Спілкування хлопців і дівчат

Про матеріал
Презентація до уроку "Спілкування хлопців і дівчат. Принципи рівноправного спілкування" Мета: ознайомити учнів з поняттями статі та гендера, важливістю рівноправного спілкування хлопців та дівчат; формувати вміння ефективного спілкування, користуватися правилом трьох «К»; виховувати почуття поваги, чуйності один до одного.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 16. Спілкування хлопців і дівчат 8 клас Кузьміна Наталія

Номер слайду 2

Дитинство Хлопчики і дівчатка граються та спілкуються разом. Поступово усвідомлюють статеві відмінності. Діти починають гратися в різні ігри. Хлопчики більше дружать з хлопчиками, дівчатка — з дівчатками. Важливо, щоб діти навчилися доброзичливо спілкуватися, допомагати одне одному, захищати слабших незалежно від статі. Підлітковий вік Період інтенсивного фізичного й інтелектуального розвитку. Підлітки мають усвідомити, що кожен з них — унікальна особистість. І хоча всі різняться рисами характеру та здібностями, кожен цінний для суспільства незалежно від статі. У хлопців та дівчат змінюється поведінка, виявляється більше відмінностей в уподобаннях. Проте разом навчаються і проводять дозвілля. Підлітки цікавляться внутрішнім світом іншої людини. Хлопці і дівчата вперше закохуються.

Номер слайду 3

Юність Період переходу від підліткової залежності до дорослої відповідальності й самостійності. Продовжується біологічне та соціальне дозрівання молоді. Коло спілкування з однолітками розширюється. Водночас виникає симпатія до когось одного протилежної статі. Емоційна близькість згодом може перерости в кохання. Важливо, щоб кожен розумів, що чоловік і жінка — це статева ознака, біологічна характеристика організму. Проте, незалежно від своєї статі, кожен може виконувати в суспільстві будь-яку соціальну роль відповідно до власного хисту та бажання. Зрілість Молодь досягає біологічної та соціальної зрілості й може створити родину. Соціально зріла людина додержується моральних та етичних норм суспільства. Діє відповідально, розуміє, що чоловіки й жінки мають рівні права та рівні можливості в суспільстві.

Номер слайду 4

Ознаки статі:чоловіки і жінки мають відповідні біологічні ознаки не залежать від країни і культури не залежать від зовнішнього впливуне змінюються із часом. Ознаки гендера:властиві людям обох статей змінюються в різних країнах залежать від культурних традиційможуть із часом змінюватися. Стать — поняття біолотічне, тобто визначає, ким є людина: чоловіком чи жінкою. Гендер — це поняття соціальне і культурне. Це слово характеризує соціальну поведінку жінок і чоловіків. Тому гендер називають ще «соціальною статтю».

Номер слайду 5

Фізіологічна зрілість — це фізіологічне дозрівання всіх систем організму з індивідуальними термінами розвитку. Соціальна зрілість — це стійкий стан особистості, що характеризується цілісністю, передбачуваністю, соціальною спрямованістю поведінки в усіх сферах їх життєдіяльності. Психологічна зрілість — це рівень розвитку психіки людини та її культури, за якого вона здатна до розумного, вольового управління своїми почуттями, поведінкою, повністю усвідомлює відповідальність за них. Фізіологічна та соціальна зрілість не настають одночасно, остання зазвичай формується пізніше.

Номер слайду 6

Оскільки стосунки людей здавна формувалися, насамперед, як спілкування жінок і чоловіків, статеві відмінності переважали над індивідуальними характеристиками людей. Від них очікували певної поведінки, яка вважалася відповідною їхній статі. Тому сформувалися тендерні стереотипи — уявлення про те, як мають поводитися чоловіки і жінки. На тендерні стереотипи впливають чинники соціального середовища: родина, учителі, засоби масової інформації тощо. Проте поведінка кожної людини може поєднувати риси, властиві не тільки своїй, а й протилежній статі. Так, жінки можуть бути хазяйновитими, чутливими, але й честолюбними і наполегливими, чоловіки — турботливими, ніжними, емоційними та водночас мужніми і сильними. У сучасному світі вже нікого не дивують жінки-політики, жінки-академіки, жінки, які займаються бізнесом. Водночас збільшилася кількість чоловіків, які працюють у сфері послуг. Коли йдеться про гендер, мається на увазі можливість для самореаліза-ції людини незалежно від статі. Біологічний фактор не завжди має визначати долю і професію чоловіка та жінки. Для повноцінного розвитку і самореалізації людині потрібно позбуватися стереотипів мислення щодо поведінки чоловіків і жінок. Свобода від подібних стереотипів (а по суті — забобонів) дає людині можливість зберегти здоров’я.

Номер слайду 7

У сучасному світі жінки й чоловіки мають рівні права та можливості для самореалізації, а також рівні права на користування результатами праці. Поради щодо рівноправного спілкування хлопців і дівчат. Чи можуть дружити дівчата з хлопцями? Звичайно! Дружба між хлопцями і д івчатами природна. Щоб стосунки між ними були рівноправними, варто додержуватися правил трьох «К»:

Номер слайду 8

Щоб бути вірним і надійним другом, слід формувати якості й риси характеру, які сприяють дружнім стосункам.

Номер слайду 9

Справжня дружба зазвичай передбачає упевнений демократичний стиль спілкування і тендерну рівність. Друзі поважають одне одного незалежно від статі. І хлопці, і дівчата вільно висловлюють думки, обговорюють їх і спільно ухвалюють рішення з урахуванням інтересів і бажань одне одного. Рівноправне спілкування сприяє гарному настрою та успішному виконанню соціальних ролей. Висновок. Стосунки між людьми різної статі формуються з дитинства. Важливо, щоб стосунки та спілкування між хлопцями і дівчатами були рівноправними.

Номер слайду 10

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Соколенко Єлизавета Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 січня 2021
Переглядів
13372
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку