Стаття Мислити критично

Про матеріал
Мислити критично – виклик сучасного світу. Мислити критично — це більше, ніж просто мислити чітко чи раціонально; це про незалежне мислення. Це означає формулювати власні думки та робити висновки незалежно від зовнішнього впливу. Йдеться про дисципліну аналізу та бачення зв’язків між ідеями, а також про широку відкритість до інших точок зору та думок.
Перегляд файлу

Мислити критично – виклик сучасного світу.

   Мислити критично — це більше, ніж просто мислити чітко чи раціонально; це про незалежне мислення. Це означає формулювати власні думки та робити висновки незалежно від зовнішнього впливу. Йдеться про дисципліну аналізу та бачення зв’язків між ідеями, а також про широку відкритість до інших точок зору та думок.

 

Що таке критичне мислення?

Якщо ви вже стикалися з цим терміном раніше, то ви повинні знати, що це складна тема для обговорення. Але давайте спробуємо розібрати це в максимально спрощеному вигляді. Критичне мислення — це процес активної концептуалізації, аналізу та застосування інформації, зібраної шляхом спостережень, досвіду чи роздумів. Він спирається на раціональність і міркування. Критичне мислення - це здатність знаходити рішення на основі оцінки, логіки та доказів.

Тепер давайте зрозуміємо переваги критичного мислення.

1] Допомагає покращити прийняття рішень

2] Покращує здатність вирішувати проблеми

3] Удосконалює дослідницькі навички

4] Відшліфовує творчість

5] Стимулює цікавість

   Навчання навичкам критичного мислення має потенціал для демонстрації глибокого впливу на інтелектуальний розвиток учня та загальний успіх у житті. Постійно заохочуючи критичне мислення, викладачі дають своїм учням можливість аналізувати інформацію, оцінювати її достовірність і актуальність і приймати обґрунтовані рішення.

   Зрештою, саме через навчання критичного мислення ми допомагаємо учням стати кращими громадянами та учасниками світу, що постійно змінюється.

Декілька способів навчити навичок критичного мислення

1. Почніть із запитання

Почати із запитання – це найпростіший спосіб зацікавлення . Що ви хочете дослідити та обговорити? Це не повинно бути запитання, на яке можна відповісти «так» чи «ні». Це важливі запитання, які надихають на пошук знань і вирішення проблем. Вони чудово сприятимуть розвитку навичок критичного мислення.

Коли ви ставите запитання учням, заохочуйте мозковий штурм. Запишіть можливі відповіді на дошці або великому блокноті як орієнтир. Відкриті дискусії з учнями є великою частиною визначення проблеми.

2. Створіть основу

Учні не можуть мислити критично, якщо вони не володіють необхідною інформацією. Починайте будь-яку вправу з перегляду пов’язаних даних, щоб гарантувати, що вони зможуть пригадати факти, що мають відношення до теми.

3. Техніка  одного  речення

Спробуйте цю вправу: сформуйте групи з 8-10 учнів. Далі попросіть кожного учня написати одне речення з описом теми на аркуші паперу. Потім учень передає папір наступному, який додає своє розуміння наступного кроку одним реченням. Однак цього разу учень згортає папір, щоб закрити своє речення. Тепер видно лише їхнє речення і попереднє, тому щоразу, коли учні передають папір, вони бачать лише одне речення.

Мета полягає в тому, щоб учні продовжували додавати наступний крок свого розуміння. Це вчить їх орієнтуватися на певний момент часу. Крім того, вони вчаться застосовувати свої знання та логіку, щоб пояснювати свої думки якомога зрозуміліше.

4. Поверніться до рольової гри

Рольові ігри завжди були чудовим методом тренування критичного мислення. Ось чому актори невтомно шукають свої ролі, оскільки це передбачає вселення в іншу персону та її характеристики. Щоб стати кимось іншим, потрібно розвинути як аналітичний, так і творчий розум.

Об’єднайте учнів у пари та попросіть їх дослідити конфлікт, пов’язаний із взаємодією двох відомих історичних постатей. Потім попросіть їх вирішити, якого персонажа вони виберуть грати. Кожен з них матиме різні точки зору на цей конфлікт. Нехай вони обговорюють це, поки вони не зможуть взаємно пояснити точку зору іншого. Останнім завданням для кожного буде запропонувати компроміс.

5. Розмова через ескіз

Незважаючи на те, що ми за своєю природою вчимося візуальному, може бути важко ефективно передати ідею без слів. Тим не менш, переклад думок у форму картинок чудово заохочує критичне мислення. Це допомагає учням мислити, використовуючи інший набір розумових навичок, а також це чудовий спосіб залучити їх до ідеї.

 

Критичне мислення вимагає інтенсивної роботи та концентрації, але учні повинні практикувати його самостійно протягом більшої частини процесу.

 

Існує різниця між запам'ятовуванням і навчанням. Ця відмінність полягає в критичному мисленні. Усе, що учні вивчають у школі, може мати практичне значення у їхньому професійному житті. Вони  повинні володіти навичками критичного мислення, щоб не просто слідувати ідеям чи фактам, а й знаходити значення та зв’язок, що стоїть за ними.

Отже, як розвинути навички критичного мислення, будучи учнем?

  1. Ставте запитання!

 Часто можна побачити, що учні вагаються ставити запитання в класі. Це може бути результатом страху виступати на публіці або збентеження. Але не цурайтеся ставити запитання, які можуть допомогти вам краще вчитися. Постановка запитань покращує ваше критичне мислення під час навчання.


• Чи можете ви розповісти більше? • Чи можете ви навести приклад? • Чи є інший спосіб дізнатися це? • Чи можу я використовувати іншу точку зору? • Чи можете ви пояснити це простіше?

 

2. Беріть участь в дискусіях

Навички критичного мислення для учнів можна розвинути через соціальний досвід. Якщо у вас є можливість брати участь в обговореннях, як онлайн, так і офлайн, ви повинні це зробити. Це допоможе вам знайти різні точки зору, познайомить вас з новою інформацією, ви зіткнетеся з розбіжностями, тощо.

3. Практикуйте активне навчання

Якщо ви хочете запам’ятати те, що ви вивчили через розуміння, а не просто повторюючи це незліченну кількість разів, тоді ви повинні практикувати активне навчання. Це метод навчання, який базується на досвіді. Активного навчання можна досягти за допомогою групового навчання, тематичних досліджень, демонстрацій, візуального навчання тощо.

4. Вивчіть за допомогою прикладів

Інформацію легко запам’ятати через приклади та історії, оскільки вони відображають практичні наслідки. Вони сприяють усвідомленому навчанню. Приклади з реального життя, анекдоти, аналогії та факти допомагають розвивати навички критичного мислення.

5. Виходьте за рамки академічного навчання

Академічна навчальна програма допоможе вам закласти основу для подальшого навчання. Неможливо зібрати кожну частинку знань у світі чи навіть про певну тему. Але якщо щось вразить вашу цікавість, тоді вийдіть за межі своїх академічних підручників і віддайтеся більше дослідженню та навчанню за допомогою Інтернету.