SMARTPHONE ADDICTION

Про матеріал
Методичний коментар до заняття Методична розробка конспекту призначена для проведення занять наукової секції англійської мови дослідницько-експериментального напрямку (вищого рівня) з учнями 9-11 класів. Мета: формування у слухачів таких ключових освітніх компетентностей як «спілкування іноземною мовою», «інформаційно-цифрової компетентності», «навичок здорового способу життя»; формування таких предметних компетентностей як: вдосконалення лексичних навичок, навичок аудіювання, читання та усного мовлення.
Перегляд файлу

SMARTPHONE ADDICTION

Методичний коментар до заняття

Методична розробка конспекту призначена для проведення занять наукової секції англійської мови дослідницько-експериментального напрямку (вищого рівня) з учнями 9-11 класів. Розробку складено згідно з програмними вимогами навчальної програми з позашкільної освіти дослідницько-експериментального напрямку «Англійська мова» (основного та вищого рівнів, 4 р. навчання), погодженої протоколом засідання методичної ради відділу освіти виконкому Роменської міської ради від 27.09.2018 №3; затвердженої наказом відділу освіти виконкому Роменської міської ради від 28.09.2018 №195-ОД.

Мета: формування у слухачів таких ключових освітніх компетентностей як «спілкування іноземною мовою», «інформаційно-цифрової компетентності», «навичок здорового способу життя»; формування таких предметних компетентностей як: вдосконалення лексичних навичок, навичок аудіювання, читання та усного мовлення.

-            освітня вивчити сучасні неологізми з IT сфери, розвивати навички аудіювання, читання, говоріння та письма;

-            розвиваюча – розвивати зацікавленість у вивченні іноземної мови та іншомовну комунікативну компетентність; розвивати інтелектуальну та пізнавальну діяльності слухачів, їх мовні здібності;

-            виховна - виховувати навички здорового способу життя та стратегії здорового  користування смартфонами.

Методи: інтерактивні методи (мозковий штурм, коло ідей, мікрофон, використання ІКТ), комунікативний метод (робота в групах та парах, дискусія), аудіо-візуальний метод.

Тема заняття: «Сучасні технології. Смартфони і їх вплив на наше життя»

Тривалість: 1 год.30 хв.

Обладнання та матеріали: мультимедійний проектор, смартфони, аудіо колонки, навушники.

Тип заняття: комбіноване

 

ПЛАН ЗАНЯТТЯ

 

І. Вступна частина

1. Привітання. Організаційний момент

2. Актуалізація опорних знань. Мовленнєва розминка

(Мозковий штурм, робота в групах)

3. Повідомлення теми заняття

 

ІІ. Основна частина

4. Мотивація навчальної діяльності

(Тестування щодо визначення залежності від смартфонів)

5. Введення нового лексичного матеріалу

(Робота з флеш-картками Quizlet)

6. Відпрацювання нових лексичних одиниць

(Інтерактивні вправи у Learning Apps)

7. Виконання завдань перед аудіюванням

8. Аудіювання

(прослуховування радіопередачі з платформи 6 Minute English from BBC)

9. Виконання завдань після аудіювання

(Інтерактивні вправи у Learning Apps (аудіювання та тести для контролю розуміння прослуханого)

10. Обговорення

(Метод «мікрофон», відповіді на питання з рандомного колеса у Wordwall)

11. Написання правил безпечного користування смартфонами

(Робота з віртуальною дошкою Padlet, парна робота)

 

 

ІІІ. Заключна частина

12. Рефлексія

13. Прощання

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

І. Вступна частина

 

1. Привітання

T: Hallo children! Hope you’re in a good mood today! How are you?

 

2. Мовленнєва розминка

T: Today we will have a very interesting lesson! Nowadays everybody has a smartphone! We can see people everywhere surfing the net, filming videos, streaming, talking on the phone. Smartphones is a very modern technology that has become an inseparable part of our life! Do you agree that every technology has its positive and negative aspects! Let’s consider these aspects. Join into 2 teams: the first teams names positive aspects and the second team – negative aspects of using smartphones.

 

3. Повідомлення теми заняття

T: I think that you are ready to guess the theme of our lesson!

T: Yes, you are right, smartphones and their impact on our life!

 

ІІ. Основна частина

 

4. Тестування

T: I believe we all like spending time with our smartphones, surfing the net, watching Tik Tok or Instagram, listening to music or reading some interesting posts. But, have you ever thought that you spend too much time with your smartphone? It’s not only a real waste of time, but it may be harmful to your mental and physical health! So, I have a small survey for you!

T: Listen to the questions and write down answers: yes, or no!

1. Do you find yourself checking your phone constantly throughout the day?

2. Is it difficult for you to put your phone down, even in social situations?

3. Do you feel anxious or uneasy when you don't have access to your phone?

4. Are you spending more than a couple of hours a day on your phone, excluding necessary tasks?

If the most of your answers are "yes" - you use your smartphone too often!

T: Ok! Who has 4 answers “yes”? And who has only one “yes”? Who has only “no” answers?

T: If the most of your answers are "yes", you use your smartphone too often. And it can be harmful for your health! If you have only “no” answers, you have no problems with it!

 

5. Введення нового лексичного матеріалу

T: And now let’s move on to the new vocabulary! Look at the screen, I will show you flashcards and their meaning! https://quizlet.com/573635047/smartphone-addiction-6-minute-english-flash-cards/?i=3auczx&x=1jqt

T: Look at the screen, we are going to do the “learning” task in Quizlet app. Follow the link! https://quizlet.com/573635047/smartphone-addiction-6-minute-english-flash-cards/?i=3auczx&x=1jqt

 

6. Відпрацювання нових лексичних одиниць

T: You should match words and word expressions with their definitions. In the second exercise – fill in the words.

 https://learningapps.org/view33662041

https://learningapps.org/view33512777

 

7. Виконання завдань перед аудіюванням

T: We are going to listen to the radio program “6 Minute English “Smartphone addiction” https://www.bbc.co.uk/learningenglish/features/6-minute-english/ep-180712

T: Look at the picture and the title and try to guess what this radio program is about. Choose out of these variants:

a. The Impact of Smartphone Addiction on Teenagers

b. Can Timers on Apps Help Reduce Smartphone Dependency?

c. How Jean Twenge's Research Proves Smartphones Are Beneficial

T: Ok, you are right, the title says us that the topic will be about the negative side of using smartphones because the word “addiction” refers to a chronic, compulsive dependence on a something, behavior, or activity, despite knowing that it has negative consequences.

 

8. Аудіювання

T: Let’s listen to radio program and check your answers from the previous task! https://www.bbc.co.uk/learningenglish/features/6-minute-english/ep-180712

T: Yes, you are completely right! The program is about the Impact of Smartphone Addiction on Teenagers!

 

9. Виконання завдань після аудіювання

T: Follow the link and do the exercise. The task is to listen and to give the correct answers. https://learningapps.org/view33511948

   Questions:

   1. How long does Catherine claim to spend on her smartphone?

A. 18 or 19 hours a week

B. 18 or 19 hours a day

C. 18 or 19 minutes a day

D. 18 or 19 minutes a week

   2. What does FOMO stand for?

A. Fear Of Missing Out

B. Fear Of Mobile Obsession

C. Fear Of Mindless Online activities

D. Fear Of Mobile Overuse

   3. A Phubber is...

A. A type of exotic fruit

B. A person who engages in phone snubbing

C. A term for a professional swimmer

D. A person who watches TV very often

   4. According to the survey mentioned, what percentage of teenagers in the USA feel addicted to their mobile phones?

A. 25%

B. 50%

C. 75%

D. 100%

   5. "To be addicted" means ...

A. Having a strong preference

B. A type of extreme hobby

C. A synonym for enthusiasm

D. A state of physical or psychological dependence on a substance or activity

   6. How does Jean Twenge describe the dangers of using our phones?

A. Losing track of time and spending too much time on social media

B. Becoming physically addicted to the phone

C. Developing mental health problems due to phone usage

D. Neglecting face-to-face interactions with others

   7. What does it mean to do something compulsively?

A. Occasionally and without much thought

B. Sporadically but with deliberate intent

C. In a planned and methodical manner

D. In an irresistible, repetitive, and uncontrollable manner

   8. What suggestion does Jean Twenge make regarding the use of timers in apps?

A. They will help people use social media more frequently.

B. They will encourage people to communicate more in person.

C. They will eliminate the need for face-to-face interactions.

D. They will increase addiction to smartphones.

   9. What is the main purpose of using smartphones, according to Jean Twenge?

A. To keep in touch with people

B. To spend more time on social media

C. To avoid face-to-face interactions

D. To become addicted to technology

   10. When was the term "smartphone" first used in print?

A. 1995

B. 2000

C. 2005

D. None of the above

   Correct answers:

1. B

2. A

3. B

4. B

5. D

6. A

7. D

8. B

9. A

10. A

 

10. Обговорення

T: Using smartphones is an inseparable part of our daily life. But if you don’t control your time, it can cause a lot of negative things! Let’s consider some issues of using smartphones. There is a random wheel with questions on our screen! Listen to the questions and answer them! https://wordwall.net/ru/resource/66658302

1. How does Catherine define FOMO?

2. According to the survey mentioned, what percentage of teenagers in the USA feel addicted to their mobile phones?

3. Can you be addicted to things other than drugs or alcohol?

4. How does Catherine feel when she goes without her phone for more than a minute?

5. What year did the term 'smartphone' first appear in print?

6. What does Jean Twenge believe smartphones have led to?

7. What danger does Jean Twenge mention about using our phones?

8. Why does Catherine find herself getting lost in videos online?

9. What are some tech companies considering adding to apps to help users manage their time on them?

10. According to Jean Twenge, what would be a good outcome of implementing timers on social media apps?

11. How often do you use your smartphone in a day?

12. Do you feel addicted to your mobile phone? Why or why not?

13. Have you ever experienced FOMO (Fear Of Missing Out)? How does it affect your smartphone usage?

14. What are some negative effects of excessive smartphone use on mental health?

15. Do you think timers on apps would be helpful in reducing smartphone usage? Why or why not?

16. Do you think smartphones have had a negative impact on mental health? Why or why not?

17. How do you feel when you spend too much time on your phone and realize that time has passed?

18. What do you think about the idea of using timers on apps to limit phone usage?

Correct answers:

1. Fear Of Missing Out

2. Half (50%)

3. Yes

4. Sweaty palms and feeling panicky

5. 1995

6. An increase in mental health problems for teenagers

7. Not noticing the time passing and spending too much time on the phone

8. Videos pulling her in and leading to her getting lost in them

9. Timers that warn users when they have spent too long on the apps

10. People spending more time in face-to-face interaction and keeping in touch with others

 

11. Написання правил безпечного користування смартфонами

T: How can we avoid smartphone addiction? Maybe by setting some specific rules! Let’s do it in Padlet App, so it will always be with you! Work in pairs, think of the rules!

На дошці Padlet https://padlet.com/anyakharchenko84/padlet-m7r4iagmohoff8qn

1) Set usage limits (1,5 hours a day)

2) Design tech-free zones (establish areas where smartphone use is not allowed, such as during meals, in the bedroom, or while meeting friends)

3) Schedule breaks (plan regular breaks from your smartphone, especially during work or study sessions, use breaks to engage in other activities or interact with people face-to-face)

4) Establish a nighttime routine (avoid using your smartphone at least an hour before bedtime to promote better sleep, consider enabling the "Do Not Disturb" mode during your designated sleep hours)

5) Turn off notifications (prioritize notifications and allow only the most important ones)

6) Set goals (reward yourself when you successfully limit your usage)

7) Offline time (dedicate specific periods during the day where you intentionally go offline, use this time to engage in activities that don't involve a screen)

8) Prioritize real-life connections (focus on in-person interactions, make an effort to spend time with friends and family without the distraction of your phone)

9) Balance is the key. (The goal is not to eliminate smartphone use completely but to make this use sensible).

 

ІІІ. Заключна частина

12. Рефлексія

T: Our lesson is almost over! I have a couple of questions for you.

-          Did you like the lesson?

-          What task was the most difficult?

-          What was the most interesting?

-          What was the most boring?

-          What impressed you the most?

-          Were there things (statements) you agree with?

-          Were there things (statements) you completely disagree with?

13. Прощання

T: Bye!

 

docx
Додано
19 лютого
Переглядів
122
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку