STEM-урок в початкових класах. ХМАРОЧОСИ, ВІТЕР, ЗЕМЛЕТРУС ТА БУДОВА МОДЕЛІ СПОРУДИ

Про матеріал
Землетруси можуть призвести до великих втрат життя та шкоди містам. Інженери постійно прагнуть зробити будівлі сильнішими, щоб протистояти силам землетрусів.Оскільки землетруси можуть призвести до тріщини стін, руйнування фундаменту і навіть цілих будівель, архітектори включають в свої конструкції методи, що витримують пошкодження від поштовхів землетрусів, наприклад, перехресне кріплення, великі основи та конічну геометрію. Архітектори придумують ідею, тестують її, а потім реінжинірують структуру на основі її продуктивності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

STEM-урок в початкових класах. ХМАРОЧОСИ, ВІТЕР, ЗЕМЛЕТРУС ТА БУДОВА МОДЕЛІ СПОРУДИПідготувала: вчителька початкових класів Каращук Марина Анатоліївна.

Номер слайду 2

ВИ КОЛИ-НЕБУДЬ ДИВИЛИСЯ НА СПРАВДІ ВИСОКУ БУДІВЛЮ, НАПРИКЛАД, ХМАРОЧОС? НА ЩО ЦЕ СХОЖЕ?Хмарочос у Дубаї має дві назви: Бурдж Дубай і Бурдж Халіфа. Його висота сягає 828 метрів. Будівля була відкрита у січні 2010 року.

Номер слайду 3

Насправді, про висотках не варто турбуватися, так як над їх проектами серйозно попрацювали цілі команди самих різних інженерів. Вони враховували все, включаючи погодні умови місцевості,, а також особливості грунту. При будівництві хмарочосів і взагалі будь-яких висотних будівель потрібно враховувати не тільки вітри і урагани, але і землетрусу. На їх верхівці іноді встановлюють «набалдашник» вагою до 1000 тонн. Коли дме сильний вітер і нахиляє будівлю, набалдашник тягне його в протилежний бік, зберігаючи тим самим баланс висотки. Чому хмарочоси витримують сильний вітер?

Номер слайду 4

ЗАВДЯКИ ГНУЧКОСТІ І РУХЛИВОСТІ КОНСТРУКЦІЇ ХМАРОЧОСУ ПІД ЧАС УРАГАНІВ МОЖЕ ПРОГИНАТИСЯ, АЛЕ ПОТІМ ВИПРЯМЛЯЄТЬСЯ, ПРИЙНЯВШИ ВИХІДНЕ ПОЛОЖЕННЯ. В ІНТЕРНЕТІ МИ ЗНАЙДЕМО РОЗПОВІДІ ЛЮДЕЙ, ЯКІ ПЕРЕНЕСЛИ УРАГАНИ В ХМАРОЧОСАХ. ВОНИ ЗАПЕВНЯЮТЬ, ЩО ЧУЛИ СКРИП ВИСОТКИ, ЩО Є СВІДЧЕННЯМ ЇЇ РОЗГОЙДУВАННЯ. АЛЕ КОЛИ СТИХІЯ ЗАТИХАЛА, ХМАРОЧОСИ ТАКОЖ ЗАСПОКОЮВАЛИСЯ, ПЕРЕСТАЮЧИ ВИДАВАТИ ЗВУКИ ЛЯКАЮТЬ І ВИПРОСТУВАЛИСЬ В СВІЙ ІСТИННИЙ ЗРОСТАННЯ.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Чи можливо взагалі передбачити час і місце майбутніх землетрусів?Якщо коротко, то ні. При цьому вчені стежать за сейсмічною активністю в різних регіонах планети і вважають, що в деяких регіонах ймовірність землетрусів набагато більша, ніж в інших. Це пов’язано з тим, що причиною переважної більшості землетрусів є рух тектонічних плит, а найнебезпечніші регіони знаходяться на стику цих плит.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Для досліду заздалегідь підготуйте форми з желе, зубочистки та пластилін.

Номер слайду 15

Кубики та трикутники – це як будівельні блоки, які можуть бути складені для будови вежі.

Номер слайду 16

Учні будують високи будівлі.

Номер слайду 17

Розташуйте споруду в середині форми з желе. Розхитуйте форму з желе імітуючи рух Землі під час землетрусу різної сили. Спостерігайте за моделлю, за її змінами, опишіть свої спостереження.

pptx
Додав(-ла)
Каращук Марина
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Презентації
НУШ
Інкл
Додано
28 квітня 2023
Переглядів
423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку