Презентація "Соціальне здоров'я та способи його покращення."

Про матеріал

Усі три аспекти здоров'я людини — фізичний, психологічний і соціальний важливо зберігати у рівновазі і дбати про їх благополуччя. Люди – соціальні істоти, тому соціальна ізоляція є шкідливою. Спілкуватися з друзями, сім'єю, колегами, однодумцями дуже корисно. Бо ми – істоти, які прагнуть до знання й цікавляться всім, що відбувається навколо. Обмінюватися думками, підтримувати один одного – все це допомагає нашому кращому функціонуванню, дозволяє відчувати себе в тонусі й зберігати життєві сили. Під час привітання, рукостискання, обіймів, поцілунків виділяється гормон окситоцин, який викликає почуття задоволення, знижує тривогу і страх та підвищує рівень довіри.Простіше кажучи, це стан гармонії або добробуту, коли людина може:

реалізовувати власний потенціал;

сприймати себе;

комунікувати з іншими;

мати гарний емоційний фон;

продуктивно працювати;

робити внесок у громаду/суспільство;

тверезо мислити;

протистояти стресовим ситуаціям.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціальне здоров’я та способи його покращення. Владімірова Н. М.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Відчувати себе по-справжньому щасливим можна лише будучі здоровим. А здоров'я в сою чергу позначає не тільки фізичне і емоційне благополуччя, А і уміння вистроювати відносини у соціумі. Як цього достигнути?

Номер слайду 4

Наше фізичне здоров'я в більшості обумовлюється тими рішеннями які ми приймаємо кожен день: які продукти ми вживаємо, займатись чи ні фізичними вправами, скільки часу треба приділяти сну. Якщо ми щось випускаємо – організм обов'язково про це нагадає Такий же принцип працює і з психічним здоров'ям: щоб наш емоційний стан було в нормі треба слідкувати за рівнем стресу, вчитись керувати свої емоції, та за можливості і при бажанні відвідувати психолога)))

Номер слайду 5

Вправа «Емоційний крокодил»

Номер слайду 6

Радість

Номер слайду 7

сум

Номер слайду 8

Брезгливість

Номер слайду 9

Страх

Номер слайду 10

Гнів

Номер слайду 11

Вправа на керування емоціями. Погляньте на картинку уявимо , що кінь – це наші емоції, всадник – це наш розум, поводи– наша воля. Якщо «кінь» ( емоції н- гнів) скаче на повному ходу вперед, а вам треба назад ( тобто зрозуміти і проговорити за що ви гніваєтесь)? Так, спочатку треба зупинити коня. Для цього нам треба зосередити увагу ( призвати на допомогу наш розум) на процесі свого дихання, вповільнити його, звернути увагу на своє роздратування. Визнайте позитивну сторону свого стану «Злий, але енергійний!». І нарешті за допомогою вольових зусиль ( поводи) можна буде зупинити коня. В даному випадку знайти собі безпечну розрядку : прибрати кімнату, потанцювати, фізичні вправи, улюблений фільм те що може відволікти. Максимально ефективно для себе – переносимо фокус своєї уваги на самих себе і те як ми проявляємо свої емоції, а не оцінюємо і вказуємо на прояв емоцій кимось іншим.

Номер слайду 12

Однак окрім цих типів здоров'я існує ще й здоров'я соціальне. Це наша здатність взаємодіяти з іншими людьми і формувати значимі відносини. Благополуччя в даній сфері визначається тим, настільки легко ми адаптуємося до різних соціальних ситуацій.

Номер слайду 13

Признаки соціального здоров'я : Уміння приводити в баланс соціальний і особистий час. Залучення до спілкування з іншими людьми в соціуміНаявність міцних зв'язків у родині і з друзями. Швидка адаптація до нових соціальних ситуацій. Уміння зберігати стабільність і чіткість своєї позиціїВідношення до інших людей з повагою. Чітке формування особистих границь. Уміння отримувати задоволення від життя

Номер слайду 14

З цих днів ми знову опинилися в «червоній зоні». Це призводить до того, що ми знову вимушені зіткнутись з умовами про які нам вже відомо ( обмеження, дистанційні форми роботи…), але наші процеси адаптації нагадують про себе підвищеним рівнем тривожності агресивності та загостреної емоційності. Це є нормальною реакцією на невизначені обставини. Але під час таких адаптаційних періодів якість нашого критичного мислення знижується, що ще більше провокує підвищений рівень емоційності. Але це не знімає відповідальності з нас за прояв власних емоцій. Як би важко не було нам всім, але треба пам'ятати, що емоції ми відчуваємо одинакові, а реакції у всіх різні. Мі відповідаємо лише за прояв власних реакцій.

Номер слайду 15

Вправа на сприйняття

Номер слайду 16

Способи укріпити свої соціальні «мускули»Кожного тижня спілкуйтесь хоча б з 5-а людьми. Вистроюйте відносини з сусідами. Дзвоніть близьким і друзям. Станьте « опорою» для тих кому важче. Спробуйте себе в колективних заняттях. Побудуйте близьку дружбу, як мінімум з 3-а людьми.

Номер слайду 17

Дякую за співпрацю!Із всього робимо висновок : стаємо максимально терплячими один до одного. Допомагаємо тим хто потребує цього більше : діти, підлітки, літні люди. ЦЕ в свою чергу допоможе нам легше, швидше і продуктивніше пережити особисті труднощі та стабілізує наш емоційний стан. Давайте разом ламати систему наших автоматизмів обєднуючись і підтримуючи один одного. Ми всі в одній ситуації, тому давайте будемо разом, а не проти!

Номер слайду 18

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
2690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку