Стосунки з однолітками

Про матеріал
Презентація до уроку за темою "Стосунки з однолітками" інтегрованого курсу "Здоров'я, безпека та добробут" для 6-го класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стосунки з однолітками 6 клас

Номер слайду 2

На цьому уроці ви:з'ясуєте, коли вплив однолітків позитивний, а коли — негативний;учитиметеся розпізнавати маніпуляції та відмовлятися від небажаних пропозицій;учитиметеся розрізняти дружні, недружні та небезпечні компанії.

Номер слайду 3

ВПЛИВИ ОДНОЛІТКІВНа наші рішення і поведінку суттєво впливають люди, яким ми довіряємо. У вашому віці це насамперед дорослі — батьки/опікуни та вчителі. Однак у всьому, що стосується техніки, музики, моди й розваг, ваші однолітки часто покладаються на думку друзів.

Номер слайду 4

ВПЛИВИ ОДНОЛІТКІВТа іноді підлітки примушують своїх друзів до шкідливих вчинків, наприклад брехати, прогулювати уроки або навіть курити, когось побити, щось украсти. Найчастіше вплив друзів є позитивним. Вони можуть запропонувати записатись у спортивну секцію, порадити прочитати цікаву книжку або подивитися хороший фільм тощо. Друзі також можуть застерегти від необачного вчинку чи допомогти виплутатися зі скрутного становища.

Номер слайду 5

ВПЛИВИ ОДНОЛІТКІВТа іноді підлітки примушують своїх друзів до шкідливих вчинків, наприклад брехати, прогулювати уроки або навіть курити, когось побити, щось украсти.

Номер слайду 6

ВПЛИВИ ОДНОЛІТКІВПроведіть мозковий штурм. Наведіть 10 прикладів впливів однолітків і запишіть їх на дошці. Напишіть літеру «П» поруч із позитивними впливами та літеру «Н» — поруч із негативними. По черзі опишіть випадок зі свого життя, коли ви під впливом друзів зробили щось таке, про що потім шкодували.• Що сталося?• Які це мало наслідки?• Що ви відчували у зв'язку з цим?• Як можна було вчинити краще?

Номер слайду 7

СПОСОБИ МАНІПУЛЯЦІЙДля уникнення негативного впливу треба навчитися розпізнавати прийоми, до яких вдаються люди, щоб змусити інших зробити те, чого вони не хочуть. Такі прийоми впливу називають маніпуляціями. 

Номер слайду 8

СПОСОБИ МАНІПУЛЯЦІЙПрочитайте про можливі способи маніпуляцій.1. Лестощі: підлещуватися, домагаючись свого («Ти такий кльовий/така кльова, з тобою завжди так весело»).2. Наводити брехливі або псевдонаукові аргументи: наприклад, що алкоголь у невеликих кількостях корисний для здоров'я.3. Спокушати обіцянкою популярності: наприклад, коли в новій компанії попереджують, що не варто відмовлятися від будь-яких пропозицій, якщо хочете, щоб вас запросили наступного разу.4. Погрожувати відлученням: «З такими ніхто не приятелює», «Приєднуйся або йди геть».5. Умовляти: постійно канючити («Ну чого ти, ніхто ж не дізнається»).6. Робити з вас винного: «Ти ж не псуватимеш мені свято?»

Номер слайду 9

СПОСОБИ МАНІПУЛЯЦІЙ Об'єднайтесь у пари та розкажіть про випадки, коли вами намагалися маніпулювати. За допомогою порад на попередніх слайдах розіграйте діалоги відмови від небажаних пропозицій.

Номер слайду 10

ЯК СКАЗАТИ «НІ!»Що сказати:• Просто відмовтеся: «Ні!»• Метод заїждженої платівки — відмовляйтеся знову і знову: «Ні!», «Дякую, ні!», «Я сказав/сказала, що не хочу!»• Відмовтеся і йдіть геть: «Я не хочу. Мені треба додому».• Вибачтеся і відмовтеся: «Вибач, я цього не робитиму».• Відмовтеся і поясніть причину: «Ні, я не курю».• Відмовтеся і запропонуйте альтернативу: «Не думаю, що це хороша ідея! Давай краще...»• Відмовтеся і подякуйте: «Ні, дякую».• Відмовтеся і переведіть розмову на інше: «Ні! Краще послухай, що я тобі розкажу».• Переведіть на жарт: «Не знав, що ти самовбивця».• Зверніться по підтримку до інших: «Краще цього не робити. Чи не так, хлопці (дівчата?)»Уникайте компанії тих, хто постійно пропонує щось небезпечне!

Номер слайду 11

ЯК СКАЗАТИ «НІ!» Як сказати:• Інтонація, голос: не вагайтеся, говоріть твердо та впевнено.• Погляд: дивіться в очі співрозмовникам.• Міміка: упевніться, що вираз вашого обличчя відповідає тому, що ви говорите.• Дистанція: стійте на відстані приблизно 1 м. Якщо хочете відмовитися й піти, станьте далі. Якщо відмовляєте людині, з якою у вас теплі стосунки, станьте ближче.

Номер слайду 12

ЯКІ БУВАЮТЬ КОМПАНІЇ Друзі впливають на нас і нашу поведінку. В народі кажуть: «З ким поведешся, від того й наберешся», «Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти». Тому для нашого здоров’я і безпеки важливо навчитися розрізняти дружні, недружні та небезпечні компанії.

Номер слайду 13

Ознаки дружніх і недружніх компаній

Номер слайду 14

ЯКІ БУВАЮТЬ КОМПАНІЇ Проаналізуйте наведені нижче ситуації. Який стиль компаній описано в них?Ситуація 1. Максим запропонував Артему не підключатися до останнього онлайн-уроку, а натомість піти в кіно. Ситуація 2. Нова подруга Софії запропонувала їй записатися в її танцювальну студію. Всі дівчата в студії були доброзичливими та радо прийняли Софію у своє коло. Перейдіть за QR-кодом і потренуйтеся розпізнавати ознаки дружніх і недружніх компаній

Номер слайду 15

НЕБЕЗПЕЧНІ КОМПАНІЇПотрапити в таку компанію — означає наразитися на величезну небезпеку. Часто ці угруповання є справжніми бандами, що входять до кримінальних структур. Вони є серйозною загрозою для вас та інших. У цих компаніях часто панують агресія і насилля. У них жорсткі правила, і за непокору можуть не лише вигнати з компанії, а й побити. Тут часто курять, вживають алкоголь і навіть наркотики, члени цих компаній розважаються крадіжками, бійками, вимаганням грошей. Тримайтеся подалі від таких компаній!

Номер слайду 16

НЕБЕЗПЕЧНІ КОМПАНІЇ

Номер слайду 17

НЕБЕЗПЕЧНІ КОМПАНІЇ Розпитайте батьків/опікунів, які небезпечні компанії існували в їхньому підлітковому середовищі.• Що сталося з членами цих компаній, коли вони виросли?• Чи знаєте ви недружні або небезпечні компанії? Що робить їх такими?• Які дружні групи (компанії) є у вашій школі, у вашому дворі, на вашій вулиці? Чим вони займаються? Як розважаються?• Перейдіть за QR-кодом і завантажте бланк. Проаналізуйте групи, до яких належите, за наданим зразком.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сідоренко Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 лютого
Переглядів
377
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку