Словник термінів з біології 8 класу

Про матеріал

В словнику вміщені основні поняття та терміни з біології для учнів 8 класу з урахуванням вимог чинної програми. Словник допоможе учням краще підготуватись до уроків, успішно засвоїти ці терміни та поняття.

Перегляд файлу

       Словник з біології 8 класу.

Людина високоорганізована істота, яка піднялася на найвищу сходинку  еволюції тваринного світу.

Цитологія - наука, що вивчає клітини.

Гістологія - наука, що вивчає клітини та між клітинні структури, що утворюють тканини.

Анатомія - наука, що вивчає форму. будову тіла, його органів і систем .

Фізіологія - наука, що вивчає життєдіяльність цілісного організму та його частин - систем органів, окремих органів, тканин, клітин, вивчає причини, механізми й закономірності його життєдіяльності та взаємодії з довкіллям.

Гігієна галузь медицини, що розробляє й впроваджує методи запобігання хвороби, вивчає вплив різних чинників довкілля та виробництва на здоров я людини.

Психологія - досліджує психіку людини.

Генетика вивчає процеси спадковості та мінливості організмів, зокрема організми передавання спадкової інформації, вади розвитку людини, спричинені її порушеннями.

Ембріологія вивчає розвиток зародка людини.

Біохімія - наука, що вивчає хімічний склад живих істот і різні хімічні процеси,
пов 'язані з їхньою життєдіяльністю.

Біофізика - вивчає фізичні явища в клітинах, тканинах, органах, а також фізико-хімічні основи їхньої  життєдіяльності.

Антропологія - наука, що досліджує походження людини.

Медицина наука, спрямована на зміцнення та охорону здоров’я людини, подовження її життя, запобігання захворюванням і лікування хворих.

Екологія - наука про взаємозв’язки організмів між собою та з довкіллям.

Валеологія - наука, що вивчає біологічні та соціальні основи формування, збереження, зміцнення, відтворення й передавання здоров’я нащадкам.

Вуглеводи - становить 1-2% загальної маси клітини и відіграють надзвичайно важливу роль в обміні речовин та енергії.

Нуклеїнові кислоти - високомолекулярні сполуки, що міститься та утворюються в ядрах усіх клітин організму та с матеріальними носіями спадкової інформації. Вітаміни органічні речовини, які утворюються в організмі тварин і людини, або надходять з їжею у незначних кількостях і необхідні для нормального обміну речовин і життєдіяльності.

Клітина структурна і функціональна одиниця організму людини.

Цитоплазма - це внутрішній вміст клітини, що складається  з  водянисто- колоїдної речовини - цитозоля та включень - нерозчинних продуктів обміну речовин клітини. Органели це постійно діючі структурні елементи клітини.

Ядро - обов ’язкова та найбільша за розмірами складова клітини.

Хромосоми органели клітинного ядра, які с носіями генів і визначають спадкові властивості клітин і організмів..

 Метаболізм - це сукупність усіх хімічних реакцій, перетворень речовин і енергії в клітині й організмі в цілому.

Мітоз - забезпечує ділення клітини людини.

Мейоз забезпечує поділ статевих клітин.

 Фізіологічна система -анатомічне або функціональне об’єднання органів, які виконують в організмі спільну функцію: нервова, ендокринна, опорно-рухова, кровоносна, дихальна, травна, сечостатева, а також система органів чуттів. Функціональні системи - взаємоузгоджене об»єднання різних органів і фізіологічних систем, спрямоване на досягнення корисного для організму пристосувального результату: надходження кисню в клітини і виведення вуглекислого газу здійснюється завдяки спільній діяльності систем дихання, кровообігу і крові.

Тканина це система клітинних і міжклітинних речовин, що мають єдину або подібну будову. виконують в організмі одну й ту саму функцію.

 Опорно - рухова забезпечує пересування тіла або його частин у просторі.

Нервова тканина - основна тканина центральної та периферичної нервової системи має неоднозначно складну будову.

Ферменти біологічні каталізатори, які присутні у всіх живих клітинах.
Здійсиють перетворення речовин в організмі, спрямовуючи і регулюючи тим самим цього обмін речовин.

Саморегуляція -властивість біологічних систем автоматично встановлювати та підтримувати на певному, відносно сталому рівні ті чи інші фізіологічні або інші біологічні покказники.

 Гомеостаз - відносна динамічна сталість складу і властивостей внутрішнього сереловища й основних фізіологічних функцій організму.

Гормони біологічно активні речовини, які виробляються в організмі спеціалізованими клітинами або органами і здійснюють цілеспрямований вплив на діяльність інших органів і тканин.

Орган це частина тіла, що мас певну форму, будову, місце в ньому та виконує одну або кілька функцій.

Скелет - сукупність твердих тканин в організмі тварин і людини, що є опорою тіла або окремих його частин і захистом від механічних ушкоджень.

М’язи - органи тіла і людини, що складаються з м’язової тканини, здатної скорочуватися під впливом нервових імпульсів.

М’язова система - сукупність м»язів і м’язових пучків. Об’єднаних зазвичай сполучною тканиною.

Гіподинамія - порушення функцій організму при обмеж енні рухової активності.

Постава - це звичне положення тіла людини в стані спокою та під час руху.

Викривлення хребта - це такі порушення, коли посилюються (фізіологічні вигини хребта або з»являються нові нефізіологічні.

Кіфоз -викривлення хребта назад.

Лордоз - викривлення хребта вперед.

Сколіоз – бічне викривлення хребта.

Плоскостопість – сплощення склепіння стопи.

Травма – порушення цілісності та функції тканин(органів) унаслідок зовнішнього впливу.

Розтягнення зв’язок – травма, яка часто трапляється в ділянці гомілковостопних суглобів.

Кров – рідка сполучна тканина, що циркулює в кровоносній системі хребетних тварин і людини. В 1мм крові міститься 4-5млн. еритроцитів, 6-9 тис. лейкоцитів, 200-400 тис тромбоцитів.

Еритроцити – без’ядерні клітини крові тварин і людини, які містять гемоглобін. Переносять кисень від легень до тканин, а вуглекислий газ від тканин до легень.. утворюються головним чином у червоному кістковому мозку.

Лейкоцити – безбарвні клітини крові. Усі типи лейкоцитів(лімфоцити, моноцити, базофіли, еозинофіли і нейтрофіли) мають ядро і здатні до активного амебоїдного руху. В організмі поглинають бактерії і відмерлі клітини, виробляють антитіла.

Тромбоцити – клітини крові хребетних тварин, що містять ядро (крім ссавців). Беруь участь у зсіданні крові. Без’ядерні  тромбоцити ссавців і людини називають кров’яними пластинками.

Запалення – захисна пристосувальна місцева реакція організму, що виникає у відповідь на дію різних негативних чинників.

Кровотворення – розмноження, розвиток і дозрівання клітин крові в організмі .

Переливання крові – лікувальний метод введення крові або її компонентів, а також кровозамінників при великих крововтратах, захворюваннях крові і ін.

Донор – людина, яа добровільно відає кров або тканину, орган для пересадки.

Реципієнт – людина, якій пересаджують якийсь орган, тканину або клітини іншого організму з лікувальною метою.

Фагоцитоз – процес поглинання та перетравлювання лейкоцитами сторонніх часток, які потрапили до організму. Відкрив його в 1908 р. український учений Ілля Мечников.

Імунітет – сукупність захисних механізмів, що допомагають організму боротися з різнии чужорідними чинниками: бактеріями, вірусами, отрутами і ін..

Антитіла – білки крові, які знищують не тільки бактерії та віруси,, а й знешкоджують їх отрути чи інші хімічні речовини.

Алергія – стан підвищеної чутливості організму у відповідь на дію алергенів.

Кровообіг – рух крові по судинах.

Судини – порожнисті трубки, якими рухається кров(кровоносні судини) і лімфа (лімфатичні судини).

Артерії – кровоносні судини, що несуть збагачену киснем кров від серця до органів і тканин тіла.

Капіляри – найтонші судини, що пронизують органи і тканини тварин і людини із замкнутою кровоносною системою.

 Вени - кровоносні судини, що несуть кров. Насичену CO, продуктами обміну речовин,гормонами та іншими речовинами, від органів і тканин до серця.

Лімфа - безбарвна рідина, що утворюється з плазми крові шляхом її фільтрації в міжклітинні простори і звідти в лімфатичну систему.

Лімфатична система - система судин, які здирають лімфу з тканин і органів та повертають її у венозну систему.

Кров»яний тиск - це тиск рові на стінки кровоносних судин і камер серця, що виникає у результаті скорочення серця, яке накачує кров у судинну систему, і опірністю судин.

Артеріальний пульс - періодичне,  поштовхоподібне розширення стінок артерій, синхронне зі скороченнями серця.

Пульс - періодичне поштовхоподібне розширення стінок артерій, синхронне зі скороченнями серця: визначається на дотик(пальпація). Пульс дорослої людини 60-80 ударів за 1хв.

Здорове серце - це серце, яке завжди мас резерв витривалості. У стані спокою воно викидає 4-5л крові за хвилину, а при ф і пічному напруженні 20л.

Треноване серце при інтенсивному фізичному напруженні збільшує силу своїх скорочень і викидає достатню для організму кількість крові економно-ие за рахунок виснажливого збільшення серцевих скорочень, а тільки їхньої сили. Нетреноване серце може забезпечити нормальний викид крові тільки у стані спокою, а за будь-якого навантаження не здатне задовольнити потреби організму, збільшуючи серцевий викид.

Хворе серце - це серце, яке внаслідок різних захворювань клапанів, серцевого м»яза, вінцевих артерій тощо не здатне викидати потрібну кількість крові навіть у стані спокою, а будь- яке фізичне навантаження може спричинити смерть від серцевої недостатності.

Дихання - це сукупність процесів, які забезпечують надходження в організм кисню, використання його в окиснювальних процесах і видалення з організму вуглекислого газу.

Фітонциди - утворювані рослинами біологічно активні речовини, які вбивають або пригнічують ріст і розвиток мікроорганізмів.

Вдих - це активний процес скорочення зовнішніх міжреберних м»язів і розслаблення внутрішніх.

Видих відбувається переважно пасивно в результаті скорочення еластичних стінок альвеол. розтягнутих під час вдиху, та розслаблення м»язів,що його забезпечували.

Чхання- це безумовний рефлекс, за допомогою якого з порожнини носа видаляються різні подразнювальні агенти пил, сторонні тіла, слиз, пари їдких хімічних речовин тощо.

Кашель - це захисний безумовний рефлекс, спрямований на видалення ротовою порожниною пилу, сторонніх часток, якщо вони потрапили до гортані, глотки, трахеї або бронхів, грудочок харкотиння, що утворюються при запаленні дихальних шляхів.

Основини обмін - це кількість енергії, потрібна людині для підтримання життєво важливих функцій у стані спокою.

 Харчування - це процес надходження у вигляді харчових продуктів та засвоєння організмом поживних речовин білків,
жирів, вуглеводів, біологічно активних речовин та води, необхідних для підтримання життя, здоров»я та працездатності.

Травлення - це складний фізіологічний процес, в ході якого їжа у вигляді харчових продуктів надходить v травний тракт, зазнає механічних і хімічних перетворень, а поживні речовини  білки. жири, вуглеводи)після розкладання на прості компоненти всмоктуються в кров і лімфу та засвоюються організмом.

Ротова порожнина - передній відділ травного тракту, що починається ротовим отвором переходить у глотку, а за її відсутності - у стравохід.

Шкіра - зовнішній покрив тіла, який є бар’єром між внутрішнім (сталим) і зовнішнім(постійно мінливим) середови­щами організму.

Терморегуляція — фізіологічна функція, що забезпечує підтримання опти­мальної для даного виду температури глибоких шарів тіла в умовах, коли температура навколишнього середовища постійно змінюється.

Виділення — виведення з організму кінцевих продуктів обміну речовин, надлишку води, солей, а також біологічно активних речовин, сторонніх і токсичних сполук, що утворюються в організмі в процесі метаболізму або надходять з їжею.

Нефрит — запалення різних елементів нирки.

Пієлонефрит — запальне інфекційне захворювання нирок , пов’язане  з висхідною інфекцією.

Гломерулонефрит — запальний процес в обох нирках, який супроводжу­ється порушенням клубочкової фільтрації.

Уретрит — запалення сечівника, яке викликають стрептококи й інші бак­терії.

Цистит — запалення слизової оболонки сечового міхура.

Залози внутрішньої секреції — спеціалізовані органи хребетних і деяких безхребетних, що виробляють і виділяють безпосередньо у кров або гемо­лімфу гормони.

Онтогенез — індивідуальний розвиток особини, уся сукупність його перетворень з моменту зародження до кінця життя.

 Статеві клітини ( гамети) — репродуктивні клітини, що забезпечують пе­редачу спадкової інформації від батьків нащадкам.

Гаметогенез — розвиток статевих клітин (гамет).

 Запліднення — момент об'єднання сперматозоїда з яйцеклітиною, що призводить до утворення зиготи, яка дає початок новому організму.

Вагітність — процес внутрішньоутробного виношування плода.

Ембріон — тваринний організм у ранньому періоді розвитку, те саме, що зародок.

Пологи — фізіологічний процес, під час якого плід виштовхується з матки внаслідок узгоджених скорочень матки і м"язів черевної порожнини.

 Стать — сукупність взаємно контрасних генеративних і пов’язаних з ними ознак особин одного виду.

Постембріональний розвиток — період розвитку організмів після виходу з оболонок або народження до статевої зрілості.

Підлітковий вік — період життя з 12-13 до 17-18 років.

Шлюб — це узаконений державою рівноправний союз двох дорослих людей, здатних створити сім' ю, щоб народити, спільно виростити і вихова­ти дітей до повноліття, пройти життя поруч, поділяючи всі його радощі і труднощі.

Клімактеричний період (клімакс) — період фізіологічної перебудови організму, який полягає у природному поступовому зниженні статевої функції.

Старіння — закономірний фізіологічний процес.

Нервова система — морфофункціональна сукупність окремих нейронів та

 інших структур нервової тканини тварин і людини, що об’єднує роботу всіх органів і систем організму в його постійній взаємодії із зовнішнім середо­вищем.

Нейрон — це основна структурна і функціональна одиниця нервової тканини.

Аксони — це відростки, що несуть електричні імпульси від тіла клітини.

Дендрити — це відростки.що сприймають імпульси(проводять їх до тіла нейрона).

Синапс — це структура зв 'язку між нейронами чи нейроном і робочою клітиною,яка складається зі синаптичного горбка, синаптичної щілини і постсинаптичної мембрани.

Нерви — тяжі нервової тканини, що сполучають мозок і нервові вузли з іншими частинами тіла.

Рефлекс — реакція організму, яка здійснюється нервовою системою у від­повідь на вплив зовнішніх або внутрішніх подразників.

 Рефлекторна дуга — це сукупність нервових утворень, що беруть участь у здійсненні рефлексу.

Спинний мозок — філогенетично давня частина ЦНС хребетних, що роз­міщена у хребетному каналі.

Головний мозок — вищий відділ нервової системи людини.

 Ретикулярна формація — це дифузне скупчення нервових клітин різних типів, які густо переплітаються безліччю волокон, що йдуть у різних напрямках і утворюють єдиний функціональний комплекс.

Лімбічна система — сукупність низки структур головного мозку, об'єднаних за анатомічними і функціональними ознаками.

 Вегетативна нервова система — частина нервової системи хребетних тварин і людини,що регулює роботу внутрішніх органів і систем кровообігу, дихання, травлення, виділення , розмноження,обмін речовин і функціона­льний стан тканин організму.

Алкоголізм — надмірне вживання спиртних напоїв, що згубно впливає на здоров"я, побут, працю.

Наркоманія — хворобливий, різко виражений потяг до деяких речовин, які впливають переважно на ЦНС і викликають почуття заспокоєння, гарного настрою, а в більших дозах - стан сп’яніння, приголомшення.

Рецептори — чутливі нервові закінчення або клітини у людини і тварин, які сприймають і перетворюють подразнення із зовнішнього і внутрішнього середовища у специфічну активність нервової системи.

Сенсорні системи (аналізатори) — сукупність периферичних і центральних нервових утворень, які сприймають і аналізують інформацію про дію на організм різноманітних подразників.

Зорова сенсорна система — сукупність світлочутливих органів і відділів мозку, що забезпечують сприйняття та аналіз зорових подразнень і фор­мування зорового відчуття та образу.

Око — орган зору у деяких безхребетних і всіх хребетних.

Фокусна відстань — це відстань від центра кришталика до сітківки.

Фокус — це точка, в якій сходяться паралельні промені після заломлення в лінзі.

Акомодація ока — пристосування ока до чіткого бачення предметів, які знаходяться на різних відстанях, за допомогою фокусування зображення на сітківці.

Сітківка — внутрішня світлочутлива оболонка ока,що вистеляє очне дно і переходить попереду в нейтральний епітелій війкового тіла і райдужки,пе­ретворює світлове подразнення у нервове збудження і здійснює первинну обробку сигналу.

Зорові  ілюзії— помилкові зорові сприйняття об’єктів.

Слухова сенсорна система — сукупність механічних, рецепторних і нервових структур, що сприймають і аналізують звукові коливання.

Звук — це коливання частинок, з яких складається середовище.

Хеморецептори — чутливі клітини або їх структури, за допомогою яких організм сприймає суттєві для життєдіяльності хімічні речовини(хімічні подразники)

Хеморецепція — сприйняття одноклітинними організмами або хеморецепторами багатоклітинних організмів суттєвих для їхньої життєдіяльності хімічних речовин.

Смакова сенсорна система — складна морфофункціональна система, що забезпечує тонкий аналіз хімічних подразників, що впливають на органи смаку.

Аналізатори — це сукупність утворень, що сприймають, передають і аналізують інформації від довкілля та внутрішнього середовища організму.

 Нюхова сенсорна система — функціональна система,що спеціалізується на сприйнятті хімічних подразників і формуванні специфічного відчуття запаху

Біль — важливий для організму сигнал тривоги, який примушує миттєво звернути увагу на небезпеку, що загрожує людині.

Сон — фізіологічний стан мозку й організму в цілому, який характеризується значним призупиненням рухів, майже повною відсутністю реакцій на зовнішні подразники й одночасно особливою організацією активності нейронів головного мозку

Біологічні ритми — циклічні коливання інтенсивності й характеру біологічних процесів та явищ.

Безумовні рефлекси — відносно сталі, стереотипні, спадково закріплені реакції організму на внутрішні й зовнішні подразники. Термін "безумовні рефлекси" запропонував І.П.Павлов.

Поведінка — це здатність тварин і людини здійснювати певні вчинки,

реагувати на впливи внутрішніх і зовнішніх чинників.

Інстинкт — сукупність складних, спадково обумовлених актів поведінки,

характерних для особин певного виду за певних умов.

Научування — процес набуття людиною або твариною індивідуального досвіду, що лежить в основі набутих форм поведінки.

Умовні рефлекси — індивідуально набуті системні пристосувальні реакції

тварин і людини, які звикли на основі утворення тимчасового звя’зку між

умовним подразником і безумовно-рефлекторним актом. Термін " умовні

рефлекси" запропонував І.П.Павлов у 1903р.

Пам’ять — це здатність головного мозку тривалий час зберігати

інформацію, отриману під час навчання, про певні події, реакції організму і

при потребі відтворювати її.

Сприйняття — це психічний процес відображення людиною предметів і явищ в цілому, у сукупності всіх якостей та властивостей при їхній безпосередній дії на органи чуттів.

Уява — психічний процес,що полягає у створенні людиною чуттєво-наочних образів раніше сприйнятих предметів чи явищ дійсності. Сигнальні системи — два основні фізіологічні механізми діяльності головного мозку.

Перша сигнальна система — система умовнорефлекторних зв'язків, які формуються у корі головного мозку тварин і людини під впливом на рецептори конкретних подразників зовнішнього і внутрішнього середовища. Друга сигнальна система — це система мовленнєвих сигналів (вимовлених, почутих, побачених).

Психіка — це внутрішній світ людини, її відчуття й сприйняття, пам’ять і уява, мислення й фантазії, почуття і воля.

Психічне здоров’я — це стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя.

Відчуття — психічний процес, суть якого полягає у відображенні в мозку окремих властивостей предметів і явищ, що безпосередньо впливають на органи чуттів.

Увага — спрямованість і зосередженість свідомості на певному об’єкті або дії.

Емоції— це суб 'єктивний стан людини чи вищої тварини, що виникає у відповідь на дію внутрішніх або зовнішніх подразників і проявляється у формі переживань.

Настрій — це емоційний стан, що на деякий час забарвлює певними

почуттями діяльність людини й формує життєвий тонус.

Афект — це сильне, короткочасне емоційне збудження, при якому людина

втрачає здатність контролювати свої думки, дії та вчинки.

Невроз — загальна назва нервово-психічних захворювань, що

супроводжуються паталогічними психічними станами й соматичними

розладами.

Воля — це здатність людини до свідомого й цілеспрямованого керування своїми емоціями та поведінкою

Емоції - суб'єктивні реакції тварин і людини на дію внутрішніх і зовнішніх подразників, які проявляються у вигляді задоволення або незадоволення, радості,страху.

Тип вищої нервової діяльності — це сукупність вроджених і набутих властивостей нервової системи, які визначають характер взаємодії організму з навколишнім середовищем і знаходять своє відображення в усіх функціях організму.

Сила нервових процесів — це працездатність кіркових клітин, що визначається тривалістю нервового напруження, яке проявляється в процесах збудження і гальмування.

Врівноваженість нервових процесів — це співвідношення процесів збудження і гальмування за їх силою.

Рухливість нервових процесів — це здатність кіркових клітин в різних умовах навколишнього середовища швидко и поступатися місцем",  давати перевагу одному процесу над іншим, збудженню перед гальмуванням і навпаки.

Особистість — це конкретна неповторна особа зі своїми емоційно- вольовими якостями,рівнем вихованості, умінням самореалізуватися.

Темперамент — це індивідуальна особливість людини,що проявляється в силі емоційних реакцій, а також у збудливості, урівноваженості, швидкості, ритмі й інтенсивності психічних процесів.

Характер — індивідуальний склад особистості людини, що проявляється в особливостях поведінки і ставленні до навколишньої дійсності.

Обдарованість — вияв природних можливостей організму, які значно перевищують середній рівень.

Здібності — сукупність таких психофізіологічних властивостей, які необхідні для успішного виконання одного або кількох видів діяльності.

Талановитість — високий ступінь обдарованості, зазвичай в одній галузі діяльності де людина здатна творчо вирішувати складні практичні, теоретичні або художні завдання.

Геніальність — здатність створювати щось грандіозне, принципово нове, таке, що має історичне значення для людства в прогресі суспільства, науки, літератури, мистецтва.

Біологічна програма визначає будову і фізіологічні особливості людського організму.

Соціальна програма — програма розвитку.

Свідомість — одне з найскладніших психічних явищ, притаманній тільки людині і пов’язаних з мовленням.

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
3.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бідоча Олександра
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    3.0
docx
Додано
16 липня 2018
Переглядів
9386
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку