СНІД – пандемія ХХІ століття

Про матеріал
На планеті лютувало немало пандемій — чума, холера, віспа, що забирали з собою тисячі жертв. На початку 80-х років XX століття з'явилося нове інфекційне захворювання СНІД, яке, як і ядерна загроза, екологічна криза, стало реальною загрозою існування людства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СНІД – пандемія ХХІ століття

Номер слайду 2

Правда про СНІД

Номер слайду 3

На планеті лютувало немало пандемій — чума, холера, віспа, що забирали з собою тисячі жертв. На початку 80-х років XX століття з'явилося нове інфекційне захворювання СНІД, яке, як і ядерна загроза, екологічна криза, стало реальною загрозою існування людства.   Якщо в середні віки для поширення чуми по Європі було потрібно близько століття, то нині для поширення СНІДу на всі континенти виявилося достатнім близько 4 років.   Виникнення СНІДу тісно пов'язане з інтимною сферою життя людей. Поживне середовище для СНІДу — сексуальна вседозволеність, наркоманія, проституція.   СНІД—єдине епідемічне захворювання людини з тривалим періодом від моменту зараження до виникнення перших клінічних проявів (до 15 років і навіть більше). Це означає, що люди, які заразилися сьогодні, можуть захворіти у ХХІ столітті.

Номер слайду 4

Вірус СНІДуppt_xxshearxshear

Номер слайду 5

  Серед численних хвороб, від яких нині страдає людство, синдром набутого імунодефіциту - СНІД є однією з найтяжчих. Цю хворобу спричинює особливий збудник — вірус імунодефіциту людини - ВІЛ. Сьогодні захворювання, в тому числі і серед дітей, зареєстровано практично в усіх країнах світу. Вірус імунодефіциту людини відкрив французький вірусолог Л. Монтаньє в 1983 р. і практично одночасно з ним — група американських учених під керівництвом Р. Галло. Вірус імунодефіциту відноситься до лентівірусам (повільних вірусів), підгрупі ретровірусів. Його зображують схожим на протичовневу міну, на поверхні якої розташовані глікопротеїнові "гриби", що служать вірусу відмичкою для проникнення в клітку крові людини. Вірус зустрічає клітку, на поверхні якої є молекула СД-4. Глікопротеїнові ”гриби” щільно прикріплюються до цих молекул, ”відкриваючи” клітки-хазяїнів. Точніше, оболонка вірусу і клітки зливаються, і генетичний матеріал вірусу попадає в клітку. Хоча в людській клітці в 100 000 разів більше генетичної інформації, чим у самому вірусі, ВІЛ здобуває перемогу і, заволодівши кліткою, знищує її.

Номер слайду 6

ppt_xxshearxshear

Номер слайду 7

Дослідження, спрямовані на розробку вакцини, зосереджені на етапі вторгнення ВІЛ у клітку. ВІЛ уражає і поступово вбиває клітини крові — лімфоцити, які відповідають за захист людського організму від дії різноманітних мікробів і розвитку пухлин. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців та років, знижується, і це призводить до виникнення різноманітних захворювань, передусім інфекційних, що уражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему тощо. Смерть настає саме від цих захворювань, а не від СНІДу.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Шляхи передачі

Номер слайду 10

СПРИЯЮТЬ ПОШИРЕННЮ ІНФЕКЦІЇ: 1. Наявність шкідливих звичок (вживання алкоголю і наркотиків). 2. Віра у виліковність СНІДу. 3. Фаталізм. 4. Почуття неушкодженості або несприятливості. 5. Невігластво. 6. Труднощі контролю сексуальних імпульсів.  ПЕРЕШКОДЖАЮТЬ 1. Знання про шляхи і фактори зараження ВІЛ. 2. Страх перед зараженням інфекцією. 3. Усвідомлення ризику і ушкоджуваності. 4. Зменшення або відмова від вживання алкоголю і наркотиків. 5. Підвищення контролю за своїми імпульсами.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Кількість людей хворих на СНІД зростає

Номер слайду 14

З кожним роком кількість хворих на СНІД зростає. Це пов’язане у першу чергу з погіршенням економічних умов у державі, збільшенням людей, яких відносять до групи ризику (наркомани, гомосексуали, люди, які живуть нерозбірливим статевим життям), погіршенням медичного обслуговування населення (нестерильні інструменти, не досить якісна робота по переливанню крові тощо).  Все це зумовлює те, що кількість людей хворих на СНІД в Україні щороку зростає на сотні і тисячі.

Номер слайду 15

ВІЛ/СНІД – спільна відповідальність

Номер слайду 16

ВІЛ/СНІД – загроза життю людини

Номер слайду 17

Інкубаційний період від моменту зараження ВІЛ до перших проявів інфекції може бути як коротким — 4—5 тижнів, так і дуже довгим — декілька років. У середньому через 2—8 тижнів після інфектування в крові таких людей з’являється специфічні утворення, так звані антитіла ВІЛ, але в декількох випадках ці антитіла з’являються значно пізніше, а у 2/3 хворих взагалі може бути безсимптомна стадія перебігу хвороби протягом 1,5—5 років. За цей період збудник СНІДу руйнує лімфоцити, що неминуче призводить до глибоких змін усієї імунної системи хворої людини. Особливо небезпечним є те, що вірус уражає і клітини центральної нервової системи. На початку інфекційного процесу людина почуває себе практично здоровою і не підозрює про свою недугу. Що повинно викликати насторогу у зміні стану здоров’я людини? Насамперед, збільшення лімфатичних вузлів, причому практично одночасно у кількох місцях — на шиї, у ліктьових згинах, у пахвах, у паху, а також прогресуюча втрата ваги (понад 10 %), незважаючи на збереження колишнього режиму харчування, часті гнійні і запальні ураження слизової оболонки рота, шкіри, статевих органів, тривалий розлад випорожнень (до 18—20 разів на добу), а також підвищення температури тіла, що тримається більше як місяць без будь-якої причини.

Номер слайду 18

Хворі на СНІД

Номер слайду 19

Наведені характерні симптоми хвороби можуть з’являтися і в іншому порядку, поступово, і людина помічає їх вже тоді, коли вони починають її явно турбувати. Незалежно від того, чи є клінічні прояви, чи ні, ВІЛ-інфікована людина є джерелом зараження іншої людини. Епідемія СНІДу являє наочний приклад впливу непередбачених факторів: наприкінці сімдесятих років, а, можливо, ще ранішe, з’явилися, тоді зовсім зненацька, перші випадки СНІДу. В вісімдесяті роки, на першій стадії вивчення цієї проблеми суспільством, ВІЛ/СНІД представлявся небезпечним у першу чергу для визначених груп ризику. Однак тільки лише в дев’яності роки стало вже неможливо більш не зауважувати того, що хвороба, принаймні, у декількох країнах, змогла вирватися за межі цих груп ризику. Вона охопила там усе населення і досягла тим самим масштабів епідемії. Це можна спостерігати сьогодні більш ніж у 20 африканських країнах. У деяких з них інфікована уже чверть сексуально активного населення. За наявними оцінками, наприкінці 1999 року в усьому світі вірусом імунодефіциту були заражені приблизно 33,6 мільйона чоловік, а за весь рік умерло від СНІДу вмерли 2,6 мільйони чоловік. Швидше за все, більшість із заражених умре в найближчі роки, як від цього уже вмерли з часу початку епідемії 16,3 мільйонів чоловік.

Номер слайду 20

З 1985 року в усіх країнах світу запроваджено жорсткий лабораторний контроль донорської і плацентарної крові, її препаратів, а також різних органів, що відбираються для трансплантації. Досліджуються на СНІД і інші біологічні рідини, наприклад, донорська сперма. У лікарнях і поліклініках ведеться контроль за стерилізацією ріжучих, колючих та інших інструментів. Треба сказати, що збудник СНІДу не стійкий в умовах зовнішнього середовища і чутливий до температури. Так, при температурі +56—58 °С, вірус гине протягом 20 хвилин, а при температурі +100 °С — миттєво. Вірус відносно знищується основними антисептиками і дезінфектантами: 0,3 % розчином перекису водню, 50 % спиртом, але він відносно стійкий до ультрафіолетових променів. Якщо ВІЛ потрапляє у кров людини, знищити або евакуювати його з організму на сьогодні неможливо. ppt_xxshearxshear

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

В умовах відсутності ефективних вакцин та лікарських засобів кращими ліками від зараження можуть стати наші знання про шляхи поширення вірусу СНІДу та засоби його попередження. Перш за все, треба уникати користування предметами, що можуть поранити шкіру. Для ін’єкцій треба використовувати лише одноразові шприці. Такі індивідуальні речі, як леза для гоління та зубні щітки можуть стати джерелом інфектування, якщо міститимуть залишки зараженої крові. І головне, треба пам’ятати, що основних шлях зараження — статевий. Уберегти нас від СНІДу може тільки наша власна обачність. Кращий засіб від інфектування статевим шляхом — так званий безпечний секс. Що це означає? По-перше: наявність постійного статевого партнера. По-друге: користування презервативом. На сьогодні він є найкращим засобом захисту нe тільки від СНІДу при статевих контактах, але й від венеричних захворювань.

Номер слайду 26

rppt_x

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Живи без наркотиківr

Номер слайду 29

  Спочатку ВІЛ частіше виявлявся у чоловіків-гомосексуалістів. Але оскільки ВІЛ передається із крові в кров, то біда починається, коли кров, сперма, виділення із статевих органів, молоко хворої мами, слина і навіть сльози (все куди можуть проникнути заражені лімфоцити) потрапляють на пошкоджений шкіряний покрив людини. Небезпечно переливати неперевірену кров, користуватись нестерильними голками, шприцами та іншими інструментами, що травмують покрив тіла. Від хворої мами в 50% внутріутробно інфікуються діти. Але в 60% хвороба починається після звичайного сексу з хворою людиною. Навіть за ледь сумнівних випадків (а це майже завжди) слід користуватися презервативами. Ще ліпше мати розумну голову і знати з ким маєш справу.ppt_x

Номер слайду 30

Номер слайду 31

ВІЛ-інфекція — проблема не менш соціальна, ніж медична. ВІЛ-інфіковані особи на хворі на СНІД потребують соціального захисту, милосердя і співчуття, шанобливого ставлення до людської гідності, гуманного відношення з боку суспільства. Вони мають право на професійну діяльність за обраним фахом, за винятком роботи за спеціальностями та на посадах, встановлених спеціальним переліком; на безкоштовне забезпечення ліками, безкоштовний проїзд до місця лікування й назад за рахунок лікувальної установи, яка видала направлення, на користування ізольованою житловою кімнатою. Особам, зараження яких сталося внаслідок медичних маніпуляцій, встановлюється пенсійне забезпечення та право на першочергове одержання житла. Гуманне суспільство повинне проявляти максимум співчуття і милосердя до людей, хворих на СНІД. Людство вже пройшло шлях від страху і бажання ізолювати хворих і інфікованих ВІЛ до розуміння, що ці люди потребують допомоги і підтримки самого суспільства.

Номер слайду 32

У Законі України ”Про запобігання захворювання на СНІД та соціальний захист населення” викладено умови та порядок медичного огляду з метою виявлення зараження ВІЛ. Обстежуваним гарантується безпека медичного огляду, його добровільність, анонімність та конфіденційність інформації про результати огляду. Відомості про зараження тієї чи іншої людини ВІЛ або захворювання її на СНІД становлять службову таємницю. Кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім’ю.  

Номер слайду 33

Разом проти СНІДу

Номер слайду 34

Номер слайду 35

ppt_xxshearxshear

Номер слайду 36

Не дай СНІДу шансppt_xxshearxshear

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
20 лютого 2021
Переглядів
599
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку