Спрощення в групах приголосних

Про матеріал

Презентація за підручником "Українська мова" (5 клас) Олександра Авраменка.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спрощення в групах приголосних

Номер слайду 2

Які слова запозичені, а які — власне українські?

Номер слайду 3

Що таке спрощення?При збігові кількох приголосних незручний для вимови звук (т, д, к,л, н) випадає — його не вимовляють і не передають на письмі, спрощуючи в такий спосіб вимову й написання:тиждень - тижневий

Номер слайду 4

Спрощення в таких групах приголосних

Номер слайду 5

Виняткикістлявий, пестливий, хвастливий, шістнадцять, зап’ястний, хворостняк,а також випускний, вискнути,скніти, скнара, тоскно.

Номер слайду 6

Спрощення приголосних на письмі не позначається:1) в іншомовних словах: контраст контрастний, агент — агентство, турист — туристський, баласт — баластний, компост –компостний, форпост- форпостний, аванпост - аванпостний;2) у групі стч, що в присвійних прикметниках (чий?): невістка — невістчин, артистка — артистчин;3) у групі стц, що у формах давального відмінка: невістка — невістці, артистка — артистці.

Номер слайду 7

Цікаво!

Номер слайду 8

Робота в зошиті2. Утворіть словосполучення іменника з прикметником і запишіть їх (за зразком). Прокоментуйте написання прикметників. Честь, гра; контраст, душ; кількість, показники;якість, продукти; кістка, риба; уста, мовлення; заздрість, людина; баласт, бак; радість, звістка; тиждень, мандрівка; користь, справа; випуск, вечір; швидкість, трамвай. Зразок. Область, конкурс — обласний конкурс.

Номер слайду 9

Вправа з ключем3. Випишіть слова, у яких на місці крапок не треба вписувати букви. Шіс..надцять, аген..ство, зап’яс..ний, улес..ливий, форпос..ний, жаліс..ливий, гус..нути, особистіс..ний, рідкіс..ний, гіган..ський, облас..ний, доблес..ний. З перших букв виписаних слів складіть назву українського міста.

Номер слайду 10

4. Виконайте завдання в тестовій формі.1. Помилку допущено в рядку. А гіганський пам’ятник. Б проїзний квиток. В вартісний твір. Г захисне скло2. Спрощення приголосних позначається на письмі в усіх словах рядка. А корис..но, буревіс..ник, невіс..ціБ прихвос..ні, тріс..нути, цінніс..ний. В учас..ник, студен..ський, очис..ний. Г облес..ливий, шіс..надцять, піз..ній3. НЕ потрібна жодна буква на місці пропуску в усіх словах рядка. А улес..ливий, щотиж..невик, якіс..ний. Б хрус..нути, турис..ці, окупан..ський. В ненавмис..ний, ус..но, шіс..десят. Г капус..няк, чес..но, волейболіс..ці

Номер слайду 11

Дбаймо про культуру мовлення

Номер слайду 12

Домашнє завдання

Номер слайду 13

pptx
Додано
5 лютого
Переглядів
81
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку