Стаття"Соціалізація людей з інвалідністю через спорт. Волейбол сидячи"

Про матеріал
Характеристики волейболу сидячі. Відмінності від класичного волейболу. Соціалізація людей з інвалідністю через волейбол.
Перегляд файлу

 

 

Характеристика гри у волейбол сидячи.

 

 Волейбол - це гра, в якій грають дві команди на ігровому майданчику 10х6 м. розділеному сіткою довжиною - 6,5 м. ,шириною- 0,80 см. і висотою- 1,15 м. для  чоловіків ,та - 1,05 м. для жінок.

Є різні версії приємлемі при специфічних обставинах, щоб запропонувати багатосторонність гри для кожного. Команда може складатись максимум з 12 чоловік , включно максимум 2-х гравців, класифікуючи як «мінімально непрацездатних (гандикоп)», 1 тренера, 1 інструктора, та 1 лікаря, але на майданчику може бути включно один гравеь, класифікований , як «мінмально непрацездатний».

 

Мета: Посилання м`яча через сітку , щоб він приземлився на майданчик суперника і тим  самим заважати зусиллю суперників. Команд має 3 удари для поверненя м`яча  (у доповненні блокуючого контакту).

М`яч вводиться в гру подачею:  ударом подаючого через сітку у напрямку противника. Подача проводжується до тих пір, доки м`яч не приземлиться на ігровий майданчик, вийде в аут або команді не вдастся повернути його правильно. У волейболі команда виграє подачу, набирає очки (система очок подачі). Коли приймаюча команда виграє подачу, вона отримує очко та право на подачі, а її гравці переміщуються за годинниковою стрілкою. У момент, коли подаючий б`є по м`ячу , він повинен бути в зоні подачі, а його ягодиці не повинні торкатись майданчика (включно крайню лінію). Також у правилах з сидячого волейболу прописано, що позиції гравців визначаються і контролються за позицією їх ягодиць. Це означає , що кисть(і) та /або нога(и) гравця можуть знаходитьсь у зоні атаки( гравця задньої лінії під час удару атаки), на майданчику(подаючого під час удару  подачі), або у вільній зоні за межами майданчика ( любого гравця під час удару подачі). Торкатись майданчика суперника ступней/ступнями/ногою/ногами дозволяється в любий момент гри при умові,що гравець не заважає гравцю-супернику. Гравець повинен повернути ногу(и)/ступню(і) безпосередньо на свій майданчик . Торкатись майданчика суперника кистю руки при умові, що деяка частина витягнутої кисті залишається або у контакті,або прямо над центральною лінією. Контакт з майданчиком суперника  іншою частиною тіла заборонено.

 

Гравцям передньої лінії дозволяється завершити удар на подачі суперника, коли м`яч знаходиться у фронтальній зоні та знаходиться чітко  вище лінії сітки, також дозволяється блокувати подачу супротивника.

 

Гравець задньої лінії може виконуати любий тип атакуючого удару на подачі  суперника з любої висоти при умові, що під час удару, ягодиці гравця не торкаються,або не пересікають лінію атаки.

Гравець повинен мати контакт з майданчиком від плеч до ягодиць весь час, коли розігрується м`яч. Підійматись або робити кроки заборонено. Тимчасова, коротка втрата контакта дозволяєтьсялише у двох випадках:

1) при першому ударі команди (виключаючи блок та атакуючий удар, коли м`яч цілком  вище верха сітки);

 2) під час оборонюючої гри ,щоб спасти м`яч. В любому випадку, слідуючи цим діям , м`яч може пійти прямо над майданчиком суперника.

 

 

 

               

 

 

  Сучасний волейбол сидячи став набирати популярність з момента включення його в програму паралімпійських ігор. Це атлетична гра , та до паролімпійців ,котрі беруть участь у різних світових рівнях, пред`являються високі вимоги. Паролімпійський волейбол, на сьогоднішний день являє собою відмінно координованого, рухомого, швидко думаючого на майданчику спорсмена.

В першу чергу, волейбол сидячи - це командний вид спорту , тому люди, які перенесли фізичні та психологічні травми, мають змогу знайти друзів серед учасників - гравців.

Ця гра надає можливість подалати скутість, адаптуватися до нового суспільства. Але пересуваючись за допомогою рук та ніг по невиликій території під час гри, не так просто.

Після тривалої гри , у гравців можуть з`явитись мозолі на долонях і починають боліти м`язи.

Однак незважаючи на всі складності гри, вона набуває популярності серед людей з обмеженими можливостями. У гравців дуже добре розвивається  реакція і ця гра дає хороше рознавантаження  і заряд бодьорості.

Дана гра сприяє розвитку рухового апарату, а також виховує не тільки основні фізичні якости(такі як швидкість реакції, спритність, витривалість,сила) але і вміння орієнтуватись і пристосовуватись до постійно мінливих ситуацій, вибирвти з багатого арсеналу технічних засобів найбільш раціональні, швидко переходити від одних дій до інших.

Систематичні заняття волейболом сидячи сприяють зміцненню дихальної, м`язової і сердцево-судинної системи організму, розвитку високої рухливості нервових процесів.

         Можна  зробити висновки,що волейбол сидячи має безмежний потенціал і може бути популярною грою серед різних груп населення:

- спортсменів , не маючих високих спортивних досягнень в класичному волейболі, в яких є шанс проявити себе у данному виді спорта де акцент робиться на швидкість, техніку, і тактику;

- професійних спортсменів, т. я. волейбол сиидячи може бути достатньо корисним в якості підготовки;

- травмованих спортсменів;

- людей бажаючих займатись спортом.

Якби всі ці групи займались цим видом спорта, то можна було б володіти позитивним до комунікативним і соціальним ефектам адже люди з обмеженою руховою активністю (інклюзією),а також здорові зможуть займатися один з одним в однакових умовах незалежно від стану їх здоров`я. Також люди з інлюзією будуть відчувати себе невід`ємною частиною спортивного товариства, якому доступний спорт і участь  у змаганнях.

 Сидячий волейбол-це адаптований варіант класичного волейболу для осіб з ураженням  опорно-рухового апарату, в якому присутні не меньш спортивний азарт і видовищність.

На данний момент, цим  видом спорту займаються люди не тільки з порушенням опорно-рухового апарату, але і здорові люди з травмами кінцівок або хребта.

Зокрема , для розвитку волейбола сидячі і визнання його як спорт «рівних можливостей» у місті  Дніпро вже два роки поспіль Дніпровська обласна громадськ організація «Рівні можливості»     засновник якої є Олексій Харламов , спортсмен Української  Паралімпійської  збірної команди з волейболу сидячи , та за підтримки  міської влади,  проводяться відкриті тренування , «майстер-класи» з участю зірок спорту,  турніри,  змагання з «пляжного» та «класиного» волейболу сидячи , та фестивалі за участю всіх  категорій населення з цього виду спорту. Все це саме  для того, щоб спонукати  популярізації та розвитку , підвищення майстерності спортсменів – волейболістів, посиленню цікаості глядачів до гри та виявленню кращіх команд у данному виді спорту.

Також для соціалізації людей з інвалідністю через спорт, проводяться тренування не лише  з волейболу сидячи,але і заняття  кросфітом , сплав на каяках, виїздні тренування на свіжому повітрі , тренування з варкауту та багато різних спортивно-масовіх заходів та проектів.

Проект реалізуеться за Дніпропетровською обласною організацією «Рівні можливості» за фінінсово підтримкою Європейського союзу через Internathional Alert у партнерстві з Tomson  media. Ідея проекту полягає в тому, щоб люди з інвалідністю не замикались у собі та у своїх оселях ,а через спорт та тренування виходили в світ і бачили,що вони не одні такі в суспільстві і цього не потрібно соромитись.

Завдяки проекту вони можуть знаходити нових друзів, спілкуватись один з одним не лише на ігровому майданчику  і на тренуваннях у спортивних клубах але і поза ними у вільний для себе час.

Про цю проблему потрібно говорити ,а не замовчувати, щоб не лише дорослі, а і діти бачили, що такі люди існують серед нас і йх  нажаль не мало,бо через війну на Сході України ,повертається додому багато бійців АТО з пораненнями та інвалідністю,а спорт допомогає їм у реабілітації не лише фізично,а і психологічно.

Раніше на вулиці ,коли діти бачили людей з обмеженими можливостями ,дивились  на них з цікавістю і навіть показували пальцем, зараз цього рпактично не спостерігаеться. Люди почали відноситись до людей з інклюзією з розумінням та з більшою повагою. 1портсмен из ампутаціею ніг,можуть переміщуватись на протезах та на велосипеді і це не визиває у людей якоїсь неадекватної реакції,а на мій погляд навпаки,ти розумієшь,які вони молодці! Що неможна здаватись та замикатись у собі, потрібно насолоджуватись тим, що в тебе є ,ажде комусь може бути набагато гірше ніж тобі.Спілкування та сувмісне тренування з такими людьми мене підштовхнуло для написання цієї статті. Дуже хочеться поділитись своїми враженнями і сказати, що вони дуже добрі , позитивні люди котрі прагнуть  кращого, позитивно мислять незважаючи  нінащо і їм потрібна підтримка суспільства і влади. В цих людях  є такі якості, котрих не побачиш навіть у деяких цілком здорових та успішних  людей,а сорт допомогає об `єднатись і працювати всим разом на результат.

І на останок хочеться побажати, щоб  наше суспільство було «без бар`єрів».

 

doc
Пов’язані теми
Фізична культура, Інші матеріали
Інкл
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
701
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку