Сполучник як службова частина мови

Про матеріал
Сполучник як службова частина мови. Види сполучників за будовою та походженням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала учитель української мови та літератури Білицького ліцею №1 Білицької селищної ради Храпко Лариса Миколаївна ПИШІМО правильно! ВИВЧАЙМО сумлінно!

Номер слайду 2

МОРФОЛОГІЯ ЧИСЛІВНИК ДІЄСЛОВО ПРИСЛІВНИК ІМЕННИК ПРИКМЕТНИК ЗАЙМЕННИК ПРИЙМЕННИК СПОЛУЧНИК ЧАСТКА СЛУЖБОВІ САМОСТІЙНІ Морфологія Пам'ятаймо !

Номер слайду 3

Чим же відрізняються самостійні частини мови від службових? САМОСТІЙНІ СЛУЖБОВІ МАЮТЬ ЛЕКСИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ВІДПОВІДАЮТЬ НА ЗАПИТАННЯ Є ЧЛЕНАМИ РЕЧЕННЯ НЕ МАЮТЬ ЛЕКСИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ НА ЗАПИТАННЯ НЕ Є ЧЛЕНАМИ РЕЧЕННЯ Морфологія Пам'ятаймо !

Номер слайду 4

СПОЛУЧНИК Сполу́чник — це службова частина мови, яка служить для зв'язку однорідних членів речення та частин складного речення. Сполучники не мають власного лексичного значення і не виконують у реченні граматичну роль. ВИВЧАЙМО сумлінно! Сполучник Пам'ятаймо !

Номер слайду 5

Види сполучників Непохідні Похідні зате, проте, однак, якщо, якби, тому що, через те що, у зв’язку з тим що, незважаючи на те що, не тільки… а й ... ВИВЧАЙМО сумлінно! Сполучник але, а, та, бо, і… Пам'ятаймо !

Номер слайду 6

Види сполучників за будовою ЗА БУДОВОЮ ПРОСТІ: і, а, та, бо, чи, що, як, хоч СКЛАДНІ: проте (про+те), зате, щоб (що+б), якби, нібито (ні+би+то) ВИВЧАЙМО сумлінно! Сполучник СКЛАДЕНІ: та й, коли б, тому що, через те що, так що, незважаючи на те що, не тільки... а й, як... так і. Пам'ятаймо !

Номер слайду 7

Сполучник Сурядні сполучники (поєднують між собою однорідні члени речення або частини складносурядного речення як рівноправні, незалежно одно від одного) єднальні не тільки...а й, і (й), ні...ні, теж, також, як...так, протиставні а, але, зате, проте, однак, все ж розділові або...або, то...то, чи то...чи то, поки не, з того часу як, або, чи Зверни увагу! За значенням сполучники бувають  сурядні і підрядні

Номер слайду 8

Зверни увагу! За значенням сполучники бувають  сурядні і підрядні Сполучник Підрядні сполучники (у складнопідрядних реченнях приєднують підрядну частину до головної) часові як, доки, щойно, поки, перш ніж, коли, з того часу як, поки, поки не умовні якби, якщо, як, коли б мети щоб, для того щоб, аби допустові незважаючи на те що, дарма що, хоч, , хай наслідкові так що, так що аж, так що й порівняльні мов, як, немов, наче, неначе, немовби, начебто причинові бо, тому що, через те що, оскільки, завдяки тому що

Номер слайду 9

Розрізнення сполучників та однозвучних сполучень слів Пам'ятаймо ! Сполучники – пишуться разом Інші частини мови – пишуться окремо 1. Сполучники можна замінити іншими синонімічними сполучниками:  зате, проте – а, але, однак; таж – адже, тож – тому, якби – коли б, якщо – коли, щоб – аби, притому – до того ж:Хоч не застав Івана вдома, зате (проте) прогулявся. Інші частини мови: прийменник і займенник, займенник і частка, прислівник і частка – такій заміні не підлягають: За те оповідання його похвалили.Частки б, би, ж, же можна переставити на інше місце в реченні, і зміст не зміниться: Як мені хотілося б скласти екзамен на відмінно. 2. Сполучники членами речення не бувають і не відповідають на питання. Займенники, прислівники є членами речення і відповідають на питання: яка? та ж; про що? – про те; за що? – за те; при чому? – при тому 3. У сполучниках якби, якщо наголос падає на останній склад: Якби мені черевики, то пішла б я на музики(Т.Шевченко). На прислівник як завжди падає логічний наголос: Як би мені хотілося скласти екзамени на відмінно. Сполучник

Номер слайду 10

Важливо знати! Зверніть увагу! Прості речення у складному можуть з’єднувати сполучні слова – самостійні частини мови, які є членами речення:  відносні займенники (хто, що, який, чий, котрий, скільки);  прислівники (де, куди, звідки, коли, відколи, чому):  Пишіть листи і надсилайте вчасно, коли їх ждуть далекі адресати, коли є час, коли немає часу і коли навіть ні про що писати (Л.Костенко). Розрізнення сполучників та однозвучних сполучень слів Пам'ятаймо !

Номер слайду 11

Культура мовлення Зверни увагу! Розрізнення сполучників та сполучних слів Сполучники Сполучні слова 1. Не бувають членами речення: Слухай, діброво, що ліс говорить (Нар. прислів’я); Вона сказала, що була вдома. В обох реченнях сполучник що приєднує підрядну частину, підмет якої або наявний (ліс), або його можна підставити (…що вона була вдома). Є членами речення: Вона так гарно намалювала сімейку грибів-боровиків, що  стали в коло на лісовій галявині (В. Чухліб).Що можна замінити або іншим сполучним словом (які), або словом-об’єктом із першого простого речення (гриби-боровики). 2. На сполучники не падає логічний наголос: Вона сказала, що була вдома. Наголос падає на слово вдома. Часто вимовляються з логічним наголосом: Вона знала, хто був у парку. Наголос падає на слово хто. 3. Підрядну частину із сполучником не можна замінити питальним реченням: Грицунь сказав, що він іде найматись (В.Винниченко) Часто (але не завжди) підрядну частину можна замінити питальним реченням: Звідки вони взялися, ніхто ні в кого про те не спитав. (Звідки вони взялися?)

ppt
Додано
23 березня
Переглядів
199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку