Стаття "Вода - безцінний скарб"

Про матеріал

Подана стаття стане на допомогу вчителю, який займається з учнями туристичною діяльністю або веде географічний гурток. Мета даної публікації – навчити виживанню в екстремальних ситуаціях, а саме добути питну воду, адже для повноцінного життя людині необхідно близько двох літрів води в день, без води вона може прожити всього від трьох до шести днів

Перегляд файлу

ВОДА – БЕЗЦІННИЙ СКАРБ

 

А чи замислювались ви, що було б на Землі, якби не було води?

Без води життя гине – в’яне квітка, страждає звір, змовкає пташка. Все живе на Землі потребує води. Кожна її крапля є дорогоцінним даром природи. Вода напуває землю, а земля годує людину.

Французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері сказав про цю речовину:«Вода! У тебе немає ані смаку, ані кольору, ані запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке! Не можна сказати, що ти необхідна для життя: ти – саме життя! Ти сповнюєш нас радістю, яку не поясниш нашими почуттями. Ти найбільше багатство у світі …»

Саме з води вийшли всі живі істоти, тому і ми – діти води. Вчені стверджують, що організм дорослої людини складається з води на 70%, дитини - на 80%, плід в п'ятимісячному віці взагалі на 94%.

Зараз вода займає 70% поверхні планети. Від усіх світових водних ресурсів прісна вода - це всього 3%.

Вода – саме життя! В умовах екстремального виживання, водойма – це не тільки джерело питної води. Вода здатна забезпечити людину, яка заблукала, безліччю цінних для виживання речей.

Уявимо, що людина потрапила в екстремальну ситуацію, її занесло у відкрите море, або вона опинилася в пустелі, або там, де немає річок та водойм... Найголовніше питання, яке постає в такій ситуації, а де ж взяти питну воду? Для повноцінного життя людині необхідно близько двох літрів води в день, без води вона може прожити всього від трьох до шести днів.

Опріснення морської води

При автономному плаванні у відкритому морі, гостро стоїть питання забезпечення прісною, питною водою. Навколо буквально ціле море води, але вся вона солона – не придатна для пиття. Як же бути людині, що опинилася без запасів води? Як отримати прісну воду в морі?

Опріснити морську воду можна за допомогою пристрою – дистилятор (опріснювач). Для виготовлення цього пристрою потрібно взяти миску або іншу широку посудину, на дно поставити порожній кухоль. У миску налити морську воду і накрити її поліетиленом. Закріпити плівку до миски мотузкою. По центру, над кухлем покласти камінчик. Пристрій готовий. Залишилось поставити конструкцію на сонці… і чекати. Якщо є можливість розпалити багаття і є залізний посуд – воду можна опріснювати в рази швидше, ніж на сонці. Принцип дії досить простий: морська вода в мисці випаровується; на плівці зверху з'являється конденсат, який стікає до центру, завдяки вазі предмета, що лежить зверху; краплі конденсату капають в кухоль – це вже прісна, придатна для пиття вода.

Пошук води в пустелі

Коли питання стосується виживання в екстремальних умовах, доводиться вирішувати найскладніші завдання. Добути воду в пустелі - це надзавдання, від вирішення якого прямо залежить - доживете ви до завтра, чи ні... Отже, де ж добути воду в пустелі?

Варіант 1. Русла пересохлих або старих річок, низини.

Знайшовши низину або русло пересохлої річки, слід пробувати копати в найбільш низинних місцях. Якщо вдається дістатися до вологого піску, потрібно ще поглибитися, в надії, що лунка почне заповнюватися водою. Воду можна відкачувати за допомогою пустотілої трубочки, соломинки.

Варіант 2. Рослини.

Рідкісні рослини пустелі можуть стати альтернативним джерелом для поповнення запасів рідини в організмі. Але слід бути обережними, адже багато рослин пустелі отруйні.

Варіант 3. Збір роси.

Перепадів температур між ніччю і днем та незначної вологості повітря достатньо для появи роси. У звичайних умовах роса відразу вбирається в пісок. Можна виготовити уловлювач для роси, що працює за принципом сонячного конденсатора. Тільки потрібно мати в наявності шматок плівки або брезенту. Викопують значну ямку, глибиною до метра і діаметром 1-1.5м. На дно ставиться посуд для збору води, строго по центру. Площа лунки закривається плівкою і по центру укладається камінь, так, щоб він був прямо над посудиною. В результаті конденсації в посудині буде збиратися вода.

Варіант 4. Збір дощової води.

Видобуток прісної води вкрай важлива справа для виживання в будь-якій місцевості. Але як у джунглях і тайзі, так і в степу і горах йдуть дощі. Десь дуже часто, а десь рідко, але йдуть. Дощова вода - прісна вода, придатна для пиття. Так що, коли починається дощ, не слід втрачати час дарма, а потрібно постаратися зібрати якомога більше дощової води. Потрібно заповнити, по можливості, всі наявні ємності. Дощова вода дійсно дуже чиста, без будь-яких солей і домішок. Дощова вода - це волога, що випарувалася з поверхні водойм, а потім, сконденсувалася в атмосфері і випала у вигляді дощу на Землю. Коли вода випаровується, то всі шкідливі домішки, мікроби і паразити залишаються, а в атмосферу йде чиста вода. Отже, дощова вода - абсолютно чиста. Щоб зібрати дощову воду, потрібно скористатися якомога більшою поверхнею. Найкраще, створити воронку, або жолоб водостоку з великого шматка картону, плівки, заліза, широких листків рослин. Скористатися великою поверхнею і стік з неї спрямувати в отвір ємкості.

Вода – ключовий фактор виживання

Опинившись сам на сам з дикою природою, людина втрачає багато рідини, тому що постійно рухається, знаходиться під впливом спеки і сонця. Це призводить до ризику зневоднення, якщо не знайти джерело води.

Якщо ж пощастило знайти джерело води – це не означає, що вода в ньому чиста, придатна для пиття. Навіть у проточному і на перший погляд кришталево чистому струмку, вода може нести в собі загрозу у вигляді різних паразитів, бактерій тощо. Особливо небезпечно пити воду зі стоячих водойм та калюж... Наслідки від пиття з таких джерел можуть бути згубними для людини. При зараженні якою-небудь інфекцією, вона напевно звалить людину з діареєю, відбере багато сил, необхідних для боротьби за виживання, знову ж таки – призведе до ще більшого зневоднення. Можна підхопити від води і більш серйозну заразу, здатну вбити людину значно швидше. Тому до питання вибору джерел води слід підходити з особливою обережністю, яку б спрагу людина не відчувала.

Для більшої безпеки не слід пити воду безпосередньо з водойми. Краще вирити поруч на березі невелику ямку, почекати, поки в неї набереться вода і її вже далі кип'ятити або просто пити. Справа в тому, що таким чином вода профільтровується через пісок і ґрунт. З цієї ж причини, набагато безпечніше пити воду, що пройшла фільтрацію в ґрунті.

Ознаки чистоти води:

  • на вигляд прозора і чиста;
  • відсутність запаху;
  • відсутність дивних присмаків;
  • наявність у водоймі раків, креветок, дрібної рибки.

Для гарантії воду слід відфільтрувати, прокип'ятити або обробити спеціальними окислювачами тощо.

Вода і людина

Вода сприяє схудненню: випиваючи більше двох літрів, організм швидше очищується від шлаків. Вода,випита перед їжею, добре притупляє голод.

Краще вживати воду перед їжею, за 30 хвилин. Звичайно, пити воду слід завжди при виникненні спраги, а після прийому їжі рекомендується пити її тільки через 2 години.

Щоб уникнути розвитку безлічі захворювань, треба випивати в середньому не менше 8 склянок води. Саме стільки води втрачається щодоби нашим тілом. Пити воду слід порціями по 2 склянки.

Люди, що випивають необхідну кількість води щодня, менше схильні до виникнення серцевого нападу, ніж ті, хто п'є мало чистої води.

Вода допомагає позбавленню від шкідливих звичок, включаючи потяг до кофеїну, алкоголю та наркотиків.

За своє життя людина випиває приблизно тридцять п'ять тонн води.

 

Кожна краплина води – це безцінний скарб, завдяки якому й існує життя на нашій планеті. Цінуйте його, оберігайте, і не зміліють криниці ваших душ, не вичерпається добро на нашій Землі.

docx
Додано
2 січня 2019
Переглядів
1655
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку