STEM. Досліджуємо рідний край. Письменники Шосткинщини

Про матеріал

Презентація до STEM-уроку "Досліджуємо рідний край. Письменники Шосткинщини"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Досліджуємо рідний край. Письменники Шосткинщини

Номер слайду 2

Письменник

Номер слайду 3

Сьогодні поговоримо про наших земляків письменників. Пантелеймона Куліша Віктора ТерлецькогоЄвгенію Гончаренко

Номер слайду 4

Пантелеймон Куліш. Украинский поэт, прозаик, фольклорист и этнограф, переводчик, критик, редактор, историк, издатель. Автор концепции «хуторской философии». Создатель «кулишовки» — одной из ранних версий украинского алфавита, главный автор первого полного украинского перевода Библии. Пантелеймон Куліш народився 7 серпня 1819 року у родині, котра мала козацький рід, а також проживала в місті Воронежі в Чернігівській губернії. З дитинства майбутній український письменник полюбляв слухати перекази, легенди, казки, котрі йому розповідала його мати. Свою освіту почав здобувати у місцевого дяка Андрія, потім навчався у школі при церкві Святого Миколая.

Номер слайду 5

Віктор Терлецький – наш видатний земляк, натхненний краєзнавець, дослідник, науковець і педагог, член Спілки письменників України Більша частина життя Віктора Терлецького пов’язана з нашим містом, адже з 1960 р. він оселився в Шостці і залишився вірним нашому місту до останнього подиху. Працював вчителем фізики і математики, заступником директора шкіл з навчально-виховної роботи, директором професійно-технічних училищ № 10 та № 19, заступником директора школи № 12. Коло зацікавлень — історія, персоналії рідного краю, творча спадщина Т. Г. Шевченка, П. Куліша, а також літературно-історичної пам’ятки — «Слова о полку Ігоревім». Віктор Володимирович був автором понад 20 досліджень, виданих окремими книгами. Серед них праці про наших відомих земляків П. Куліша, М. Максимовича, М. Березовського, М. Глінку, І. Тимківського… Лауреат премії Івана Огієнка, міжнародної літературної премії ім. П. Куліша. Був членом Товариства “Знання”, Товариства охорони пам’яток історії та культури України. Очолював Шосткинську організацію всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 6

Гончаренко Євгенія. Народилась 8 грудня 1949 року в місті Шостка Сумської області в родині службовця. Закінчила ЗОШ № 11. З 1967 р. п’ять років працювала на заводі „Зірка” лаборантом Ц З Л. В 1977 році закінчила Київський інститут харчової промисловості. За спеціальністю − інженер - технолог хлібопекарного, макаронного і кондитерського виробництв. З 1977 року чверть віку віддала системі профтехосвіти, працюючи майстром виробничого навчання і викладачем. Вірші пише зі шкільних років. У 2000 році у видавництві „Слобожанщина” м. Суми вийшла перша збірка віршів „Луна душі”. У 2003 році у видавництві „Сіверщина” м. Шостка – „Казки для школяриків”, „Вірші та казки про звірів і птахів”, „Пісні - вірші”. У 2004 році − „Новели та оповідання”, роман „Така доля”, збірки віршів: „Безмовність печалі”, „Сестриці”, „В лісі”, „Моє Полісся”. У 2005 році − роман „Кам’янистий шлях”, збірка віршів: „Наостанці”. У 2006 році − оповідання. У 2007р. − роман „Соломійка”, казка: „Пригоди бобренятка”. У 2012  році збірка віршів − „Співи Сіверщини”. У 2013 році збірка віршів - "Роздуми". Друкується в місцевій пресі.

Номер слайду 7

Виготовляємо атрибут справжніх письменників Пір’їну. Нам знадобиться Білий папір Коктейльна трубочка. Клей. Ножиці

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 1 клас, Презентації
НУШ
Додано
4 січня
Переглядів
156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку