Стаття.Зоря Галицька. Нем'яч

Про матеріал
Стаття.Зоря Галицька. с.Нем'яч. Матеріали подаються як зразок для використання на уроках історії рідного краю. Привчають учнів до пошукової роботи і кращого пізнання історії своїх земель.
Перегляд файлу

Нем`яч

 


Село Нем`яч розташоване на схід від Підкаменя і належить до володінь польського пана Цетнера. За даними Францисканської метрики, перепис до якої було зроблено у 1819-1820 роках, у селі нараховується 79 номерів, проживає 731 чоловік, 621 з них належить до греко-католицької громади.

До села Нем`яч належить 809 моргів 1157 сажнів орної землі, з якої збирають:

  • пшениці 72 корці;
  • ячменю 2503 корці;
  • жита 2520 корці;
  • вівса 1172 корці.

3 морги 106 сажнів зайняті грядками, 165 моргів 1243 сажні – луками, з яких збирають 1046 центнерів сіна. Під лісом знаходиться 237 моргів 824 сажні землі.

Становище селян з кожним днем погіршується. Панщина становить 3-4 дні на тиждень. Крім цього селяни сплачують десятину, лагодять панські греблі і мости, тчуть і білять полотно, чешуть і прядуть вовну. На користь пана йде «відумерщина» і «одбіжчина». За найменшу неслухняність їх заковують в кайдани, кидають до в`язниць, морять голодом. Селяни платять державний і лановий податки. Постійними супутниками жителів є різні заразні хвороби. Медична допомога не надається, чимало жителів помирає.

У селі діє невелика дерев`яна церква Різдва Пресвятої Діви Марії, яку закуплено на Тернопільщині і зведено силами громади.

Жителі села займаються різними видами ремесла: ткацтво, вишивка, гончарні і столярні вироби. Святковий одяг прикрашають витканими у селі поясами-крайками і вишивками.

У Нем`ячі багато молоді, яка часто збирається на досвітки, колодки, вечорниці. Вечорами народні пісні чути у різних кутках села.

 

(Кучер Ольга, Кучер Тетяна)


 

doc
Додано
17 квітня 2021
Переглядів
600
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку