Спортивно-розважальне свято: «Ми маленькі козачата»

Про матеріал
МЕТА: розширити кругозір учнів про козацтво; популяризувати фізичну культуру та спорт; сприяти патріотичному вихованню, виховувати почуття дружби, колективізму, взаємовиручки.
Перегляд файлу

 

Спортивно-розважальне свято: «Ми маленькі козачата»

МЕТА: розширити кругозір учнів про козацтво; популяризувати фізичну культуру та спорт; сприяти патріотичному вихованню, виховувати почуття дружби, колективізму, взаємовиручки.

Хід заняття

ВСІ ДІТИ

Сьогодні свято, конкурс нині, 

Сьогодні все козацтво тут, 

І в цьому залі радість лине, 

Козацькі ігри всіх нас ждуть.

Ведучий

Сьогодні ми на одну мить, перенесемося в далеке минуле нашої України і помандруємо козацькими стежками. Ми перевіримо чи готові наші учні носити почесне звання «козачата».

Ви вже знаєте, діти, що слово «козак», означає «вільний чоловік». Козаки мали свої звичаї. Хто хотів стати козаком, мусив наперед служити три роки у старшого козака. Коли навчився від того козака орудувати зброєю й набував спритності у битвах, ставав справжнім козаком і діставав зброю: рушницю, спис, луки і стріли. Козаки одягалися просто: в грубу сорочку в довгий плащ без рукавів. За широким поясом носили пістолі, через плече носили торбинку з харчами. Голови голили…. Та ще й таку моду мали: чуприну носили (оселедець), та таку, що на вухо намотували.

А чи готові присутні на нашому святі, нащадки славних козаків показати свої знання з історії козацтва та продемонструвати фізичну міць та силу?

Відповідь дітей: так

Ведучий

Нам треба 2 команди. Просимо на сцену. 

1 КОНКУРС «Дикий кінь».
Як відомо, козаки вміли швидко бігати, навіть доганяли й ловили дикого коня. А чи вміють так швидко бігати учасники наших змагань? Зараз перевіримо. За моїм сигналом перший учень з команди біжать навколо поворотного прапорця, підбігають до команди, чіпляють одного воїна (зачіпають обов`язково правою рукою за ліву), вони вдвох оббігають навколо прапорця й назад, чіпляють третього воїна й усе повторюється, доки не заберуть останнього.

Команда переможець отримує 1 бал

2 КОНКУРС «Намалюй козачка»

На прикріплених аркушах паперу кожна команда повинна намалювати козака на повний зріст. Один учасник біжить – малює голову, повертається, тоді наступний – тулуб і т.д. Виграє команда, яка швидко, згуртовано, акуратно і точно намалює козака.

Команда переможець отримує 1 бал

3 КОНКУРС «Козацька спритність»

Учні по­діляються парами, беруть­ся за руки, відвівши їх у сторони. Між лобами треба покласти повітряну куль­ку. Пари рухаються при­ставним кроком до протилежного кінця залу, а потім назад до своєї команди. Естафету пе­редають, поклавши кульку між лобами наступної пари. Виграє команда, яка першою закінчить рух.

Команда переможець отримує 1 бал

4 конкурс “Забави кашоварів”

В центрі залу на столах знаходяться змішані горох, квасоля. По сигналу потрібно всією командою прибігти до столів і як найшвидше розібрати на окремі тарілки все змішане (тобто: на одній тарілці тільки горох, на другій – квасоля і так далі) і всією командою потім повернутися назад.

Кмоманда переможець отримує 1 бал

5 конкурс “Приготування кулешу“

Біля кожної  команди –  ємкість з водою, у першого учасника в руках ложка. Він набирає  ложкою воду, несе до протилежного кінця залу, де стоїть пуста  ємкість. Виливає  в неї  воду  з ложки, повертається до команди, передає  ложку наступному.  Виграє  команда, у якої  більше води потрапило до пустої  ємкості .

6 конкурс «Влучні стрільці».

В пусте відро учасники мають попасти м’ячем. Чия команда швидше справиться, та й переможе.

7 конкурс  «Одягання шароварів»

Діти мають залізти в міток ногами та стрибати до цілі, а потім повернувшись віддавати іншому мішок. Перемагає команда, в якої швидше проскакали всі учасники.

Команда переможець отримує 1 бал

8 КОНКУРС «КОЗАЦЬКА КМІТЛИВІСТЬ».

Курінь, який відповідає першим, отримує бал. Читаємо швидко.

  • Кого називали козаком? (Вільну людину).
  • Як називали хати, в яких жили козаки? (Курінь).
  • Про яке козацьке вбрання казали: «Широкі, як Чорне море». (Шаровари).
  • Як називалась козацька зачіска? (Оселедець).

9 конкурс Стрибки «жабкою»

(тримаючись за коліна). Команда, яка завершить першою отримує 1 бал.

10 конкурс «Як козаки через річку переправлялися»

У кожної команди два аркуша паперу; один стоїть перед гравцем, другий за ним. Учасник має переставляти листи в такому порядку: на листок, який попереду він ступає ногами, а той листок, що позаду ставить наперед і потім стає на нього.

Підведення підсумків. Слово журі.

 ВЧИТЕЛЬ.
Ось і закінчилися змагання. Наші команди показали, що вони – гідні нащадки славного козацького роду, справжні козаки.

Навчайтеся бути здоровими! І навчайте цього інших людей, що оточують вас.
Успіхів вам і здоров`я!

 

docx
Додано
2 січня 2020
Переглядів
765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку