Спортивне свято "Казковими стежками до здоров'я"

Про матеріал
(свято для учнів початкових та середніх класів). Завдання: 1)залучати дітей до занять фізичною культурою та спортом, пропагувати здоровий спосіб життя; 2)розвивати фізичні якості в естафетах; 3)виховувати взаємодопомогу, дружбу, колективізм. Інвентар: футбольні м’ячі, скакалки, мітли, боксерськи рукавиці, різнокольорові стрічки, круги, тенісні м’ячики, корзинки, колонка, повітряні кульки, наряд Баби Яги, маски героїв казки «Ріпка», кімоно. У підготовці та проведенні свята беруть участь і учні старших класів
Перегляд файлу

Сценарій заходу «Казковими стежками до здоров’я».

(свято для учнів початкових та середніх класів).

Завдання:

1)залучати дітей до занять фізичною культурою та спортом, пропагувати здоровий спосіб життя;

2)розвивати фізичні якості в естафетах;

3)виховувати взаємодопомогу, дружбу, колективізм.

Інвентар: футбольні м’ячі, скакалки, мітли, боксерськи рукавиці, різнокольорові стрічки, круги, тенісні м’ячики, корзинки, колонка, повітряні кульки, наряд Баби Яги, маски героїв казки «Ріпка», кімоно.

У підготовці та проведенні свята беруть участь і учні старших класів

Ведучий 1

Доброго здоров'я, діти, доброго вам дня!

Хай вам ясно сонце світить у вікно щодня,

Хай сміється мирне небо і дивує світ.

А земля нехай дарує вам барвистий цвіт,

Бо здоров'я, любі діти, в світі головне,

А здорових і веселих щастя не мине!

Ведучий 2

Чудово, коли дитина  здорова. Тоді їй усе хочеться робити. І відпочити, і гратися, і вчитися, і займатися спортом.Треба бути сильними, витривалими, швидкими, спритними, щоб долати всі перешкоди на своєму шляху, а це означає бути здоровими.

Ведучий 1

Здоров'я людини – найбільше багатство.

Його неможливо ніколи купити.

Його не буває в житті забагато.

Без нього не можна у щасті прожити.

Ведучий 2

Сьогодні ми здійснимо з вами  незвичайну подорож до казкової країни. Ми зустрінемося з її мешканцями, і вони розкриють нам свої маленькі таємниці та секрети здорового способу життя.

Музика(влітає Баба Яга спортивна)

Баба Яга: А….Ви мене впізнали, діти? Так,так,це я!Змінилася я капітально. Маю лісові нагороди. Я тепер добра-предобра, спортивна, гнучка і роки мені не на заваді. Буду жити на 100 років довше.

Я -Бабунюшка спортивна

На фітнес кожен день ходжу,

Фігуру маю я прекрасну

І фізкультуру так люблю.

Усі бабульки в моєму лісі

Такі фігурні як і я

І зараз разом  ми покажем,

Що треба вам робить щодня.

(Влітають бабки йожки (під гламур), танцюють і вилітають на мітлах)

Баба Яга: Ну що, бачите які ми всі спортивні стали.  Фізична культура дуже потрібна для здоров’я!   І  я пропоную вам поринути у відому народну казку про Колобка. Але в ній ми з вами побачимо багато нового і цікавого. Вирушаємо, друзі?      …. (музика в гостях у сказки)

Місцепроведення: спортивний зал школи. 

Колобок (бажано щоб у колобка була спортивна підготовка для виконання в кінці казки різних кульбітів, колеса, стійки на руках)

 Дід и Бабка (ці персонажі не старі, а спортивні бо займаються фізкультурою)

Заєць (в кімоно)

 Вовк (у спортивній формі тренера)

• Ведмідь (на шию почепити боксерські рукавички)

Лисиця (струнка у гімнастичному тріко)

 ( Музика для вихода діда й баби) Виходять Дід із Бабою, але вдіті нетрадиційно , а у спортивну форму. Вони вибігають:  у Діда в руках гантелі, а Баба плигає через скакалку.)

Дід: — Ну що, подруга днів моїх суворих, голубко люба ,ти моя. Чи не заморилась?

Бабка (робить нахили в різні сторони): — Та це я тебе повинна спитати, ти ж  на 5  років старший за мене, хто ж з нас заморився  га? ( робить  «ласточку»)

Дід: — А ти не знаєшь, де це наш лінивий дружок, якого ми так старанно нашкребли по засікам, і вийшов він занадто круглий та дуже товстий?

Бабка: — Не знаю, мабуть знову на сонечку валяєтся, нічого не робить! Біда з ним — як далі жити буде, якщо не хоче нічого робити, та весь час їсть до того ж. Він ні від кого і не втече, якщо доведеться.

ДІд: — Колобоку! А-ну, котися сюди швидше, будемо тебе в черговий раз виховувати.

( Входить Колобок товстий(під одяг підложити подушку))(під музику)

Бабка: — Ну ось, давай начистоту. Нам ти, взагалі, і такий дорогий. Нехай ти нестрункий, нехай  ти лінивий, нехай не хочешь нічого робити, ми ж тебе і такого любимо! А що ж ти будешь робити, коли нас не буде поряд?

 Колобок: — Та годі вам, я і самостійно проживу.

Дід: — Давай хоча б спробуємо кожного дня робити зарядку! А то й до проблем зі здоров’ям недалеко!

Колобок: — Знаєте що? Ви мені набридли, дорогі,  не знаю як вас і називати — батьки-не батики, творці- не творці… Злі ви, піду я від вас,  прямо зараз із вікна вистрибну, та покочусь куди очі бачать!

( Дід і Бабка виходять)

 Колобок (йде по периметру зала, поважно примовляючи):

Якийсь там спорт. Він не потрібен.

 І фізкультура байдужа мені.

Сам по собі я сорту вищого дитина

А  зовнішність -  однаково  мені.

А головне-моя душа

Вона прекрасна, ясно всім.

Юна, повітряна, і свіжа…..

Назустрічіде Заєць.

 Заєць: — А, це ти, Колобок… Привіт!,

Колобок:—Привіт, Заєць! Їсти мене будеш, чи що, Косий?

Заєць: — Боже мій, хто писав цю казку? Від народження Зайці мучного не їли, та й спортом я зайнявся, товстію від таких як ти. Зайців хлібом не годуй, дай пострибати!  Котися собі, куди котився, і не заважай… А взагалі то постій, постій, Колобочку. Давай я тебе до себе на аеробіку запрошу, я всіх туди приймаю. А ні Вовк, а ні Ведмідь страшні не будуть!

Вибігають діти,  починають демонструвати із Зайцем рухи під музику. Колобок дивиться  на все це скептично, а в кінці разом із Зайцем та дітьми  повторює їх рухи)

 Колобок (заморився, й повільно відходить в сторону,тримаючись за поясницю): — Ні, це не для мене! Це ж просто знущання якесь, а не життя. Піду я звідси подобру-поздорову, все рівно по казці від Зайця я втік, так що не будемо відступати від традициї.

(Заяєць та діти йдуть)

Колобок (іде примовляючи):

Полежати б  зараз годинку.

Під боком плюшки та квасок…

З’являється футбольная команда з Вовком. Входять вони з м’ячами, а Вовк поважно йде          попереду та несе м’яч.

Вовк: — Ну що, орли, поб’єм команду мисливців?

Команда( хором): — Поб’єм, тренере!

Колобок(скептически): — Оце так, команду мисливців!? Вони теж м’ячами грають,  Ви б побереглись!

Вовк: — М’ячами вони грають, у нас зараз перемир’я.  Червона Шапочка дома сидить, до бабусі не ходить, говорить, що  їй дуже багато уроків задають. А мама її пиріжки зовсім перестала пекти, улаштувалась кудись у  ресторан, вдома її майже не буває, там тепер готує. Ось ми з мисливцями від нічого робити и й граємо в футбол! У нас, доречі, одного гравця не вистачає, він учора гуляв у лісі, і йому шишка в лоб попала, він розсердився, ногою тупнув, а нога провалилась в борсучу нору, а в них там як раз день нарождення дідуся був… Отже, покусали ногу…Колобок, давай до нас! (футболісти демонструють  танець під музику з футбольними м’ячами)

 Колобок: — Оце так да!Ну, не знаю… Я з м’ячем працювати так і не вмію… Дай спробую.

(Колобок пробує набити  м’яч на нозі, але в нього не виходить.)

 — Фух! Мабуть і  розминка із Зайцем не  допомогла…

 Вовк: — Так, і я із Зайцем зараз і не зв’язуюсь — він так навчився лапами розмахувати, що тепер не він від мене бігає, а я від нього. А взіваєш, так  лапою по носу як дасть…

Колобок: — Не знаю, Вовк, мабуть, я не готовий. Бачиш, не у формі я, підведу всю команду. Не дай бог, мисливцям програємо, сорому  потім на весь ліс не оберешся. Уявляєш, як Шапка сміятися буде?

 Вовк(чухає потилицю): — М-да… ситуація. Але ти заходь, коли схуднеш, підтягнешся, станеш на батон схожий — довгий та стрункий… Ми тебе візьмемо, хоч і запасним!

(Футболісти виходять)

Колобок(іде далі):

 Весь ліс подався в спорт та фізкультуру.

А солодощі, мед, варення? Як тут буть?

І що робити, дійсно, я не знаю,

Чи правильну в житті обрав я путь?

( Вихід Ведмедя з двома боксерами . Боксери починають битися, а Ведмідь бігає навколо них та піддержує то одного то другого. А Колобок в цей час присідає на підлогу, і дивлячись на боксерів  замислюється.)

Ведмідь (подає  боксерам рушник та воду, і помічає Колобка):

 — О, наш супер-важковіс! Здорово, щокастий!

 Колобок: — Не трави душу, Косолапий…

Ведмідь: — Ну що ж обмінялись люб’язностями. Чого ти засмутився, Колобок? Що, їсти тебе ніхто не хоче?

 Колобок: — Тенденція, така, Михайло Потапич. Ти, мабуть, теж відмовишся, якщо тобі запропонувати?

Ведмідь: — Куди діватись, Колобок бігає по лісу, й пропонує всім себе з’їсти. Ти часом не рухнув з дуба? Якщо хочешь, щоб тебе з’їли, то до  борсуків іди, вони вже третій день дідусеві іменини відмічають, їм як раз святковий пиріг потрібен, ти підійдеш! А ми режиму дотримуємося, мучного й солодкого не  їмо!

Колобок: — Сам ти… йди до борсучої  нори! Я, мабуть, схудну!

Ведмідь: — А ну, йди-но сюди!

(Ставить Колобка навпроти одного із боксерів, той починає робити випади, Колобок із усієї сили увертається.)

 Колобок: — Ну досить, досить! Я вже зрозумів, що я неповороткий та незграбний тип. І що мені тепер робити?

Ведмідь: — Худнути й зарядкою  займатися. А потім хочешь — приходь, ти на ринзі будешь не погано виглядати, коли перчатки на тебе налізуть.

(Ведмідь та  боксери йдуть.)

( Колобок іде далі сумний, нічого не каже, тільки вздихає, та щупає свої товсті бока.  

Вибігає Лисиця, а за нею дівчатка-гімнастки із стрічками. Вони демонструють свій виступ під музику, а Лисиця допомагає то одній, то другій. Колобок на це дивиться відкрив рота )

Лисиця:—Привіт, Колобок! Ну що, красота? Колобок, довго ти ще товстіти будешь? Ноги, мабуть, гудуть, швидко бігати  не можешь, мені здається, що, навіть,  дідусь борсуків бадьоріший, а йому триста років шарахнуло, по-нашому якщо порахувати… Головне, як тобі не соромно — такий молодий, а такий лінивий!

Колобок: — Та що ж ви всі мене взялись соромити? Що ж за день сьогодні такий?

Лисиця: — Правильний сьогодні день.  Я тебе до гімнастики запрошувати точно не буду — ти ж, навіть, ноги підняти не зможешь! Для бокса, ти неповороткий, для футбола не витривалий, а для аеробіки  не спритний. Ішов би ти, Колобок, до Бабусі зДідусем, нікому ти тут не потрібен!

 Колобок: — Так мені здається, що й вони в мені зневірилися. Не чекають вони мене, та я їм на прощання ще й нагрубив…

Лисиця: — Ось вони-то як раз за тебе й переживають, рідний ти їм, самі тебе по засікам наскребли, хотіли щоб ти щасливим був. А ти боки наїв, і радий!

 Колобок (йдучи): — Знаєте що? Не повернуся до Бабусі з Дідусем доки себе до порядку не приведу!

( Лисиця та гіимнастки йдуть)

(З’являється  Баба з Дідом):

Бабка: — Ох, Діду, щось скучила я за нашим Колобком… Як він там, чи не попав  рідненький  в лапи до якогось  звіра? Він, навіть, постояти за себя не зможе!

Дід: — Та й я ти знаєш, теж переживаю, довго його немає…

(З’являється Колобок, схуднувшиий, стрункий, і «колесом» підкатує до Баби з  Дідом:

 — Фізкульт-привіт!

Бабка и Дід: — Колобок?

Колобок: Так це, я,я,я,я,я…! А я ще багато чому навчився! Можу показати!

Бабка:  Та дай спочатку на тебя самого подивитись, як ти змінився, як погарнішав!

 Колобок: Я сьогодні встиг  ще у футбол зіграти, ми мисливців порвали! Червона Шапочка, навіть, Вовка поцілувала! Ну що, молодець я?

Дід: — Так, дякувати  спорту, це просто чудо якесь…Який же ти, Колобок став гарним та спортивним.  (Дід та Баба обіймають Колобка)

Колобок: Ну що, дітки! Пропоную тепер і я вам позмагатися. Давайте проведемо казкові естафети між класами! А я вам в цьому допоможу. Запрошую всіх на веселу розминку з  Лисичкою та Зайчиком(проводять під музику невеличку розминку)

Колобок : Щоб здоровими й міцними

Ви зростали й не хворіли,

Пам’ятаймо: спорт – здоров’я!

Спорт – це гра! Дружно скажемо: Фізкульт – Ура!

-Давайте  тепер розділимося на дві команди, а Лисичка з Зайчиком допоможуть у проведенні казкових естафет (діти діляться на команди)

-Діти, а чи знаєте ви українські народні казки?(Відповіді дітей).

- Я пропоную вам  фізкультурні розваги за мотивами українських народних казок. Я знаю, що ви спортивні, активні, веселі, любите гратись, змагатись. Думаю, що ці ігри будуть для вас цікавими.

Розваги з Ріпкою

ЕСТАФЕТА  «Чия команда скоріше витягне Ріпку».

Зміст гри: Грають дві команди. В кожній - по 6 гравців:дід, баба, внучка, собачка, котик, мишка. Учасники стають у дві колони, дві сім’ї – сусіди. Перед кожною групою гравців на відстані 5- 6м стоїть стілець для Ріпки. Перший гравець в шапці Ріпки сідає на стілець. Кожен з гравців повинен пробігти «змійкою» між кущами, оббігти Ріпку, повернутись в свою колону, забрати наступного гравця, який чіпляється за  першого гравця . Гра продовжується до того часу, поки Мишка не допоможе вирвати Ріпку.

Розваги з Курочкою Рябою

ЕСТАФЕТА «Яйця для діда та баби».

На відстані 5-6 м від гравців стоять 2 корзини з яйцями ( тенісні м’ячики). Кожний гравець бере в руку ложку і біжать  до своєї корзини з яйцями. Правило: руками яйця з корзини не брати , користуватись тільки ложкою. Біжучи назад не притримувати яйце рукою. Взявши яйце, прибігти назад і опустити його в невеликий кошик, не торкаючись руками . Перемагає  та команда, яка скоріше перенесе яйцяРозваги з Івасиком Телесиком

ЕСТАФЕТА «Чарівні човники» .  (переправа на другий беріг річки).

Перший гравець біжить та бере  гімнастичний круг. Гравець швидко біжить до своєї команди «забирає в човник» наступного гравця і переправляє його . Перший гравець залишається,а другий  бере третього і так далі. Перемагає  та команда, яка першою переправиться через річку.

Розваги з Бабою Ягою

ЕСТАФЕТА «Весела Бабуся Ягуся»

Кожен учаник по черзі наряжається в Бабу Ягу і оббігає кеглю.

Розваги з Шапокляк

ЕСТАФЕТА «Повітряні кульки»

Кожен учасник із повітряними кульками оббігає фішку та передає наступному. Коли всі учасники виконають естафету, лопають кульки і виконують завдання.

(Підводяться підсумки)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E:\cкак1.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
22 лютого
Переглядів
98
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку