СТАТЕВІ КЛІТИНИ. ЗАПЛІДНЕННЯ

Про матеріал
СТАТЕВІ КЛІТИНИ, або гамети, – це клітини з гаплоїдним набором хромосом, які виконують функцію передачі спадкової інформації від особин батьківського покоління нащадкам під час статевого розмноження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: СТАТЕВІ КЛІТИНИ. ЗАПЛІДНЕННЯ

Номер слайду 2

ГАМЕТИ – статеві клітини з гаплоїдним набором хромосом. СТАТЕВІ КЛІТИНИ, або гамети, – це клітини з гаплоїдним набором хромосом, які виконують функцію передачі спадкової інформації від особин батьківського покоління нащадкам під час статевого розмноження.

Номер слайду 3

Чоловічі гамети називаються сперматозоонами. У ссавців сперматозоїд складається з голівки (основну частину внутрішнього вмісту якої займає ядро), шийки і хвоста. Основою хвоста є джгутик, що забезпечує переміщення в просторі. У голівці сперматозоїда ссавців є важлива мембранна органела – акросома. Її вміст заповнений ферментами, потрібними для розчинення захисних оболонок яйцеклітини.

Номер слайду 4

Яйцеклітини – жіночі статеві клітини. Це здебільшого нерухливі, кулясті чи овальні клітини, що мають значно більші розміри, ніж соматичні клітини і сперматозоони.

Номер слайду 5

Гаметогенез – процес утворення і дозрівання статевих клітин, який відбувається в статевих залозах. Розвиток гамет у багатоклітинних тварин відбувається в статевих залозах – гонадах, у рослин і грибів – у гаметангіях.

Номер слайду 6

Основні стадії гаметогенезу:І. Стадія розмноженняІІ. Стадія ростуІII. Стадія дозрівання. Сперматогенез – процес утворення й дозрівання чоловічих гамет. Овогенез – процес утворення й дозрівання жіночих гамет.

Номер слайду 7

Запліднення – це процес злиття статевих клітин, результатом якого є утворення зиготи.

Номер слайду 8

Біологічне значення запліднення Обмін спадковою інформацією приводить до утворення нових комбінацій генів у заплідненій яйцеклітині (зиготі), що має дуже важливе значення для забезпечення мінливості організмів. Оскільки в результаті мейозу число хромосом у клітинах зменшується (стає гаплоїдним), у процесі запліднення диплоїдний набір відновлюється, що має значення для підтримання сталості хромосомного набору певного виду організмів.

pptx
Додано
12 січня 2023
Переглядів
5750
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку