Спортивно-патріотичний виховний захід "Козацькі розваги"

Про матеріал
У даній розробці позакласного виховного заходу представлені одинадцять спортивних конкурсів. Основна мета заходу - виховувати любов до України, повагу до національних традицій
Перегляд файлу

Розробка спортивно-патріотичного виховного заходу

для учнів 7 - 8 класів

«КОЗАЦЬКІ РОЗВАГИ»

Завдання: 1) розвивати швидкість, спритність і силу; 2) поглибити знання про козацькі звичаї; 3) формувати здоровий спосіб життя; 4) прищеплювати прагнення до систематичних занять фізичною культурою та спор­том; 5) виховувати любов до України, повагу до націо­нальних традицій; 6) виховувати почуття колективізму та взаємодопомоги.

Інвентар: гімнастичні обручі; відра з піском; гім­настичні палиці; картопля; мішечки з піском; кеглі; ка­нат; еластичні мотузки; баскетбольні м'ячі.

ХІД ЗАХОДУ

Під музичний супровід учасники змагань заходять до спортивної зали та шикуються.

Ведучий. Щиро вітаємо учасників змагань та глядачів! Відтак у нас сьогодні свято, козаків у нас багато, не минайте нашу хату!

Визначити, яка команда найкраще та най­успішніше здолає всі випробування, нам допомо­же справедливе журі у складі__________________

Представлення членів журі.

Козаки об'єднуються в три команди й шикуються в шеренгу обличчям до журі. Кожний отаман біля свого куреня. Отамани оголошують назви своїх куренів, разом із командою вимовляють девіз.

Ведучий. Розпочнемо змагання з конкурсу на спритність. Здавна в Україні козаки славилися си­лою та спритністю, мали лиху вдачу та кмітливу голову.

1-й КОНКУРС «ПЕРЕПРАВА НА ХОРТИЦЮ»

Команди шикуються в колону по одному. У отаманів — гімнастичні обручі. За сигналом отаман, надягнувши обруч, приєднує до себе на­ступного гравця та дістається наступного обруча, що лежить на іншій стороні зали. Там він залишає гравця, а сам біжить по наступного учасника.

Перемагає курінь, який першим переправить усіх своїх гравців і вони усі піднімуть руки догори.

Ведучий. Переправилися усі козаки на Хорти­цю. Добрий козак розпочинає свій день із гарної козаць­кої їжі. А яка головна козацька їжа? Куліш! Ді­знаймося, який курінь швидше принесе води для кулішу.

2-й КОНКУРС «ЗВАРИ КУЛІШ»

За сигналом гравці кожної команди по чер­зі мають оббігти кеглю на протилежній стороні з відром води (воду замінити на пісок). Перемагає команда, яка першою завершить завдання.

Ведучий. Після того як козаки поснідали, вони вирушили в подорож. Щоб дістатися ви­значеного місця, їм необхідно подолати багато пе­решкод, які слід оминути чи пробігти «змійкою».

3-й КОНКУРС «МАНДРІВКА З ПЕРЕШКОДАМИ»

Напроти кожної команди — «лунки» (обручі) та «рови» (дві гімнастичні палиці, що покладено паралельно). Наприкінці кожної доріжки — ке­глі. Учасник має оббігти «лунки», перестрибнути через «рови», добігти до кеглі та повернутися до команди.

Перемагає команда, учасники якої фінішують першими.

Ведучий. Потрапили козаки на хутір, де жи­вуть старенькі дідусі та бабусі, яким слід допомог­ти посадити картоплю навесні та зібрати врожай восени.

4-Й КОНКУРС «ПОСАДЖЕННЯ ТА ЗБИРАННЯ КАРТОПЛІ»

У отамана — відро з різними дрібними предметами. Кожний гра­вець має розкласти по одному предмету в кожну «лунку» (обруч) на доріжці та повернутися до команди з порожнім відром. Його він має переда­ти наступному гравцеві який збирає «картоплю» з «лунок», оббігає кеглю та повертається до ко­манди. Перемагає команда, яка прийде першою.

Ведучий. Для того щоб перемогти ворога, козаки повинні влучно стріляти. Тож подивимося, який курінь краще впорається з цим завданням.

5-й КОНКУРС «ЗБИЙ БУЛАВУ»

Учасникам необхідно за допомогою мішечка з піском збити з відстані 5 м кеглі. Учасники різ­них команд беруть участь по черзі. Перемагає ко­манда, яка зіб'є найбільше кеглів.

6-й КОНКУРС «СОРОКОНІЖКА»

Гравці, стоячи в колоні по одному, приймають положення «сороконіжки» — ліву руку на ліве плече попереднього гравця, а правою – підтримують його пра­ву ногу, зігнуту в коліні, за гомілковий суглоб. За сигналом команди, стрибаючи на лівій нозі і не приймаючи руку з пле­ча, рухаються до фінішної лінії. Перема­гає команда, яка першою завершила гру.

Ведучий. Козаки завжди були сильними, дружніми, виручали один одного

7-й КОНКУРС «РАЗОМ ШВИДШЕ»

Два гравці від кожної команди стають спиною один до одного і з'єднають руки в ліктях (взамок). За сигналом пари починають рухатись до фішки, обходять її і повертаються на лінію старту. При­чому в кожній парі один рухається об­личчям уперед, а другий - спиною. А коли повертаються — то навпаки. Пере­магає команда, гравці якої найшвидше справляться із завданням.

Ведучий. На своєму нелегкому шляху на козаків чекали різні перешкоди

8-й КОНКУРС «БАР'ЄРНИЙ БІГ»

На дистанції розміщуються 3-4 гімнастичні лави на відстані 4-5 м одна від одної. За сигналом учасники долають дистанцію туди й назад, перестрибуючи через бар'єри.

Перемагає команда, яка першою завершила естафету по останньому гравцю.

Ведучий. А наші випробовування тривають

 

 

9-й КОНКУРС «ВДВОХ НА ТРЬОХ НОГАХ»

Гравці розташовуються парами. Помічники зв'язують їм дві ноги (праву ногу одного гравця з лівою ногою другого, в одному місці - нижче колін). За сиг­налом вони починають біг, роблять по­ворот навколо фішки і повертаються на лінію старту. Наступна пара розпочинає тільки тоді, коли попередня пересікла лінію фінішу. Перемагає команда, гравці якої раніше виконають вправу.

Ведучий. Наші козаки завжди були сміливими воїнами, тому вони не зважали на ворогів і дуже швидко заряджали гармати ядрами

10-й КОНКУРС «ЗМІНИ БУЛАВУ НА ЯДРО»

На відстані 9 м від гравців — обруч, у якому стоїть кегля. Отамани тримають баскетбольні м'ячі. Учасникам необхідно добігти до обруча, по­класти в нього м'яч, узяти кеглю, повертаючись до команди, знову замінити кеглю на м'яч, який слід передати наступному гравцеві. Перемагає ко­манда, яка фінішує першою.

Ведучий. Хороший козак умів і гарно розважитися

11-й КОНКУРС «КОЗАЦЬКИЙ ГОПАЧОК»

Отамани мають за 1 хв якомога більше разів набути положення присіду, ногу на п'ятку, руки на пояс.

Відбувається підбиття підсумків. Нагородження переможців та учасників змагань.

Ведучий. Ось і підійшли до кінця наші козацькі роз­ваги. Бажаємо нашим козакам та вболівальникам наснаги, добра та творчого бойового натхнення. Нехай доля буде прихильною до вас! На все добре!

docx
Додано
25 квітня 2020
Переглядів
589
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку