STEAM - проект "Лариса Іванова - видитна художниця України, наша землячка"

Про матеріал
«Мужність Лариси Володимирівни як художника і особистості дала їй можливість вистояти в усі часи. Їй вдалося не зробити жодної роботи на догоду комуністичного режиму. Вона – майстер ліногравюри, бездоганний майстер акварелі, один з кращих акварелістів України..."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЗО “Письмечівська середня загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів Солонянської районої ради Дніпропетровської обл.” Конкурс заочний Номінація “ Патріотизм незалежності України ”

Номер слайду 2

Пархоменко Юлія Ромащенко Єлізавета Приймак Олена Миколаївна

Номер слайду 3

Душа художника, як дзеркало, має відображати в собі всю природу; освічений смак його вибере з неї прекрасне, а талант передасть у картині. К. Брюллов

Номер слайду 4

Лариса Володимирівна Іванова, знана в Україні і за її межами художниця. Народилась 23.12.1926 р., с. Безбородькове Дніпропетровської області. Закінчила Київський державний художній інститут (1956). Педагоги з фаху – В. Касіян, І. Плещинський. Працює в галузі живопису, графіки. Основні твори: іл. до кн. – „Снігова королева” Г. Х. Андерсена (1960), „Людина”, „Царівна” О. Кобилянської (1965); „Морозко” П. Мирного; „Дивна хатка” О. Пчілки; „Лелія”, „Плине білий човник” Лесі Українки (1980-90). Член НСХУ (1956).

Номер слайду 5

Дитинство припало на 1930 – ті роки, коли почався голод. Сім’ю врятував батько, який був прекрасним столяром, робив гарні меблі, віконниці, стелив підлогу, крив дахи. Він був актором у сільському театрі, яким керував Єфрем Ткач, директор місцевої школи. В селі працював гурток «Просвіта». Ставили українські п’єси (популярна була козацька тематика). «Пам’ятаю, батько колись мені проспівав “ Ще не вмерла України ні слова, ні воля», а мама йому: «Тихо, тихо, не можна “, - згадує художниця. Тоді відверто про таке говорити, боялися. Приблизне місце хати сім’ї Іванових (с. Безбородькове)

Номер слайду 6

1945 – 1950 рр. - навчалася в Дніпропетровському художньому училищі. Там були цікаві педагоги, серед них художник Панін, учень Рєпіна. Відчутна русифікація. Забороняли все непартійне. Тому однокурсники Іванової Л.В. вибрали теми дипломних робіт саме «культівські»: «Хрущов», «Молотов», «Товариш Сталін», «Пьотр Вєлікій», «Пушкін» тощо. А Лариса Володимирівна взяла тему «Леся Українка». Ще зі шкільних років вона була закохана навіть у саме ім’я поетеси. «Мій педагог був розумний, толерантний, дозволив узяти цю тему. На відкритому занятті я читала напам’ять поему «В катакомбах». Портрет Лесі Українки На захисті дипломної роботи викладачка літератури сказала: «Лариса Іванова завжди дружила з Ларисою Косач”, - розповідає Іванова Л.В.

Номер слайду 7

Темою дипломної роботи (Київський художній інститут)обрала твір Ольги Кобилянської «У неділю рано зілля копала ”. Їздила в Карпати, на Буковину, ходила горами, малювала, вивчала матеріал у бібліотеках. Дипломна робота складалася з восьми ілюстрацій до твору. Після закінчення інституту працює в галузі книжкової і станкової графіки. У видавництві «Дитвидав» (згодом перейменованому на «Веселку») Лариса Володимирівна одержала замовлення проілюструвати «Снігову королеву» Г. Андерсена. Це був щасливий початок.

Номер слайду 8

Спочатку ілюструвала класику, потім сучасних письменників: «Лілея», «Мамо, іде вже зима», «Плине білий човник», “ Пісенька весняної води» Лесі Українки, твори Олени Пчілки, Івана Франка, Панаса Мирного, Михайла Коцюбинського, Павла Тичини,Наталії Забіли та багатьох інших.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Все життя любила малювати квіти й дитячі личка. «Добре відчуваю їхні пропорції. Це не всім дано».

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Художниця Лариса Іванова звертає увагу на постать жінки

Номер слайду 16

До 18 – річчя Незалежності України в Національному музеї літератури України була виставка «Славетні жінки України. Акварелі Лариси Іванової». На виставці представлено близько 70 робіт художниці. Серед них портрети славетних жінок України в різних сферах культури: в українській літературі- Олена Пчілка, Леся Українка, Наталя Кобринська, Олена Теліга та ін..; жінки – оборонці національних прав, історичні постаті – Марія- Магдалена Мазепа, Єлізавета Милорадович, Софія Русова; жінки – місткині: Катерина Білокур, Софія Караффа – Корбут; відома зірка сцени – Марія Зінковецька. "Відома художниця Лариса Іванова звертає увагу на постать жінки, яка впродовж усіх років української історії йшла до незалежності. Це жінки, які проявили себе в різних галузях мистецтва, літератури, оборони національних прав, - такі, як Олена Пчілка, Леся Українка, Наталя Кобринська, Олена Теліга, Марія-Магдалена Мазепа, Єлизавета Милорадович, Софія Русова, Катерина Білокур, Софія Караффа-Корбут, Марія Заньковецька та інші", - зазначила на урочистій церемонії відкриття експозиції завідуюча відділом музею Раїса Сеннікова. На відкритті було також презентовано видання «Лариса Іванова. Альбом», яке тільки – но вийшло в світ.

Номер слайду 17

Портрет Лариси Косач (Олени Пчілки)

Номер слайду 18

Портрет Лесі Українки

Номер слайду 19

Портрет Єлізавети Милорадович На художньому полотні – красива й рішуча жінка. Такою вона була і в житті. Навіть в самі тяжкі роки наступу на все українське Єлізавета турбувалася про розвиток національної освіти, науки та культури. Завдяки її фінансової підтримки в ХІХ ст.. у Львові було засноване літературно – наукове товариство ім.Т.Г.Шевченка.

Номер слайду 20

Портрет Марії – Магдалени Мазепи «Відома художниця Лариса Іванова приділяє увагу образу жінки, яка на протязі всіх років української історії йшла до незалежності».

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Ліногравюри  «Малювати славетних жінок – давня моя пристрасть, яка почалася з любові до Лесі Українки. Мої героїні зачарували мене своєю діяльністю, інтелектом, долею, і я буду продовжувати малювати цю галерею, скільки житиму». Лариса Володимирівна Іванова Ліногравю́ра (від ліноліум і гравюра) — опукла гравюра, створювана вирізуванням малюнка на лінолеумі. Щодо техніки та художніх засобів подібна до ксилографії. Виникла на початку ХХ століття.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

«Мужність Лариси Володимирівни як художника і особистості дала їй можливість вистояти в усі часи. Їй вдалося не зробити жодної роботи на догоду комуністичного режиму. Вона – майстер ліногравюри, бездоганний майстер акварелі, один з кращих акварелістів України і заслуговує на визнання від держави». Народний художник України, член-кореспондент АМУ Василь Перевальський

Номер слайду 25

У Лариси Івановій є чому навчитися – і наполегливості у досягненні поставленої мети, і терпінню, працелюбності, доброті, чуйності, вмінню бачити і відчувати рідну природу та людину, і патріотизму, любити землю, де народилася і живе. До всього треба дотику душі – Корінням – в землю, крилами у небо, Де вічний пошук, там нема межі. Та вічний рух – життя потреба.

ppt
Додано
6 серпня 2019
Переглядів
1106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку