Стаття "Інформатична освіта в умовах впровадження нового Державного стандарту початкової освіти"

Про матеріал
Стаття присвячена питанням застосування інформаційних технологій в освітньому процесі початкової школи. Практичне використання показало високу продуктивність навчання і виявило ряд позитивних результатів, що дозволяють здійснити компетентнісний підхід у побудові навчального процесу. Інформатична освіта значно розширює можливості вчителя та учнів, включає їх у сучасний простір інформаційного суспільства, сприяє творчій самореалізації особистості.
Перегляд файлу

Єгорова І.Г.

Опорний ліцей №1 ім.М.М.Коцюбинського

Васильківської селищної ради

учитель початкових класів

Інформатична освіта в умовах впровадження нового

Державного стандарту початкової освіти

Анотація

   Стаття присвячена питанням застосування інформаційних технологій в освітньому процесі початкової школи. Практичне використання показало високу продуктивність навчання і виявило ряд позитивних результатів, що дозволяють здійснити компетентнісний підхід у побудові навчального процесу. Інформатична освіта значно розширює можливості вчителя та учнів, включає їх  у сучасний простір інформаційного суспільства, сприяє творчій самореалізації особистості.

Тези доповіді

   Виходячи із Державного стандарту початкової освіти [1,с.2], серед одинадцяти ключових компетентностей НУШ важливе місце займає інформаційно-комунікаційна компетентність. Це опанування основою цифрової грамотності для розвитку і спілкування, здатність безпечного та етичного використання засобів інформаційно-комунікаційної компетентності у навчанні та інших життєвих ситуаціях.

   Актуальність теми зумовлена викликами, які постають перед сучасною освітою у зв’язку зі стрімким розвитком технологій та потребою чітко окреслити роль учителів у впровадженні можливостей ІКТ в освітній процес. У статті 12 Закону України «Про освіту»[2,с.3] зазначено, що досягнення мети повної загальної середньої освіти забезпечується шляхом формування ключових компетентностей, серед яких інформаційно-комунікаційна компетентність, яка у свою чергу не може бути реалізована без здатності співпрацювати з іншими людьми.

   Формула Нової української школи передбачає запровадження педагогіки, що ґрунтується на партнерстві між учнем, учителем і батьками, а одним із засобів такої  педагогіки має стати наскрізне застосування інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі. У нашому закладі освіти створені всі  умови для використання ІКТ та формування інформаційно-комунікаційної компетентності вчителів. У першу чергу це відповідне матеріально-технічне забезпечення, наявність швидкісного Інтернету, доступ до Wi-Fi у кожному класі.

   Для забезпечення партнерської взаємодії вчителя та учня активно використовую такі інструменти й ресурси. Під час дистанційного навчання сервіс Zoom, для проведення онлайн-уроків. Це, на мій погляд, найзручніший  інструмент для відеоконференцій, який надає вчителю та учням спосіб синхронної зустрічі в Інтернеті через персональний ПК / ноутбук чи мобільний телефон із використанням відео та без нього. Також активно використовуємо відеоінструмент Skype. Інколи реалізую сценарій «перевернутого класу», який естонський практик перевернутого класу Марина Курвітс визначає, як «інноваційнний сценарій навчання». Його особливість в тому, що теоретичний матеріал вивчається вдома самостійно, зазвичай з використанням засобів ІКТ, а вивільнений час використовується на вирішення питань, які виникли в учнів, взаємодію зі школярами. Це  особистісно орієнтований підхід до навчання, за якого учні активніші за вчителів,  які вже не є центральними фігурами в освітньому процесі, вони партнери, які допомагають вчитися, а  технології використовуються для того, щоб відкривати знання, засвоювати їх і створювати нові для використання їх в реальному світі. Таким чином змінюються форми й методи роботи з ІКТ. [4] Реалізувати сценарій «перевернутого класу» допомагає Google Classroom. Використовую онлайн конструктор тестів Online Test Pad, за готовим шаблоном добавляю потрібний контент, дуже зручно. Також інтернет-сервіс мультимедійних дидактичних вправ LearningApps є конструктором для розробки різноманітних завдань з різних предметних галузей, за допомогою яких учні можуть перевірити і закріпити свої знання. Цей ресурс дозволяє здійснювати зворотний зв’язок з учнями, підтримувати їх навчальні досягнення.

   У нашому навчальному закладі дуже активно використовуються інтернет-ресурси, сучасні платформи та сервіси для навчання онлайн.

 

Список використаних джерел

1.Державний стандарт початкової освіти. Постанова  Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 р. № 87

2.Закон України «Про освіту». URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/2145-19

3.МОН України «Щодо організації дистанційного навчання», 02 листопада 2020 року

4.Лойко Н.П. Інформаційно-комунікативна компетентність як засіб партнерської взаємодії вчителя та учня.

docx
Додав(-ла)
Єгорова Ірина
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку