Стаття «Звукотерапія співаючими чашами» матеріал до уроку в 11 класi Мистецтво

Про матеріал

Звукотерапія співаючими чашами – сильна і потужна терапія, здатна допомогти людині знайти гармонійний, легкий стан, вільний від болю, страхів та тривоги.

Перегляд файлу

 

Стаття  «Звукотерапія співаючими чашами»

Вчитель мистецтва Молочкович Світлана Володимирівна

Ліцей  №14  м. Мелітополь  Запорізька область

                              Історія появи чаш, що співають

Звукотерапія чашами, що співають – що дає практика для очищення простору

Існує не одна версія походження чаш, що співають. Однією з них, найпоширенішою, вважається та, що духовний лідер народу Тибету і правитель Далай Лама, при зведенні палацу в Дрепунгу, наказав поставити трон у вигляді чаші, що співає.

З того часу, поява чаш пов'язують саме з цим палацом, який називається Кунгар Ава. А чаша, що співає, набула образу священного об'єкта, якому до цього дня поклоняються тибетці. Для поклоніння вони приходять до монастиря Дрепунг. Зараз це найбільший буддійський монастир, університет школи буддизму, а також місце паломництва.

Люди вірять, що людина, яка почув звук чаші, що співає, ніколи не потрапить у пекло і не буде поглинена темними силами. Так, чашки, що дійсно співають, не використовують для пиття, їжі або зберігання чого-небудь. Чаша зберігає в собі неймовірно гарний звук, який і манить людей.

На захід співаючі чаші вперше привезли лише у другій половині ХХ століття. Цьому посприяло вторгнення китайців до Тибету. Пізніше чаші виготовляли й у Японії, й у Китаї. Однак звучання вже відрізнялося від Тибету.

Саме чаші Тибету мають своє, особливе звучання, наповнене не тільки неповторною тональністю, але й мають неймовірну енергетичну силу. Стародавні ремісники Тибету передавали з покоління в покоління майстерність виготовлення таких особливих чаш.

За традицією чаша виготовлялася із сплаву 3-12 металів. Основним матеріалом була мідь, до неї домішували інші види металів; такі як олово, цинк, залізо, золото, срібло, нікель. Сучасні чаші виготовляються в Китаї, Індії, Непалі, Японії та відрізняються за технологією виготовлення. Звукотерапія як психотерапевтичний метод

Звукотерапія – “лікування” звуком. Можна сказати, що під впливом звуків, музики, відбуваються зміни у психологічному та фізіологічному стані людини у сприятливий бік.

Іншими словами, звукотерапія – сучасний напрямок психотерапії, де використання звуків допомагає зміцнити здоров'я, покращити душевний стан, нормалізувати роботу внутрішніх органів та досягти енергетичного балансу.

Співаючі чаші як звукотерапія

Наше тіло, думки, почуття, емоції мають енергію. Коли в житті порушується баланс, ми відчуваємо негатив, наші думки починають крутитися навколо негативних подій, енергія починає просочуватися у зовні. Ми починаємо втрачати життєві сили.

Це, зрештою, призводить до внутрішньої дисгармонії, а як наслідок наше тіло відображає це в собі, що призводить до нездужань, а якщо баланс не відновлювати, здатне призвести і до серйозних захворювань.

Звукотерапію чашами, що співають, по праву, можливо, вважати однією з найдієвіших, корисних і навіть «чудових» засобів. Своїми унікальними звуками вона здатна налагодити та розплутати найскладніші переплетення твоєї душі. У яких випадках використовують чаші, що співають.Чашки, що співають, все частіше стали використовувати як відновлення життєвих сил, а також для лікування низки захворювань. Їх застосовують у практиці рефлексотерапевти, психотерапевти, йогатерапевти.

З якими проблемами варто використовувати метод чаш, що співають?

Психологічні:

  •  Депресії
  •  Тривога
  •  Невроз
  •  Наявність страхів
  •  Відсутність мотивації

Звукотерапія чашами, що співають – що дає практика для очищення простору

Дзен звукотерапія співаючими чашами

  •  Апатія
  •  Проблеми у відносинах
  •  Бажання розібратися в собі
  •  Бажання знайти гармонію та спокій у душі

Фізіологічні:

  •  Порушення у роботі серця
  •  Збої в роботі ШКТ
  •  Головні болі
  •  Підвищений артеріальний тиск
  •  Панічні атаки
  •  Гінекологічні проблеми
  •  Безсоння

 

 

Фізіологічні проблеми – це наслідки затяжного психологічного дискомфорту. Тому починати роботу варто виразно з налагодження внутрішнього балансу. Саме тому співаючі чаші, безперечно, дієві в нормалізації, як душевного комфорту, так і здоров'я в цілому.

Чаші допомагають очистити ауру людини, налагодити її енергетичні протоки, налаштуватися на унікальні енергетичні вібрації.

Ще однією з областей застосування чаш, що співають, є «очищення» простору (будинок, кімната, приміщення) від негативних потоків енергії. Звук чаші настільки магічний і чистий, що простір набуває вільної, приємної атмосфери. Також встановлюється захист від негативних хвиль.

Технологія виконання вправ

Звукотерапію з чашами, що співають, можливо, проводити не тільки з фахівцями. Терапія можлива у разі самостійного використання. Виконання ґрунтується на методі медитації.

Коли людина у розслабленому стані та у спокійній обстановці занурюється у світ розслаблення та самопізнання. Ти можеш сама відтворювати звукові хвилі, якщо у тебе є чаша, що співає. Якщо ж чаші немає, зараз є аудіо та відео записи, в яких максимально чітко відтворюється музика, підібрана фахівцями для медитацій.

Найголовніше в технології проведення, максимально розслабитися і налаштуватися на позитивний лад. Свідомість зосереджується на звуках та на своїх емоціях, що виникають від цих звуків.

Які результати дає звукотерапія співаючими чашами

  •  Емоційна розрядка.

Звукотерапія здатна подарувати розслаблення всього тіла, розуму, душі та свідомості. Емоційна напруга спадає і з'являється спокій, здатність керувати своїми емоціями та почуттями. Виникає усвідомлення, що саме ти керуєш своїм життям, тілом.

  •  Звільнення від страхів.

Систематичні заняття можуть остаточно позбавити тебе страхів, які міцно засіли в твою голову. А точкові страхи легко випаровуються, відразу після досягнення повного розслаблення.

 Самопізнання

Самопізнання. Людина починає краще розуміти себе. Завдяки зануренню в «особливий» простір, йому стають зрозумілі свої бажання, цілі та завдання, він навчається слухати та чути себе. Приймати свої недоліки і навчається дбайливо ставитися до свого тіла та душі.

  •  Відновлення життєвих сил.

Чашки, що співають, здатні відновити правильну циркуляцію енергетичних потоків, що допомагає наповнитися енергією. Це в свою чергу дає можливість не тільки поповнювати життєві сили, але й не гаяти їх марно, як ми звикли це робити в метушні днів.

  •  Корекція поведінки.

Надмірна агресія щодо оточуючих, проблеми у комунікативній сфері, вікові чи особистісні зміни, кризи. У всіх цих проблемах також допомагає звукотерапія співаючими хащами.

Іноді така психотерапія використовується навіть як корекційна робота за деяких психологічних розладів. Допустимо аутизм в дітей віком чи інші порушення розвитку. Однак тут потрібний саме багатосторонній підхід.

  •  Легша реабілітація при неврологічних захворюваннях.

Реабілітація таких проблем займає багато часу та сил, а також передбачає багатоплановість підходів. Звукова терапія співаючими чашами полегшує стан і прискорює реабілітацію хворих з такими захворюваннями, як невралгія, розсіяний склероз.

  •  «Зцілення» тіла та зміцнення здоров'я.

Органічні звуки чаші, що співає, не тільки сприяють розслабленню і досягненню гармонійного стану, але і благотворно впливають на фізичний стан. Доведено зв'язок між терапією та одужанням, а також зміцненням усіх систем організму.

Звукотерапія співаючими чашами – сильна і потужна терапія, здатна допомогти людині знайти гармонійний, легкий стан, вільний від болю, страхів та тривоги.

 

 

 

 

 

docx
Додано
13 січня 2023
Переглядів
311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку