Презентація «Будова атмосфери». «6 клас

Про матеріал

Презентація з географії 6 класу допоможе вчителю та учням провести уроки на тему: «Будова атмосфери». Зміст презентації: Атмосферне повітря.

Роль газів. Будова атмосфери. Як вивчають атмосферу. Висновок.Тестові завдання для перевірки знань.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова атмосфери Атмосферне повітря. Роль газів. Будова атмосфери. Як вивчають атмосферу Висновок

Номер слайду 2

Атмосфера — повітряна оболонка Землі, пов’язана з нею силою тяжіння, яка бере участь у її добовому і річному русі. Це верхня і найменш щільна з усіх оболонок. Атмосфера

Номер слайду 3

Атмосфера. Атмосферне повітря розсіює сонячні промені вдень, вночі воно оберігає землю від охолодження, є своєрідним щитом планети. Воно захищає від метеоритів, смертоносних космічних променів.

Номер слайду 4

Азот 78%Кисень21% в тому числі: вуглекислий газ (0,03 %), водяна пара, дим, сажа, пилІнші гази1%СКЛАД ПОВіТРЯ

Номер слайду 5

Д . Кисень-21%Азот-78%СКЛАД ПОВІТРЯАзоту в земній атмосфері найбільше (78 %) порівняно з іншими газами. В атмосферу азот надходить унаслідок життєдіяльності мікроорганізмів. Майже весь вільний кисень в атмосфері є продуктом фотосинтезу, під час якого зелені рослини засвоюють вуглекислий газ і воду, а виділяють кисень.

Номер слайду 6

Азот Кисень. Роль газівзабезпечує дихання та горіння. необхідний рослинам для фотосинтезу Азот входить до складу білків — речовин, з яких складається все живе. В організм тварин і рослин і людини вінпотрапляє з допомогою бактерій ґрунту, які поглинають його з повітря. Вуглекислий газ утворюється під час розкладання органічних речовин, бродіння, дихання, згорання палива. В атмосферу він надходить під час виверження вулканів, з мінеральних джерел, ґрунту, продуктів гниття та з промислових підприємств. Вуглекислий газ

Номер слайду 7

Водяна пара потрапляє в атмосферу в результаті випаровування води з земної поверхні. Її вміст у повітрі не однаковий на різних територіях і змінюється протягом року. З водяної пари утворюються хмари та опади. піднімається від поверхні Землі. Тверді частинки, що містяться в атмосфері у завислому стані, - це космічний і вулканічний пил, дим, кристалики солі, пилок рослин, мікроорганізми тощо. Вони зменшують кількість сонячної енергії, що надходить до Землі, сприяють швидкому згущенню водяної пари та утворенню хмар.

Номер слайду 8

Тропосфера. Стратосфера. Верхні шари атмосфери50 - 55 км8 – 18 км. Будова атмосфери

Номер слайду 9

Будова атмосфери. Над нею послідовно розташовані стратосфера та верхні шари атмосфери Протягом багаторічних досліджень атмосфери виявлено, що повітряна оболонка складається з кількох шарів, які називають сферами. Між шарами немає чітких меж, вони поступово переходять одинв інший. 50 - 55 км 8 – 18 км. Шар повітря,прилеглий до земної поверхні, називають тропосферою. верхні шари атмосфери

Номер слайду 10

Тропосфера80%повітря Тропосфера - це перший, дуже важливий для людини «поверх» атмосфери. Тут відбуваються всі атмосферні процеси і явища, формується погода. Верхня межа тропосфери над екватором піднімається до 18 км, а над полюсами - лише 8 км.

Номер слайду 11

Тропосфера У тропосфері зосереджено близько 80% усього атмосферного повітря та завдяки випаруванню з поверхні Океану – майже уся атмосферна вода, з якої формуються хмари й випадають опади. Тобто погода зароджується саме у прилеглому до Землі шарі повітря.

Номер слайду 12

У тропосфері над планетою пересуваються гігантські повітряні вихори, відбуваються горизонтальні та вертикальні рухи повітря — вітри, утворюються тумани, хмари, опади.

Номер слайду 13

Стратосфера. Тропосфера. Стратосфера20%повітря. Стратосфера розміщується над тропо­сферою до висоти 55 км. й містить понад 29% повітря атмосфери. Повітря там дуже розріджене. У ньому майже немає домішок і водяної пари. Тому, як правило, немає й хмар.

Номер слайду 14

Перламутрові хмари над протокою Лемайер. Антарктида. Лише інколи у стратосфері виникають перламутрові хмари – тонкі прозорі утворення з кришталиків криги, які ледь помітні після заходу та перед сходом Сонця.

Номер слайду 15

Вище стратосфери знаходяться верхні шари атмосфери. Вони усі разом концентрують менше1% атмосферного повітря, яке тут дуже розріджене й легко пропускає заряджені частки з Космосу. Ці частки притягуються, як магнітом, до полюсів Землі. Тому там на висоті 80-1000 км постерігаються полярні сяйва від кількох хвилин до кількох діб. Верхні шари атмосфери< 1%повітря

Номер слайду 16

Світіння буває жовто-зеленим, біло-блакитним, фіолетовим у вигляді плям, смуг, стовпів. У верхніх шарах атмосфери також поширюються радіохвилі, а у періоди підвищеної сонячної активності зароджуються магнітні бурі.полярні сяйва

Номер слайду 17

Біля земної поверхні, де сила тяжіння зростає, повітря щільніше і важче. З висотою воно стає більш розрідженим. Тому чіткої верхньої межі атмосфера не має. Умовно її проводять на висоті 3 тис. км. Там атмосфера поступово переходить у космічний простір. Верхні шари атмосфери

Номер слайду 18

У верхніх шарах атмосфери повітря таке розріджене, що майже не вбирає сонячного тепла і не розсіює сонячного світла. Тому космонавти, пролітаючи там, бачать небо не блакитним, а чорним. Там одночасно світять і Сонце, і зорі.

Номер слайду 19

Озоновий шар. Шар газу озону. УФП На висоті 22–25 км у стратосфері існує озоновий шар, який наче екран поглинає ультрафіолетові промені, які згубно діють на життя живих організмів.

Номер слайду 20

Озонова дірка над Антарктидою. Виникла внаслідок розрушення озонового шару. Антарктида

Номер слайду 21

Тема 2 ˝Будова атмосфери"Зосереджено 80% усього атмосферного повітря. Містить менше 1% атмосферного повітря, яке тут дуже розріджене, холодне й сухе.містить понад 29% повітря атмосфери. Тропосфера. Стратосфера. Верхні шари атмосфери

Номер слайду 22

Як вивчають атмосферу Для спостереження за станом атмосфери в різних куточках планети працюють тисячі метеорологічних станцій. Кілька разів на добу метеорологи знімають показання приладів. У важко доступних місцях (високо в горах, пустелях, полярних районах) діють автоматичні радіо­метеорологічні станції.

Номер слайду 23

В океанах їх установлюють на плавучих платформах (буйках), що утримуються якорями. Вивчають атмосферу також із науково-дослідних суден.

Номер слайду 24

До висоти 40 км підіймаютьсята метеозонди, до яких прилаштовані відповідні прилади. Вони фіксують температуру повітря, його вологість і переміщення на різних висотах. Ще вище, до 120 км, злітають метеорологічні ракета.

Номер слайду 25

З висоти 900 км метеорологічні супутники, оснащені теле-і фотоапаратурою, передають на Землю повідомлення про хмарність, сніговий покрив, забруднення повітря і поверхні тощо.

Номер слайду 26

Супутники допомагають слідкувати за змінами клімату на планеті

Номер слайду 27

На Місяці немає атмосфери, тому його поверхня нагріваться вдень до +120 ОСі охолоджується вночі до –160 ОС

Номер слайду 28

Атмосфера - повітряна оболонка Землі. Вона має шарувату будову і складається з тропосфери, стратосфери та верхніх шарів атмосфери. Кожний шар відрізняється один від одного щільністю повітря, вмістом водяної пари, температурою. Висновок 80% повітря та вся атмосферна волога сконцентровані у тропосфері. Атмосферне повітря є сумішшю багатьох газів. Основні з них азот (78%) і кисень (21%). Атмосферне повітря – найважливіша частина навколишнього середовища. Його слід оберігати від забруднення.

Номер слайду 29

Вчимося писати тести

Номер слайду 30

{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}1 слово2 слово3 ______4 слово 10 Тема ˝Будова атмосфери"

Номер слайду 31

Вміст цього газу в повітрі-78%. Прочитайте текст, вставте пропущені слова. Як називається повітряна оболонка землі? атмосфера123 Газ, який затримує ультрафіолетові промені. озон Газ, який необхідний для живих організмів, його вміст у повітрі-21%. кисень4 Нижній шар атмосфери тропосфера азот5

Номер слайду 32

У цьому шарі знаходиться майже вся водяна пара і формується погода? У цьому шарі атмосфери зосереджено 80% усього повітря. тропосфера678 У цьому шарі атмосфери повітря дуже розріджене і знаходиться озоновий шар. тропосфра. Стратосфера9 Тут виникають полярні сяйва і магнітні бурі Верхні шари атмосфери

Номер слайду 33

1. Кобернік. С. Г., Коваленко. Р. Р. Географія: Довідник для абітурієнтів та школярів загальноосвітніх навчальних закладів: Навчально-методичний посібник.— Видання друге, доповнене. —К.: Літера ЛТД,2007.2.  Географія: підручник для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл./ В. М. Бойко, С. В. Мікелі .̶ ХАРКІВ: СИЦИЯ, 2014 Джерела

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 22
Оцінки та відгуки
  1. Кібачова Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шалдаєва Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Васильчук Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Тригуба Алла Вікторівна
    Дякую. Дуже допомагають Ваші презентації у роботі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Карпенко Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Теребіленко Людмила Володимирівна
    Дякую. Ваші презентації найкращі
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Ільницька Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Калашнік Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Горбель Сніжана Іванівна
    Дякую за таку чудову розробку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Карнафель Наталя Анатоліївна
    Дякую. Використала у роботі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Новицька Лариса
    Дякую. Гарна робота
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Романова Майя
    Дякую за чудовий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Горбаченко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Давиденко Юлія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Savchenko Vlad Pavlovich
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22. Дорошева Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 19 відгуків
pptx
Додано
8 січня 2019
Переглядів
60942
Оцінка розробки
5.0 (22 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку