рильський відзначав, що неможливо уявити собі культурну людину, яка не мала б потреби у словнику, ніколи б не заглядала до нього, ніколи ним не користувалась.

     Довідкове видання містить впорядкований перелік слів, словосполучень з фізичної географії з короткими їх характеристиками,перекладом на іншу мову та ілюстраціями.В роботі використовуються скорочення,які характерні для довідкової літератури з географії.

     Даний словник стане в пригоді як молодим так і досвідченим учителям географії,учням та всім хто цікавиться фізичною географією материків і океанів,зокрема, і географією взагалі.

 

 

 

 

 

Абсолютна висота – висота будь-якої точки над рівнем моря, тобто над поверхнею геоїда; відраховується по вертикальній лінії, що проходить через точку. Слід мати на увазі, що положення рівня води в різних океанах і морях різна, тому існують різні системи відліку (в Європі від рівня Середземного моря, у Східній Азії від рівня Тихого океану). Перевищення однієї точки відносно іншої називається відносною висотою. 

Абсолю́тна воло́гість повітря — густина водяної пари в повітрі; практично — кількість водяної пари в грамах в 1 м³ повітря за даної температури. Абсолютна вологість чисельно близька до пружності водяної пари, вираженої в мм ртутного стовпа. Абсолютна вологість біля поверхні землі коливається від десятих г/м³ (у приполярних та холодних країнах) до 20 г/м³ і вище (у приекваторіальних зонах).

Залежність абсолютної вологості повітря від температури:

Температура (°C)

Вода (г/м³)

- 20

1

- 10

2

- 5

3

0

5

+ 10

9

+ 20

17

+ 30

30

+ 40

51

 

Абориге́ни (лат. aborigines; ab origine — від початку) — загальна назва будь-якої тубільної місцевої популяції, етносу чи нації, яка володіла конкретною територією раніше за прийшлі панівні популяції, етноси чи нації, і має соціальну систему відмінну від аналогічних систем сусідніх чи прийшлих-панівних популяцій, етносів і націй. Синоніми слова «аборигени» «автохтони», «тубільці», «корінний народ»

http://www.fresher.ru/manager_content/images/kamennye-topory/6.jpg

   Антицикло́н — замкнена область підвищеного атмосферного тиску з максимальним тиском в центрі. Вітри в антициклоні огинають центр за годинниковою стрілкою в північній півкулі і проти годинникової стрілки в південній. Низхідний рух повітря в антициклоні обумовлює неутворення хмарності. Влітку переважає жарка та суха погода, взимку — морозна та ясна. Антициклонами називають області підвищеного тиску в атмосфері, діаметром від кількох сотень до кількох тисяч км, що характеризуються своєрідними умовами погоди і системою течій повітря. Антициклони разом з якісно протилежними їм циклонами (областями зниженого тиску) є найважливішими вихровими формами загальної циркуляції атмосфери.

http://festival.1september.ru/articles/506981/img7.JPGhttp://www.mk.ru/upload/iblock_mk/475/ef/63/a4/DETAIL_PICTURE_557849.jpg   Артезіа́нські води-напорні підземні води, розташовані у водоносних шарах між водонепроникними шарами. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Flowing_artesian_well.jpg/300px-Flowing_artesian_well.jpghttp://www.shukach.com/sites/default/files/imagecache/node-gallery-display/post_images/P6210248.jpg

http://images.myshared.ru/812512/slide_16.jpg

    Банка (нім. bank, голанд. bank) – мілина – частина морського дна, над якою глибина значно менше навколишніх глибин; в більш вузькому змісті слова – припіднята частина морського дна, яке представляє небезпеку для судноплавства.

Біосфе́рний запові́дник — природоохоронна, науково-дослідна установа міжнародного значення, що створюються з метою:

http://pryroda.in.ua/files/2009/12/1204551486_karp.jpg

Болото – надмірно зволожена ділянка суші, що має шар торфу потужністю не менше 0,3 м в не осушеному стані і 0,2 м в осушеному стані. При меншій потужності торфу надмірно зволожені площі називаються заболоченими землями. Болота виникають внаслідок заболочування лісів, вирубок, місць лісових пожеж, луків, а також шляхом заростання неглибоких водойм. Найбільша кількість боліт знаходиться в Північній півкулі, переважно в лісовій зоні, що зумовлено загальним характером кліматичних умов.

http://wallpapers.ssdn.ru/pic/17e88e3a93.JPG

Больсон – безстічні западини в сухих областях на півдні Північної Америки, головним чином в гірських пустелях. Більшу частину року вони безводні, після дощів на їх дні утворюються тимчасові озера.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Uureg_Nuur.jpghttp://content.foto.mail.ru/mail/darksage10/4844/s-4846.jpg

Бухта – частина океану, моря чи озера, що відносно слабо вдається в сушу і захищена від хвиль і вітрів виступаючими в море (озеро) мисами або островами. Бухти можуть бути внут­рішніми, якщо одна розташована в межах другої. Якщо дозволяє глибина бухта може слугувати стоянкою для кораблів.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSj7Qi-d7XYXx2Z6MMsXnIAmcltTRe93RnIvtGJ2ocxaDgvcOHN4AБухта близ поселка Тимофеевка

   Ваді (араб. وادي сухе русло) — це сухі долини з крутими (іноді майже прямовисними) схилами в пустелях Північної Африки та Аравії. Зароджуються внаслідок ерозійної діяльності тимчасових, зазвичай зливових потоків, і розвиваються в подальшому за рахунок вітрових (еолових) процесів. Їх борти часто прорізані вузькими ущелинами, долина поглиблена, розширена. На відміну від рік не мають терас і загального ухилу дна.Ваді завершуються безстічними западинами з дуже крутими схилами, які виповнені інколи потужною товщею пролювію. На бортах і дні ваді поширені засолонені останцеві озера. Довжина ваді може сягати кількох сотень км.

Файл:NachalParan1.jpg

      Відносна вологість повітря – процентне відношення кількості водяної пари, що міститься в повітрі, до граничної кількості водяної пари, яка потрібна для насичення даного об’єму повітряної маси при даній температурі.

Височина – ділянка земної поверхні піднята відносно прилягаючої рівнинної території, що її оточує. Височини, як і низовини, належать до рівнин. Більшість височин характеризуються значною розчленованістю річковою і яружно-балковою мережею. Височинам властиві інтенсивні денудаційні процеси. Матеріали денудації виносяться на прилеглі низовини.

Файл:Осетр река.jpg

    Висо́тна по́ясність або висотна зональність — закономірна зміна природних комплексів у горах, зумовлена насамперед зміною кліматичних умов з висотою.Висотна поясність пояснюється зміною клімату з висотою: на 1 км підйому температура повітря знижується в середньому на 6 градусів Цельсія, зменшується тиск повітря, його запиленість, зростає інтенсивність сонячної радіації, до висоти 2—3 км збільшується хмарність і кількість опадів.

http://subject.com.ua/textbook/geography/7klas/7klas.files/image016.jpg

 

Вододі́л — лінія, межа, що розділяє басейни суміжних водойм (річок, озер та інше) або скупчень підземних вод. Зазвичай вододіли проходять по гірських хребтах або через найвищі точки певної місцевості.

Водоспа́д геологічна формація, що створена водним потоком, звичайно річки, який спадає зі стійкого до ерозії кам'яного уступу. Водоспади також можуть бути штучними, коли вони створюються як частина садово-паркового мистецтва.Більшість водоспадів формуються в гірських ландшафтах у результаті багаторічного впливу води на геологічну структуру.

http://life.img.pravda.com/images/doc/f/1/f116578-vik.jpghttp://files.adme.ru/files/news/part_53/539005/923505-R3L8T8D-650-Iguasu1.jpg

Водозбірна площа (водозбірний басейн) – площа, з якої поверхнева або підземна вода стікає в будь-який водоприймач – море, річку, озеро і т д. Обмежена вододілом.

Оконтурювання басейну водотоку

Вулкани- геологічне утворення (геотектонічне явище), яке виникає над каналами та тріщинами у земній корі, якими на поверхню викидаються лава, попіл, гарячі гази, водяна пара й уламки гірських порід.Галузь геології, яка вивчає вулкани, називається вулканологією.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQfTm-ck2jigExbV_yMxS0_6H37qwH2Ms4GG6nLes1xQvv5hfOb2whttp://school.xvatit.com/images/thumb/b/bd/As68.jpg/320px-As68.jpg

Гейзери (від ісландського geysir,  geysa – хлинути) – періодично фонтануючі гарячі джерела, розповсюджені в областях сучасного, або такої, що недавно припинилася, вулканічної діяль­ності. Гейзери представляють собою систему повністю або частково заповнену водою підземних резервуарів (пустот), тріщин і каналів, що виходять на поверхню землі.

http://wiki.kspu.kr.ua/images/thumb/f/f3/Geiz1.jpg/200px-Geiz1.jpghttp://udivitelno.com/images/1/Iceland/gorjachie_istochniki/Strokkur.jpg

Географічна оболонка - комплексна оболонка Землі, що утворилася внаслідок взаємопроникнення і взаємодії речовин окремих геосфер - літосфери, гідросфери, атмосфери і біосфери.

http://dok.znaimo.com.ua/pars_docs/refs/42/41549/img7.jpg

 

Географічне середовище - частина географічної оболонки Землі, яка безпосередньо пов’язана з життям і діяльністю людини є постійно діючою матеріальною основою розвитку суспільства.

http://vkurse.ua/i/2007-10/na-pravilnom-li-puti.jpg

Геологі́чна  платфо́рма — ділянка земної кори з відносно малою інтенсивністю тектонічних рухів і магматичних проявів. Геологічна платформа має двоярусну будову:

  • Чохол — представлений товщею горизонтально- і пологозалягаючих шарів осадових порід;
  • Фундамент — складається з інтенсивно деформованих кристалічних і метаморфічних гірських порід.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/World_geologic_provinces.jpg/500px-World_geologic_provinces.jpg

Гори – обширі ділянки земної поверхні дуже підняті над прилеглими територіями, що характери­зуються різким коливанням відносних висот і контрастним рель­єфом. Гори  утворюються в результаті складних деформацій земної кори, зумовлених тектонічними рухами і наступним розчленуванням екзогенними процесами.

http://fayniphoto.narod.ru/Gallery/Priroda/Mountains/full/14.jpghttp://svitppt.com.ua/images/13/12013/770/img12.jpg

Губа  назва заток і бухт, що глибоко вдаються в сушу, в які впадають великі річки. В таких зато­ках чітко виражений вплив рік: на дні розповсюджені річкові наноси, вода сильно опріснена.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Balaclava_bay.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/78/Geirangerfjord_%286-2007%29.jpg/117px-Geirangerfjord_%286-2007%29.jpg

Дельта – область відкладення річкових наносів в гирлах рік. Назва походить від букви грецького алфавіту “Δ” (дельта), за подіб­ністю якої воно було дано в давнині трикутній дельті р. Ніл. Утворен­ня дельти проходить в результаті складної взаємодії річкового стоку, морських хвиль,приливів,згінно-нагіннихявищ. http://cs407316.vk.me/v407316836/a5b5/N8YPhOGwcOU.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Vallee_fertile_du_Nil_a_Louxor.jpg

Долини – понижені або негативні, лінійно витягнуті форми рельєфу земної поверхні, створені ерозійною (розвиваючої) діяль­ністю текучої води.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B0_%D0%B2_%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%96_%D0%86%D0%BD%D0%B3%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%86%D1%8F.jpg

Дрейф (від голанд. Drijven – гнати, плавати) – знос на порі судна, що рухається (або рух льодового покриву), а також в повітрі літального апарату під дією вітру.

Друмліни (анг. drumlin)  - горби витягнутої форми, складені в ядрі корінними породами або флювіогляціальними пісками, на поверхні – моренними відкладами. Висота досягає 20 м, довжина кілька сом метрів. Зустрічаються групами в областях розвитку древніх льодовиків, переважно на рівнинах і в передгірських районах

http://www.science.gu.se/digitalAssets/1319/1319457_drumlin_island_276px.jpg

Екологі́чна пробле́ма - це зміна природного середовища в результаті антропогенних дій, що веде до порушення структури і функціонування природних систем (ландшафтів) і призводить до негативних соціальних, економічних та інших наслідків.

http://www.epochtimes.com.ua/upload/medialibrary/121/121f6809961ade5a603e7cdea02bd556.jpg http://www.grif.kiev.ua/files/images/11_2011/1321706554.jpg

Западина – від’ємна форма структури і поверхні Землі. У тектоніці під западиною розуміють різні за розміром, прогнуті ділянки земної кори синклінальної будови, які ускладнюють будову континентальної і океанічної земної кори, виповнені осадовими і вулканогенними товщами.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/thumb/0/0f/Blackseageo.jpg/400px-Blackseageo.jpg

Заплава – частина дна річкової долини, що лежить вище меженного рівня води в річці і періодично затоплюється під час повені.

http://static.panoramio.com/photos/large/37333500.jpg

Затока – частина океану, моря чи озера, що вдається в сушу, але має вільний водообмін з основною частиною водойми. В результаті вільного водообміну затоки за гідрологічним режимом майже не відрізняються від основної водойми.

http://svitppt.com.ua/images/11/10517/960/img7.jpg

Заповíдник  або заповідник суворого режиму - територія або акваторія, на якій зберігається в природному стані весь її природний комплекс. Згідно з МСОП класифікується як природоохоронна територія категорії Ia. Заповідники виділяються як унікальні пам'ятки історії і культури, живої і неживої природи, з науковою метою, як резервати тварин і рослин.

http://4.bp.blogspot.com/-n5LIWpa_n3M/U6qfkY7ii3I/AAAAAAAADNM/8xWr2iwp3dQ/s1600/4.jpghttp://cs617628.vk.me/v617628870/147e5/OExMJmSIxdA.jpg

Кора́лові спору́ди, кора́лові ри́фи, (рос. коралловые сооружения, англ. coral structures; нім. Korallenbauten m pl) — геологічні утворення, що формуються внаслідок життєдіяльності колоніальних коралових поліпів (головним чином мадрепорових коралів) і супутніх їм організмів, здатних вилучати вапно з морської води.

http://2.bp.blogspot.com/-rew5vMc2tg0/UMdCVMKpAOI/AAAAAAAAAF8/svLdg_FzGcw/s1600/deepseacoral.jpg

Крік (англ. creek) — в Австралії та Північній Америці, назва малого або середнього розміру струмка або річки. Деякі кріки можуть бути навіть судноплавними, а деякі — в певний період року частково або повністю пересихають. На картах такі річки позначають синіми пунктирними лініями

Файл:Bear Creek (Loyalsock Creek) 1.JPG

Клімати́чні пояси́ — великі підрозділи земної поверхні, які за кліматичними умовами мають характер широтних поясів (виділяють за особливостями режиму температури і опадів).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/Alisov%27s_classification_of_climate_ua.jpg/200px-Alisov%27s_classification_of_climate_ua.jpg

Льодовики – рухливі природні нагромадження льоду на земній поверхні. Утворюються з твердих атмосферних опадів.

http://www.meteoprog.ua/thumbnails/newsweather/cropr_681x280/big_22231.jpg

Маари (іспанське maar) – лійкоподібні або циліндричні поглиб­лення вулканічного походження, що утворилися в результаті газових вибухів без появи лави. Маари досягають 3200 м в поперечнику і 300-400 м глибини. Часто заповнені водою і утворюють озера (маар в Узоні і Ксудачі на Камчатці, Лахерське озеро в Ейфеле та ін.). Маари називають також ембріональним вулканом.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Maare.jpg

Материки (від матерой, матьорий – великий, сильний, основний)– величезні масиви суші, оточені з усіх сторін, або майже з усіх сторін, морями і океанами. В сучасну геологічну епоху існує 6 материків: Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Австралія і Антарктида.

http://ukrmap.su/program2009/g10/Maps/1.jpg

Материкова мілина, шельф (англ. Shelf) – прибережна частина дна Світового океану в середньому до глибини 200 м, що знаходиться між берегом і материковим схилом.

http://www.owoman.ru/assets/images/magic/08_10/12/image025.jpg

Мис – ділянка побережжя, що вдається в  море, озеро чи ріку. Може бути утворений як корінними породами, так і наносами.

http://ukrainaincognita.com/sites/default/files/mm4.jpghttp://snap.com.ua/system/photos/1046/original/%D0%9C%D0%B8%D1%81%20%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%87.jpg?1310491877

Море – частина океану, більш менш відособлена сушею або підводними височинами підводного рельєфу і відрізняється від від­критої частини багатьма особливостями, в першу чергу гідрологічним режимом.

http://www.torange.ru/photo/13/13/%D0%9C%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D1%8B-1353572111_23.jpg

Морени (франц. moraines) – суміш уламків гірських порід, як правило з піщаним, супіщаним, суглинистим і глинистим заповню­вачем, без сортування, яка переноситься і відкладається льодовиками.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7d/MorainesLakeLouise.JPG/300px-MorainesLakeLouise.JPGhttp://www.mountain.ru/article/article_img/892/f_6.jpg

Мусони (від араб. маусім – сезон року) – досить стійкі повітряні течії (вітри) в прибережних районах Землі, які міняють свій перева­жаючий напрямок від зими до літа, від літа до зими на протилежний або близький до протилежного.

C:\Users\Admin\Desktop\Безіменнийдор.png

Мула́ти -нащадки від змішаних шлюбів представників негроїдної та європеоїдної рас. Мулати складають значну частину населення Латинської  америки  і  країн Карибського басейну (Домініканська Республіка — 73%, Куба — 51%, Бразилія — 38%), а також деяких країн Африки (ПАР, Намібія).

http://ekaholiday.ru/files/images/0_bdf_17606d21_XL.jpg

Метиси (фр. métis, від лат. misticius — «змішаний», або misceo — «змішую») — потомки від міжрасових шлюбів. В антропологічному значенні метиси займають проміжне місце між расами: в Америці метиси — це потомки від шлюбів європеоїдів та індіанців; у Бразилії — від шлюбів португальців з індіанцями тупі відомі як «мамелюко».

http://filmreview.biz/otherimg/Geronimo%20An%20American%20Legend333.jpg

Національний, або природний парк територія, звичайно визначена у законі та у державній власності, що охороняється від більшості типів людської діяльності та забруднення. Національний парк є природоохоронною територією категорії II згідно з визначенням МСОП. На відміну від заповідників та природних резервів, де заборонена майже будь-яка діяльність людини, однією з цілей створення національних парків є відпочинок, тому вони дозволяють відвідування туристів та перебування на своїй території за певними умовамиhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/thumb/5/53/Brecon.beacons.arp.750pix.jpg/323px-Brecon.beacons.arp.750pix.jpghttp://ukrainaincognita.com/sites/default/files/vyz2.jpg

Нагір’я обширна ділянка земної поверхні, що характеризується співвідношенням гір і плоскогір’їв, які лежать на високо піднятому і слабо розчленованому спільному цоколі

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Damavand3.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/246886809_343c5a6348_b.jpg/300px-246886809_343c5a6348_b.jpg

Озера – западини суші, заповнені водою. Загальна площа озер біля 27 млн. км2 (1,8 % всієї площі суші). Озера зустрічаються у всіх географічних зонах. Особливо вони численні в областях четвертин­ного зледеніння і в областях, що не мають стоку в океан.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B5_%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BE._%D0%9A%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA.JPGhttp://www.planet-earth.ru/wp-content/uploads/Ongeim_Tketau10.jpg

Ози – довгі (до 40-50 км) і вузькі (від кількох метрів до 2-3 км), висотою до десятків метрів вали, складені піском, графієм, галькою, нерідко з домішкою валунів.

C:\Users\Admin\Desktop\Безіменнийо.pngC:\Users\Admin\Desktop\Безіменнийк.png

Океан (Світовий океан) – водна оболонка земної кулі, яка покриває більшу частину його поверхні (70,8 %) і яка розділяє сушу на материки і острови.

C:\Users\Admin\Desktop\Безіменний.png

Пасати (з голландського passaat) –стійкі (постійно існуючі) повіт­ряні течії (вітри) в тропічних широтах, направлені в обох півкулях від субтропічних областей високого тиску (субтропічних антициклонів), від широт 25о – 30о, до екватору.

C:\Users\Admin\Desktop\Безіменнийщ.png

Па́мпа або пампаси (від кеч. pampa — «рівнина») родючі південноамериканські рівнини зі степовою рослинністю, що вкривають аргентинські провінції Буенос-Айрес, Ла-Пампа, Санта-Фе і Кордова, більшу частину Уругваю і бразильський штат Ріу-Гранді-ду-Сул, загальною площею більш ніж 750 тис. км².Ці рівнини перериваються пагорбами Вентана і Танділ біля аргентинських міст Баїя-Бланка і Танділь, висотою біля 1300 м і 500 м відповідно, на південному заході стають більш посушливими і переходять у Гран-Чако.

Файл:Pantanal, south-central South America 5170.jpg

Півострів – ділянка суші, оточена з трьох сторін водою і з однієї сторони з’єднана з масивом суші (материка, острова, півострова).

http://vorobus.com/wp-content/uploads/2013/02/krym.jpghttp://ostarbeiter.vn.ua/img/2012/05/mierzeja-helska.jpg

Плато – рівнина, піднята над рівнем моря і відділена від нижче розташованих ділянок крутими схилами, деколи уступами.

http://alp.org.ua/wp-content/uploads/2013/09/putorana.jpghttp://turoved.ru/uploads/issue/131/60_790/12536.jpg

Плоскогір’я – більш-менш значні і високо підняті ділянки суші з рівнинними або ступеневими вододільними просторами. Нерідко плоскогір’я глибоко розчленовані річковими доли­нами, у зв’язку з чим їм характерні різкі коливання висот.

http://www.naturalist.if.ua/wp-content/roraima-tepui_st_naturalist.jpg

Передгір’я – понижені периферійні частини гірських систем і хребтів, які мають горбистий або гірський характер рельєфу.

http://ukrfoto.net/photos/Seredyuk/1208276220.jpg

Прерія (фр. Prairie) — північноамериканська форма степу, вегетаційна зона на Середньому Заході США і Канади. Складає східний край Великих рівнин. Обмежена вегетація, що виражаються в рідкість дерев та кущів, обумовлена внутрішньоконтинентальним розташуванням і Скелястими горами, що захищають прерії із заходу від опадів. З цією обставиною пов'язані посушливі кліматичні умови.

Файл:Konza1.jpg

Протоки – звужені частини Світового океану, що розділяють будь-які дві ділянки суші (два материка, острів і материк, два остро­ви).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Strait_of_gibraltar.jpg/200px-Strait_of_gibraltar.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/BeringSt-close-VE.jpg/250px-BeringSt-close-VE.jpg

Приро́дний ко́мплекс (лат. complexus — зв'язок) система окремих природних об'єктів у їх екологічних взаємозв'язках. Природними комплексами є природа в цілому (навколишнє природне середовище), урочища, ландшафти, екосистеми, біогеоценози тощо.Найбільшим природним комплексом є географічна оболонка. В її межах виділяють менші природні комплекси материки та океани. Всередині материків і океанів виділяють менші природні комплекси природні зони (наприклад, пустеля Сахара на материку Африка). Природними комплексами найменших розмірів є горб, заплава річки, яр тощо.

http://pidruchniki.com/imag/geograf/gil_geo/image137.jpg

Пустелі – природні зони, що відрізняються крайньою посуш­­ливістю. Характеризуються вкрай незначною кількістю атмосферних опадів, жарким літом, великою випаровуваністю і значними добовими і річними амплітудами коливання температур повітря і поверхні ґрун­ту, відсутністю постійних поверхневих вод (за виключенням “транзит­них рік”), нагромадженням у верхніх шарах ґрунтів солей, розрідже­ним рослинним покривом або його відсутністю.

http://svitmandriv.info/Namibia.files/image001.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Libya_4985_Tadrart_Acacus_Luca_Galuzzi_2007.jpg

Планктон (грец. πλανκτον — блукаючий), сукупність дрібних організмів, що живуть у товщі води у завислому стані та не можуть активно протистояти перенесенню течією.

http://cs618523.vk.me/v618523920/242b9/MPN3WNwfiXM.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Amphipodredkils.jpg/200px-Amphipodredkils.jpg

Ріасовий тип берегів  – береги з лійкоподібними бухтами.

Рівнини – ділянки суші з незначними відносними коливан­нями висот на значних відстанях і переважно з плавними  переходами від підвищень до понижень.

http://pnpu.edu.ua/geo/img/dnieper_lowland.jpg

Рельєф – сукупність нерівностей поверхні земної кори, що утво­рилися в результаті взаємодії ендогенних (внутрішніх) і екзогенних (зовнішніх) процесів.

http://school.xvatit.com/images/4/42/%D0%A0%D0%B8%D1%81.6.jpg

Ріки (річки) – водні потоки, що течуть в розроблених ними руслах (річищах) і живляться стоком атмосферних опадів. Річка характеризується довжиною, шириною, площею басейну, глибиною, падінням, похилом, рівнями води, швидкостями, витратами води і наносів, хімічним складом води. 

http://cs407316.vk.me/v407316836/a5b5/N8YPhOGwcOU.jpg

Скреб — зарості низькорослих (1-2 м) вічнозелених ксерофітних чагарників в субтропічній і частково тропічній південно-західній і центральній частинах Австралії. Скреби оздоблюють з півдня австралійську зону саван і саванових рідколісь. У скребах переважають чагарникові евкаліпти і акації. Скребами вкриті величезні площі, що майже позбавлені річок і озер.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Nullabor_plain_from_the_indian_pacific.jpg/200px-Nullabor_plain_from_the_indian_pacific.jpg

Сельва – це природна зона, що знаходиться в екваторіальному кліматичному поясі Північної Америки.Сельва вологіша від африканських лісів та багатша на види рослин і тварин

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/Forest_on_Barro_Colorado.png/220px-Forest_on_Barro_Colorado.png

Сублімація – перехід води х газоподібної фази безпосередньо в тверду фазу (проминувши рідку фазу), з утворенням кристалів снігу або льоду. 

Смерч, торнадо атмосферне явище, що є стрімким воронкоподібним вихором заввишки до 1,5 км, який витягується від купчасто-дощової хмари до поверхні води або землі.

Файл:Dszpics1.jpghttp://www.fresher.ru/images3/pogonya-za-tornado/1.jpg

 Стокові вітри (катабатичні вітри) - потік холодного повітря, що спрямовується під дією сили тяжіння вниз по схилу місцевості. Окремий випадок стічного вітру - льодовиковий вітер, тобто потік повітря, що стікає з льодовика, в тому числі і рух повітря з великих льодовикових щитів до їх околиці. Чим довше схил, по якому розганяється стічний вітер, тим він сильніше і тим в більшій товщі приземного повітря він спостерігається.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/Sea_ice_by_fruchtzwerg%27s_world.jpg/200px-Sea_ice_by_fruchtzwerg%27s_world.jpg http://www.uac.gov.ua/custom_content_source_list/w1.jpg

Тайга  – тип рослинності, хвойний ліс, утворений одним або нечисленними видами дерев з родини ялинових (Abietaceae), деколи з невеликою домішкою листяних порід.

http://image.zn.ua/media/images/original/Oct2014/98751.jpg

Тераси (франц. terrasses, від лат. terra – земля) – природні горизонтальні або трохи нахилені площини на схилах річкових, балкових долин, узбережжі морів і озер.

C:\Users\Admin\Desktop\Безіменнийдор.png

Течії морські – поступальний рух водяних мас  в океанах і морях обумовлений нерівномірним розподілом тиску

C:\Users\Admin\Desktop\Безіменнийдор.png

Точка роси – температура, при якій повітря досягає стану повного насичення парами води при даному атмосферному тиску, що призводить до її конденсації.

 Ту́ндра природна зона, розташована широкою смугою (від декількох десятків до 1000 км) північніше від зони лісів на територіях з вічною мерзлотою, не затоплених морськими та річковими водами

C:\Users\Admin\Desktop\Безіменнийщ.pngC:\Users\Admin\Desktop\Безіменнийр.png

Шхери – невеликі скелясті острови й групи підводних скель поблизу невисоких, скелястих, складно розчленованих берегів морів в областях покривного заледеніння.

C:\Users\Admin\Desktop\Безіменнийд.pngC:\Users\Admin\Desktop\Безіменнийдо.png

Ше́льфматерикова мілина, вирівняна частина підводної околиці материка, що примикає до суходолу та характеризується спільною з ним геологічною будовою. Межі шельфу — берег моря або океану і т.з. "бровка" (різкий перегиб поверхні морського дна — перехід до материкового схилу). Глибина над бровкою звичайно 100-200 метрів (в деяких випадках більше: 500—1500 метрів в південній частині Охотського моря та навколо Нової Зеландії).

http://school.xvatit.com/images/f/f6/%D0%A0%D0%B8%D1%81.77.jpg

Фіорди (від норвезького fjоrd) – вузькі, глибокі морські затоки, переважно з крутими високими скелястими берегами. Виникли в результаті обробки четвертинним материковим льодом з наступним затопленням морем річкових долин і тектонічних западин.

http://vsviti.com.ua/wp-content/uploads/2012/01/Fjords-9.jpghttp://geografica.net.ua/_ph/54/2/864260763.jpg

Циклон - область пониженого тиску в атмосфері з мінімумом в центрі. Поперечник Ц. – кілька тис. км. Характеризується системою вітрів, які дують в середину області проти годинникової стрілки в Північній півкулі і за годинниковою стрілкою – в Південній. Погода при Ц. Переважає хмарна з сильними вітрами і опадами.

http://900igr.net/datai/geografija/Fronty/0010-025-TSiklon.jpghttp://aprpress.com/images/newsimages/2014/10/31/19.jpg

Цунамі – морські гравітаційні хвилі, які виникають головним чином в результаті зрушень уверх або вниз протяжних ділянок морського дна при підводних і прибережних землетрусів.

http://900igr.net/datas/obg/TSunami-OBZH/0005-005-Po-prichine-vozniknovenija-tsunami-deljatsja-na-dva-vida.jpghttp://strangeworlds.at.ua/kartinki2/micheljackson/cunami.jpg

 

          Список використаних джерел і літератури

  1. Атлас мира [Электронный ресурс] : мощные тематич. карты регионов, истор. справки и путеводители, экономич. обзоры, масштабирование любой точки планеты. - [К.] : Компроект / ТОВ "Фортресс Паблішинг", 2004.
  2. Бібліотека та енциклопедія з географії [Електронний ресурс]Режим доступу:  http://www.geoman.ru— Назва з екрана.
  3. Бойко Р.Д., Чернюк Г. В. Основи фізичної географії. — К.: ІСДО, 1995. — 288 с.
  4. Географічний портал.[Електронний ресурс]Режим доступу:http://geosite.com.ua. — Назва з екрана.
  5. Географический энциклопедический словарь. Понятия и термины / Гл. ред. А.Ф. Трешников. — М.: Сов. энцикл., 1988. — 432 с.
  6. Географічна енциклопедія України: В 3 т. — К.: Укр. енцикл. ім. МП. Бажана, 1989— (993.
  7.   Географія : словник-довідник / [авт.-уклад. Ципін В. Л.]. — Х. : Халімон, 2006. — 175, [1] с.
  8. Кобернік С.Г. Географія материків і океанів: Підруч. для 7 кл. загальноосвіт.навч.закл. — К.: Навч.книга, 2007. —272 с.
  9. Физическая география: Справочное пособие для подготовительных отделений вузов / Г.В. Володина, И.В. Души на, С.Г. Любушкина и др.; Под. ред. К.В. Пашканга. — М.: Высш. шк., 1991. — 286 с.
  10. Шищенко П.Г, ОлійникЯ.Б., СтепаненкоА.В., Масляк П.О. Географія. Навч. посіб. для старшокласників та абітурієнтів. — К.: Знання, 2001.-434 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       Для  нотаток

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Для  нотаток

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Олексенко Ирина Всеволодівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Туровець Олександр Антонович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 березня 2018
Переглядів
2969
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку