Стаття "Історичні аспекти становлення та розвитку черлідингу як виду спорту"

Про матеріал
У статті здійснено аналіз історичного розвитку черлідингу в США, Європі, надано коротку характеристику специфіки виду спорту, основних номінацій, правил змагань. Визначено перспективи розвитку черлідингу в Україні. Матеріали статті можуть бути використані вчителями фізичної культури, а також організаторами позашкільної роботи з дітьми.
Перегляд файлу

Романець М.В.

 

Історичні аспекти становлення та розвитку черлідингу як виду спорту

 

За останнє десятиліття на арену вийшло багато раніше невідомих видів спорту. Нині протікає процес їх формування, пов'язаний з підготовкою тренерських кадрів, визначення самого змісту рухової діяльності, суддівства, відновлення вікових меж контингенту спортсменів. Кількість видів спорту, що з'явилися, охоплює широкий діапазон. Серед усієї цієї безлічі варіантів особливе місце займає черлідинг. Черлідинг - це не просто вид танцю, а спортивний напрямок. Він поєднує в собі виконання танцювальних, гімнастичних елементів і акробатичних трюків. Як правило, черлідинг використовується для підтримки спортсменів під час командних ігор, змагань і т.д. Цей танцювальне напрямок зародився в Сполучених Штатах в кінці дев'ятнадцятого століття. Термін з'явився завдяки поєднанню двох англійських слів: cheer - схвалювати, підтримувати і lead - керувати, вести. Офіційно поняття «черлідінг» було зареєстровано в 1898 році. Імпульсом для появи черлідингу став розвиток американського футболу. Саме на матчах цього виду спорту  почали з'являтися групи підтримки. Спочатку черлідінг був виключно чоловічим видом спорту. . Красномовно про це говорить той факт, що першим черлідером є Джек Кемпбелл. Однак, коли в команду групи підтримки була прийнята перша дівчина, всі відразу зрозуміли, що з жіночим обличчям черлідинг набагато привабливішим і видовищнішим. На даний момент 97% черлідерів - дівчата.

Однак, вже давно черлідінг став більше, ніж звичайний виступ красивих вболівальниць. Сьогодні з черлідингу проводяться Чемпіонати Європи та Світу. Черлідинг став менш популярним на початку двадцятого століття, але після Другої світової війни знову трапився бум черлідингу. В 30-ті роки в університетах і коледжах стали активно використовувати помпони - атрибут, який і до цього дня є візитною карткою черлідингу. У 60-х роках в таких великих країнах, як США і Великобританія черлідінг стає невід'ємною складовою всіх спортивних змагань. До цього виду спорту починають ставитися не як до розваги, а як до необхідності, адже підтримка - це запорука виграшу. Згодом, завдяки жінкам, в черлідінг додалися гімнастичні елементи. Також в 1985 році був придуманий помпон. Виступи черлідерш ставали все більш яскравими та емоційними, що сприяло процвітанню даного виду спорту. До цього дня черлідінг (що означає підтримку спортивних команд) не здає позицій.

Цікаво, що черлідингом займалися такі знаменитості як Мадонна, Рональд Рейган, Франклін Рузвельт, Дуайт Ейзенхауер, Джордж Буш молодший, Меріл Стріп, Стів Мартін, Кемерон Діаз, Майкл Дуглас, Джеймі Лі Кертіс, Джиммі Стюарт.

Одяг - це один з головних атрибутів в черлідингу, яким танцівниці намагаються впливати на глядача. Як правило, виконавці виступають в спортивних коротких шортах і майках. Якщо номер виконується на підтримку якоїсь спортивної команди, то і кольор одягу будуть використовуватися саме цього клубу. Коли виступ відбувається на будь-якому змаганні серед черлідерів, тоді кожна група підтримки виступає в формі свого танцювального колективу.

Черлідинг поєднує в собі велику кількість танцювальних стилів, таких як латиноамериканські танці, контемпорарі, хіп-хоп, фристайл-диско. Оскільки черлідинг включає в себе елементи хореографії, гімнастики та акробатики, заняття їм вимагає постійних тренувань. Черлідери доводиться робити розтяжку, тренувати гнучкість і пластичність, багатьом з нуля доводиться вчитися танцювати. Всупереч поширеній думці, в групу підтримки неможливо потрапити тільки за зовнішність. Навіть якщо дівчина відмінно виглядає в короткій спідниці, цього недостатньо, щоб стати черлідером.

Популярність черлідингу останнім часом швидко зростає. Це новий напрямок цікаво для людей різного віку, але завжди активних і люблять спорт.

Цей вид спорту ділиться на два головних напрямки:

  •               Співпраця зі спортивними командами для залучення більшого числа уболівальників, моральної підтримки спортсменів, створення сприятливої ​​атмосфери на змаганні;
  •              Змагання між командами черлідерш, на яких демонструються танцювальні, гімнастичні та акробатичні навички спортсменок.

Таким чином, черлідинг давно перестав бути лише доповненням до таких видів спорту, як футбол, баскетбол, хокей і так далі. На сьогоднішній день він став самостійною одиницею в спортивному світі.

Наряди черлідерш - один з головних елементів постановки, адже від нього залежить, наскільки емоційним буде номер спортсменів. Відповідно, костюми повинні бути яскравими і кольоровими. Тканина можна розшивати блискучими паєтками або бісером.

Так як черлідинг - це командний вид спорту, все танцюристи одягнені в однаковий одяг. Костюми шиються з еластичної тканини, яка щільно прилягає до тіла і не сковує рухи. Варто зауважити, що наряд черлідерш не повинен відкривати інтимні частини тіла або показувати нижню білизну (навіть незважаючи на те що зазвичай костюми досить короткі і відкриті). Що стосується взуття, то вона так само, як і одяг, повинна бути однаковою. Для зручності танцівниць слід вибирати кросівки або кеди на стійкій підошві, бажано без шнурків.

Кодекс черлідерів:

• Не можна вживати алкоголь, приймати наркотичні засоби або речовини для допінгу.

• Ніколи не використовуйте лайливу лексику в своїй промові і лаятися матом.

• Черлідер повинен з повагою ставитися до своїх суперників, до тренера, членам журі та вболівальників.

• черлідери забороняється курити, так як шкідливі звички паплюжать честь команди.

Тепер ви не тільки знаєте, що таке черлідинг, а й ознайомлені з усіма тонкощами цього виду спорту.  

Зараз черлідинг не просто вид спорту, так як в його склад входять і танці. У сучасному світі деякі люди до сих пір задаються питанням: «Що таке черлідинг?», Тоді як сьогодні існує навіть міжнародна федерація з цього виду спорту.

Вона була заснована в 1998 році, як результат підвищеного інтересу населення Європи до танцювальних і гімнастичним елементам, які виконуються перед матчами і в перервах між ними. У Міжнародну федерацію черлідингу входять такі країни, як Росія, Україна, Швеція, Австралія, Великобританія, Словенія, Малайзія, Коста-Ріка, Бразилія та інші країни-члени європейської асоціації. Перший в світі чемпіонат з черлідингу був проведений в 2001 році, в Токіо, Японія. З тих пір чемпіонат проходить щорічно. Змагання приймає країна-переможець. 

 Сьогодні з черлідингу проводяться Чемпіонати Європи та Світу. Чемпіонами в них частіше за інших стають команди з США, Японії, Фінляндії, Німеччини та Словенії. З кожним роком з'являється все більше число команд, кожна з яких привносить в свою програму нові рухи, танцювальні схеми, перестроювання. Уже більш ніж в 50-ти країнах світу створені спортивні клуби, які розвиваються в більшій чи меншій мірі. Черлідинг найбільш популярний в Північній Америці. У США свою групу підтримки зобов'язана мати кожна, навіть шкільна спортивна команда. Черлідерство вельми популярне і в Японії. Там його навіть вивчають в рамках шкільної програми.

Цікавий факт: Близько 50% всіх спортивних травм в США припадає на черлідерів. І все ж мільйони дівчат у всьому світі мріють потрапити в престижну шкільну або університетську команду черлідерів.

Отже, черлідинг - новий вид спорту. І щоб почати ним займатися, з'ясуйте всі нюанси і зважте за і проти. Успіхів!

 

ЛІТЕРАТУРА

  1. Боляк А., Боляк Н. Вплив занять чирлідингом на формування лідерських якостей студентів вищих навчальних закладів // Спортивна наука України. 2016. № 2 (72). С. 61‒67.
  2. Зинченко И.А., Луценко Л.С., Боляк Н.Л., Боляк А.А. Особенности содержания композиций соревновательных программ в черлидинге / И.А. Зинченко, Л.С. Луценко, Н.Л. Боляк, А.А. Боляк [Текст] // Слобожанський науково-спортивний вісник, 2012. – № 3. – С. 74-78.
  3. Коротаева О. В. Черлидинг: методические указания к практическим занятиям для студентов всех специальностей. Мурманск: Изд-во МГТУ, 2009.
  4. Крикун Ю.Ю. Особенности развития черлидинга как вида спорта в Украине / Ю. Ю. Крикун [Текст] // Фізичне виховання різних верств населення. Педагогіка: теорія і методика фізичного виховання "Наука і освіта", №4, 2013 67 – 2007, № 7 – С. 39-41.
  5. Тимофеева О. В. Чирлидинг в системе физического воспитания студенток // Теория и практика физической культуры. 2008. № 11. С. 36‒38.
  6. Чирлідинг: правила змагань / А. А. Боляк, Ю. Ю. Крикун, Е. І. Ауштикальніс, Н. Л. Боляк. К.: Всеукр. федерація черлідигу, 2005. 76 с.
  7. Шиян О. Історичні аспекти становлення та розвитку черлідингу у світі та Україні // Спортивний вісник Придніпров’я. 2013. № 2. С. 196‒199.

 

 

docx
Додано
19 листопада 2019
Переглядів
2148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку