Соціально-економічний розвиток українських земель у складі Російської імперії на початку ХІХ ст.

Про матеріал
Презентація до уроку "Соціально економічний розвитоу українських земель у складі Російської імперії". Особливість економічного розвитку - поєднання кріпосницької та ринкової систем господарювання, розвиток торгівлі, особливості економічного розвитку Півдня України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія України 9 клас. Соціально-економічне становище України в складі Російської імперії в першій половині ХІХ ст.

Номер слайду 2

План Криза кріпосництва і зародження ринкових відносин. Промисловий переворот і зміни в соціально-економічному життіРозвиток торгівлі Особливості розвитку Півдня України.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. УСНО дайте відповіді на запитання:1. Як позначилася на становищі України російсько-турецька війна 1806–1812 рр.?2. Який відгук в Україні мала російсько-французька війна 1812 р.?3. Що вам відомо про плани Наполеона щодо України?4. Охарактеризуйте причини створення Азовського козачого війська.

Номер слайду 4

Криза кріпосництва і зародження ринкових відносин. Працюємо з підручником. Прочитайте п. 1 параграфу 2 Пригадайте: Кріпацтво – це система залежності селянина від феодала (пана); прикріплення селянина до землі, право пана розпоряджатися землею, працею та майном селянина. Товарне сільське господарство – це виробництво сільгосппродукції, яке спрямоване на продаж та отримання прибутку. За допомогою підручника заповніть у зошиті таблицю, вписавши у відповідні колонки риси кріпосницького господарювання та ознаки розвитку товарного сільського господарства. Збереження панщини. Дозвіл приватним особам купувати землю, не заселену кріпаками. Поміщикам належало 70% усіх земель. Збереження старих методів землеробства. Орієнтація на прогресивні шляхи землевпорядкування. Спеціалізація сільськогосподарських районів. Збереження кріпацтва{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознаки кріпосницького господарювання. Ознаки товарного сільського господарства

Номер слайду 5

2. Промисловий переворот і зміни в соціально-економічному життіПромисловий переворот — перехід від ручного до великого машинного виробництва, що супроводжується формуванням суспільних верств підприємців і найманих промислових робітників. Робота з підручником Прочитати стор. 23-24 та виписати галузі промисловості, які першими почали застосовувати машинну техніку. Відбуваються зміни в суспільстві. Зростає кількість міського населення – інтелігенція, дрібні торговці, службовці, наймані працівники.

Номер слайду 6

3. Розвиток торгівліОзнайомтесь з таблицею

Номер слайду 7

Робота з історичними джерелами. Прочитайте тексти та УСНО дайте відповіді на запитання. Хрещенський ярмарок у Харкові «Хрещенський починається 6 січня і триває місяць… Хрещенський — найсильніший з усіх українських ярмарків. До 1 000 тисяч підвод, фур, возів і саней привозять різноманітні товари з різних кінців Росії, з Нижегородської губернії, з Бессарабії, з Кавказу і Риги. Сюди стікається повний комплект ярмаркових торговців, продавців і покупців, тут головний склад товарів, що призначаються для кочів’я по українських ярмарках…»Запитання1. Як це історичне джерело характеризує стан торгівлі на Україні?2. Чому в першій половині ХІХ ст. зростає кількість ярмарків в Україні?3. Чому саме в Харкові був найбільший український ярмарок?Зі спогадів Явтуха Жорнового про чумакування«Як пропрацює років три, заробить возів три, бо чумаки давали паровишникові (чумакові-початківцеві) за літо віз з волами й усім приладдям; як має він уже три-чотири вози або хоч і два, тоді йому гроші позичать і на більше волів, і тоді він пана не боїться, бо в нього є чим відкупитися, а панові теж лучче мати гроші від чумака, ніж того робітника, яких багато є. Пани від чумака мали все, що тільки хотіли, а через те чумакові нічого не казали, а ще й випас йому давали без грошей — паси в лісах та долинах скільки хоч. Тоді було, як доб’ється до чумака, то й добре жить, ото тільки од панщини сильно тяжко було видряпатись, а коли вже одірвався од неї, тоді нічого не треба: харч своя, одяга своя, чоботи як купиш за карбованця, то й маєш в чім ходити». Запитання1. Про що йдеться в цьому джерелі?2. Яку роль відігравало чумацтво в торговельно-візницькому промислі?

Номер слайду 8

4. Особливості розвитку Півдня України.1. Прочитайте п. 3 параграфу 22. Запишіть у зошити визначення поняття порто-франко3. Складіть до пункту тези.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Прочитати параграф 2 Виконати у зошиті завдання до слайдів 4,5,8 Вивчити нові поняття

pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Пометун О.І., Гупан Н.М., Смагін І.І.)
Додано
30 жовтня 2020
Переглядів
3926
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку