Створення ефективної системи методичного супроводу педагогів (презентація)

Про матеріал
Створення ефективної системи методичного супроводу педагогів у сучасних умовах (презентація до виступу)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Створення ефективної системи методичного супроводу педагогів у сучасних умовах

Номер слайду 2

Якщо ви хочете, щоб педагогічна працядавала вчителю радість, щоб повсякденне проведення уроків не перетворилося в нудну,одноманітну повинність, ведітькожного вчителя на щасливу стежку дослідження… Тут знахідки, відкриття, радощі і прикрощі. В. О. Сухомлинський

Номер слайду 3

Ключові слова: методична робота методичний супровід вектори змінпрофесійний інтерес індивідуальний план професійного розвитку(рамка професійного розвитку вчителя)

Номер слайду 4

Мета і пріоритетні напрями розвитку освіти Мета державної політики щодо розвитку освіти полягає у створенні умов для розвитку особистості і творчої самореалізації кожного громадянина України, вихованні покоління людей, здатних ефективно працювати і навчатися протягом життя, оберігати й примножувати цінності національної культури та громадянського суспільства, розвивати і зміцнювати суверенну, незалежну, демократичну, соціальну та правову державу як невід'ємну складову європейської та світової спільноти.

Номер слайду 5

. Пріоритетними напрямами державної політики щодо розвитку освіти є:постійне підвищення якості освіти, оновлення її змісту та форм організації навчально-виховного процесу;розвиток системи безперервної освіти та навчання протягом життя;забезпечення економічних і соціальних гарантій для професійної самореалізації педагогічних, науково-педагогічних працівників, підвищення їх соціального статусу;органічне поєднання освіти і науки, розвиток педагогічної та психологічної науки, дистанційної освіти;запровадження освітніх інновацій, інформаційних технологій;створення індустрії сучасних засобів навчання і виховання, повне забезпечення ними навчальних закладів;створення ринку освітніх послуг та його науково-методичного забезпечення;

Номер слайду 6

Сучасний стан методичної роботи концептуальна основа (провідна ідея) організації методичної роботи; місія шкільної методичної  роботи; мета і завдання; діагностика (вивчення); структурні компоненти методичної роботи; форми роботи; результати.

Номер слайду 7

Вектори (напрями) змін шкільної методичної роботи в контексті реалізації Концепції Нової української школи;Закон України "Про освіту»;Наказ №2736 від 23.12.2020 р. «Про затвердження професійного стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти»,»Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)» : Указ Президента України № 347/2002 від 17.04.02 року «Про Національну доктрину розвитку освіти»

Номер слайду 8

Закон України "Про освіту" Стаття 53. Права та обов’язки здобувачів освіти1. Здобувачі освіти мають право на:навчання впродовж життя та академічну мобільність;індивідуальну освітню траєкторію, що реалізується, зокрема, через вільний вибір видів, форм і темпу здобуття освіти, закладів освіти і запропонованих ними освітніх програм, навчальних дисциплін та рівня їх складності, методів і засобів навчання;якісні освітні послуги;справедливе та об’єктивне оцінювання результатів навчання;відзначення успіхів у своїй діяльності;свободу творчої, спортивної, оздоровчої, культурної, просвітницької, наукової і науково-технічної діяльності тощо;безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці;доступ до інформаційних ресурсів і комунікацій, що використовуються в освітньому процесі та науковій діяльності;

Номер слайду 9

Закон України «Про освіту»Стаття 54. Права та обов’язки педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу1. Педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники мають право на:академічну свободу, включаючи свободу викладання, свободу від втручання в педагогічну, науково-педагогічну та наукову діяльність, вільний вибір форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітній програмі;педагогічну ініціативу;розроблення та впровадження авторських навчальних програм, проектів, освітніх методик і технологій, методів і засобів, насамперед методик компетентнісного навчання;користування бібліотекою, навчальною, науковою, виробничою, культурною, спортивною, побутовою, оздоровчою інфраструктурою закладу освіти та послугами його структурних підрозділів у порядку, встановленому закладом освіти відповідно до спеціальних законів;підвищення кваліфікації, перепідготовку;вільний вибір освітніх програм, форм навчання, закладів освіти, установ і організацій, інших суб’єктів освітньої діяльності, що здійснюють підвищення кваліфікації та перепідготовку педагогічних працівників;доступ до інформаційних ресурсів і комунікацій, що використовуються в освітньому процесі та науковій діяльності;відзначення успіхів у своїй професійній діяльності;справедливе та об’єктивне оцінювання своєї професійної діяльності;захист професійної честі та гідності;індивідуальну освітню (наукову, творчу, мистецьку та іншу) діяльність за межами закладу освіти;

Номер слайду 10

Закон України «Про освіту»Стаття 59. Професійний розвиток та підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників1. Професійний розвиток педагогічних і науково-педагогічних працівників передбачає постійну самоосвіту, участь у програмах підвищення кваліфікації та будь-які інші види і форми професійного зростання. Заклади освіти, в яких працюють педагогічні та науково-педагогічні працівники, сприяють їхньому професійному розвитку та підвищенню кваліфікації.2. Підвищення кваліфікації може здійснюватися за різними видами (навчання за освітньою програмою, стажування, участь у сертифікаційних програмах, тренінгах, семінарах, семінарах-практикумах, семінарах-нарадах, семінарах-тренінгах, вебінарах, майстер-класах тощо) та у різних формах (інституційна, дуальна, на робочому місці (на виробництві) тощо). Вид, форму та суб’єкта підвищення кваліфікації обирає педагогічний (науково-педагогічний) працівник.

Номер слайду 11

Закон України «Про освіту»3. Педагогічна (вчена) рада закладу освіти на основі пропозицій педагогічних (науково-педагогічних) працівників затверджує річний план підвищення кваліфікації педагогічних (науково-педагогічних) працівників (з відривом чи без відриву від освітнього процесу).4. Підвищення кваліфікації є необхідною умовою атестації педагогічного працівника та враховується під час обрання за конкурсом на посаду науково-педагогічного працівника.5. Загальна кількість годин, відведена на підвищення кваліфікації педагогічного (науково-педагогічного) працівника, що оплачується за кошти відповідних бюджетів, визначається законодавством.6. Порядки підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, включаючи порядок оплати, умови і порядок визнання результатів підвищення кваліфікації, затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Номер слайду 12

ІНТЕРЕС – 1.властиве людині ставлення, що виражає позитивну або негативну спрямованість її активності, діяльності, творчості до пошуку, вибору, використання або створення нових засобів, норм, інституцій, здатних задовольнити інтерес; 2.реальна причина, рушійний фактор соціальних дій;3.об’єктивна причина діяльності суб’єкта, спрямованої на задоволення певних потреб; форма прояву пізнавальної потреби, яка забезпечує спрямованість особистості на усвідомлення мети діяльності; 4.увага до кого-, чого-небудь, зацікавленість чимось. Те, що йде на користь кому-, чому-небудь, відповідає чиїмось прагненням, потребам.

Номер слайду 13

ЗАПИТ – 1.вимога, прохання дати які-небудь  відомості або офіційне роз’яснення з приводу чогось; 2.потреба в чому-небудь, що вимагає задоволення. Те, що вимагає з’ясування. ПРОФЕСІЙНИЙ - те, що пов’язане з певною професією”.

Номер слайду 14

Об’єктивні ситуації: усі вчителі закладу загальної середньої освіти мають різні професійні інтереси та неоднакові професійні запити; професійні інтереси групи вчителів можуть бути спорідненими. У таких випадках можуть створюватися цільові динамічні групи вчителів. Наприклад, п’ять учителів різних предметів усвідомили, що потрібно зрозуміти сутність та навчитися впроваджувати технологію розвитку критичного мислення в навчанні учнів, три вчителі зрозуміли, що потребують підготовки до впровадження технології перевернутого навчання, два – бажають засвоїти зміст та особливості навчання учнів методикам вирішення конфлікту, а ще у двох – виникла потреба впровадження технології формування культури здоров’я, мовленнєвої культури; професійний інтерес учителя – категорія не стала, а  динамічна, тож постійно змінюється, розвивається, уточнюється.

Номер слайду 15

Порівняльна характеристика традиційної методичної роботи та запропонованих напрямів змін

Номер слайду 16

Перелік компетентностей вчителя мовно-комунікативна;предметно-методична;інформаційно-цифрова;психологічна;емоційно-етична;педагогічне партнерство;інклюзивна;здоров’язбережувальна;проєктувальна;прогностична;організаційна;оцінювально-аналітична;інноваційна;рефлексивна;здатність до навчання впродовж життя.

Номер слайду 17

Пропозиції та завданняхстворити в закладі загальної середньої освіти інформаційно-освітнє середовище професійного розвитку вчителя різними засобами, зокрема й із використанням віртуального методичного кабінетустворити методичну афішу як анонс науково-методичних заходів, які будуть  проводитися на шкільному, обласному та всеукраїнському рівнях.створити методичну інфраструктуру, залучивши зовнішні ресурси для участі у шкільній методичній роботі, активізувати внутрішні ресурси для задоволення професійного інтересу вчителів та вдосконалення ними власної педагогічної практики; організувати підтримку в розробленні кожним педагогом «рамки професійного розвитку вчителя»,  індивідуального плану професійного вдосконалення на основі затвердженого професійного стандарту вчителя; спроектувати на методичних об’єднаннях до початку 2021-2022 н.р. особистісно орієнтовану адаптивну організаційну структуру методичної роботи , спрямовану на задоволення запитів кожного вчителя закладу загальної середньої освіти. основними формами методичної роботи визначити індивідуальну і групову;

Номер слайду 18

УДАЧІ!!!

pptx
Додав(-ла)
Цвік Ольга
Додано
21 березня 2021
Переглядів
548
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку